Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pytanie o transformatory w.cz.
SP9MRN Offline
MAc
****

Liczba postów: 738
Dołączył: 29-08-2009
Post: #11
RE: Pytanie o transformatory w.cz.
1. IRF to nie RD. Inne trafo wejściowe.
2. za długie kabelki

mrn

PZK OT-50 Gliwice
pzk.gliwice.pl zapraszamy wszystkich chętnych z całej Polski
14-06-2018 13:45
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,132
Dołączył: 23-08-2009
Post: #12
RE: Pytanie o transformatory w.cz.
Z takimi długimi kabelkami to nawet RD nie zechcą działać
15-06-2018 10:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8X Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 03-02-2018
Post: #13
RE: Pytanie o transformatory w.cz.
Nie bądźcie tacy ortodoksi, to nie UKF Big Grin niestety przyczyna musi być gdzie indziej. Po przylutowaniu tylko obwodu bramek dalej to samo. Pewnie coś w przedwzmacniaczu nabroiłem, jak znajdę błąd to dam cynk.
Tranzystory sprawne.
İmage
İmage
İmage
15-06-2018 16:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,132
Dołączył: 23-08-2009
Post: #14
RE: Pytanie o transformatory w.cz.
Co to za tester tranzystorów?
16-06-2018 15:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 383
Dołączył: 14-02-2015
Post: #15
RE: Pytanie o transformatory w.cz.
Witaj,

Np ten:
https://www.gotronik.pl/tester-miernik-e...-3909.html

73 Staszek SP2GNB
16-06-2018 16:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,058
Dołączył: 29-01-2010
Post: #16
RE: Pytanie o transformatory w.cz.
Można kupić w obudowie i to znacznie taniej
https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R4...=0&_sop=15
16-06-2018 17:33
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2FP Offline
PAWEŁ
***

Liczba postów: 113
Dołączył: 01-11-2009
Post: #17
RE: Pytanie o transformatory w.cz.
Zamiast części PA przylutuj 47Ohm do wyjścia trafka drivera 1-6 Musisz mieć pod takim obciążeniem około 5-7v PP lub 2-3v sk wcz . Pomiar najlepiej wykonać sondą oscyloskopową 1:10 Pomiar bezpośredni będzie obarczony błędem powyżej 2MHz.
Po dołączeniu tranzystorów PA dochodzi spora pojemność bramek dlatego tak się dzieje . 1nf dla 4MHZ to już mniej jak 50 ohm , dla 30 to ekwiwalent 5 OHM !! i z takim obciążeniem musi sobie poradzić driver !
Na zdjęciu widzę że trafo T10 ma prawdopodobnie dwa uzwojenia ?? jak jest w praktyce - ile zwoi?
Dalej sprawdź jaki płynie prąd spoczynkowy przez wszystkie tranzystorki 3904 podaj zasilanie bez w.cz. i miernikiem zmierz napięcia na rezystorach 22 r I=U/R więc dla 45-50mA powinno być napięcie około 1 Volta dc 1000mV
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-06-2018 17:51 przez SP2FP.)
16-06-2018 17:51
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8X Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 03-02-2018
Post: #18
RE: Pytanie o transformatory w.cz.
Póki co zrobiłem tak. Podpiąłem 50Ohm jako obciążenie. Napięcie klęka pawie do zera, jakieś pojedyncze miliwolty. Co do T10 to są na nim 3 uzwojenia ale faktem jest że nie wiem czy je dobrze połączyłem.
Rysując w rozwinięciu zrobiłem to tak.
İmage

Czy może to ma być tak ?

İmage


İmage
Spadku napięcia na rezystorze jeszcze nie mierzyłem, powiedzcie pierwsze czy to trafo tak ma być podłączone.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-06-2018 20:53 przez SP8X.)
16-06-2018 20:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2FP Offline
PAWEŁ
***

Liczba postów: 113
Dołączył: 01-11-2009
Post: #19
RE: Pytanie o transformatory w.cz.
Tak połączone OK często zdarza się że te dwa szeregowo połączone są źle połączone i w rezultacie sie znoszą ale wygląda prawidłowo. Jaką częstotliwość podajesz do testów bardziej 3 czy 30 MHZ?? Zmierz co jest na "colektorach" driv z zapiętym obciążeniem powinno być kilka volt wcz. Jak płyną bardzo małe prądy spoczynkowe to też będzie za duża oporność wzmacniacza drivera i efekt podobny. Kiedyś robiłem driver do sp5ww link http://www.sp2fp.profimot.pl/SP5WW/predriver2w.jpg i w emiterach 2sc dałem tylko 2,2 OHma , ale tranzystory większej mocy . Zerknij bo na twoim etapie możesz zmienić tranzystory na troszkę mocniejsze
16-06-2018 20:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8X Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 03-02-2018
Post: #20
RE: Pytanie o transformatory w.cz.
Ok zrobię resztę pomiarów niebawem ale się zastanawiam czy nie dać sobie spokoju z tym PA i czy nie lepszym rozwiązaniem będzie PA z omegi wersja 1 bo w sumie wszystkie części bym do niej miał. Moim celem jest zrobienie jak najmniejszego wzmacniacza 5-10W bo to ma być zamontowane w ręcznym radiu. Radio na bazie piligrima już mam zrobione i wszystko działa, synteza własnej produkcji. Teraz mi tylko brakuje jakiegoś mikroskopijnego PA.
OMEGA PA V1

EDIT:

Spadek napięcia na rezystorach 22Omy = 0.6V
Przelutowałem kilka elementów i chyba coś po prostu nie stykało bo pojawiły się oznaki życia lecz napięcie Vpp=2V a nie 5-7.

Przychodzi mi myśl że może jednak wszystko gra tylko za małe napięcie jest podawane na wejście z pilgrima bo na schemacie bit-x jest jeszcze wcześniej jeden stopień, na pojedyńczym tranzystorze oznaczonym na tym schemacie jako Q90 a na schemacie z tego wątku pominięto ten stopień.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-06-2018 21:38 przez SP8X.)
16-06-2018 21:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości