Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
QCX
SP7Q Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 19
Dołączył: 24-02-2011
Post: #1
QCX
Zgodnie z informacją na stronie qrp-labs już 33 kity poszły do SP. Podzielcie się wrażeniami. Sam właśnie zamówiłem sztukę na 40m i jestem ciekaw. Jak tylko skończę swojego to też wrzucę jakieś foto.
12-01-2018 16:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2SWR Offline


Liczba postów: 6
Dołączył: 06-01-2010
Post: #2
RE: QCX
Cześć!
Wczoraj próbowałem uruchomić mojego QCXa.
Niestety nie poszło gładko-mam jakiś problem. Zgłasza się tylko info na LCD QCX ble, ble, ble... frmware ble, ble, ble... a potem znika po sekundzie. Potem jest na LCD częstotliwość 21.020 (mogę ją zmieniać setkami Hz, nie i naczej nie mogę przejść na inne Hz).
Nie mogę wejść do menu regulacji i ustawień... muszę sprawdzić czy wszsytko mam podłącznone ok... wczoraj już nie było czasu.
Tyle na teraz.
No i udało się!
Kit dostałem 4 grudnia, ale nie od razu zabrałem się do składania. Płytkę złozyłem w kilka godzin, w kilku podejściach. Istrukcja jest tak łopatologiczna, że każdy kto włada lutownicą powinien dać radę..Nie jest jednak banalnie prosto, elementy (THT) też są małe, ścieżki drobne i blisko siebie... Kilka razy musiałem użyć odsysacza, coś poprawić. Nie zrobiłem żadnych błędów przy montażu i uruchomienie byłoby proste ponieważ wszystko działa od pierwszego odpalenia, pod warunkiem, że jest wszystko wykonane jak należy. Mnie się zachciało włoży TRX do obudowy (dzięki pomocy SP2AL-dzieki Rysiu) i pomalowani u kolejnego kolegi udało mi się wcisnąć wszystko do środka.
Problem z poprzedniego postu u mnie był taki, że przyciski polutowałem źle. Skoro przyciski nie były podłączone to jak miały działać? Nie działały...podlutowałem prawidłowo i poszło jak z płatka. Wczoraj wieczorem zrobiłem (40m) kilka łączności po Europie, słyszałem sporo Japończyków i jednego Amerykanina. Dziś dopieściłem kilka rzeczy i radio zamknięte w obudowie jest gotowe.
Jedna, rzecz mi się nie podoba: na full bk straszne szłychać kliksy w słuchawkach, na semi bk tego nie ma...
Była o tym mowa na forum QRP Labs, zmieniłem jeden kondensator co miał to wyeliminować, ale u mnie nadal są kliksy. Dałem chyba większy, może za duży?

______________________
Piotr SP2SWR
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2018 14:18 przez SP2SWR.)
03-03-2018 8:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5ZAJ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 20
Dołączył: 26-08-2016
Post: #3
RE: QCX
Witajcie Koledzy.
Kilka dni temu natrafiłem w necie na info na temat kitu "5W CW transceiver kit" z QRP LABS. Wygląda bardzo zachęcająco. Myślę o wersji 40 lub może 30 m. Czy możecie powiedzieć jak wygląda sam zakup ? Nie mogę się zorientować jakiego rodzaju "Payment Method" jest możliwa. Czy dobrze widzę że cena kitu z dostawą zamknie się w kwocie ok. $ 55,30 ? (czy to firma z Japonii? ) Dzięki z góry za podzielenie się doświadczeniami.
Pozdrawiam serdecznie Artur
04-03-2018 23:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2SWR Offline


Liczba postów: 6
Dołączył: 06-01-2010
Post: #4
RE: QCX
Cena była 49USD, może się zmieniło.
Płacić można było poprzez PayPal lub kartą. Do wyboru.
Firma jest w UK, paczka przyszła z Japonii.
Kit warty uwagi, jakość tranceivera, obsługa trochę nieergonomiczna (tylko 2 przyciski nawet 3 bo enkoder też ma przycisk) i dwie gałki to mało na te możliwości.
Skuteczność niesamowita, wszystko działa super.

______________________
Piotr SP2SWR
14-03-2018 9:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości