Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz lampowy HM
SP5CII Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 143
Dołączył: 14-12-2009
Post: #11
RE: Wzmacniacz lampowy HM
Ps. dodam
z w/w układem na clampie eksperymentowałem z lampami 2 x 6P45C -b/duże nachylenie tych lamp ponad 40mA/v .Z uwag zostało mnie że w/w lampy -nie przekraczać na S2 napięcia 150V i w katodzie rezystory MŁT5,1oma/2W bez tych rezystorów układ się wzbudzał momentalnie jak i po przekroczeniu napięcia na S2-- sterowałem w siatce S1.
Używałem do łączności wzmacniacza sterowanego w katodzie na w/w lampach= do 14 pracowało bez problemu ,wyżej był problem z dużą pojemnością wyjściową lamp i problemem wystrojenia /dopasowania pifiltra -kondensator anodowy musi mieć minimalne pojemności początkowe a miałem do dyspozycji od Lambdy-przetrzebiony.
Może w przyszłym roku powrócę do tematu .

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-01-2018 0:00 przez SP5CII.)
31-12-2017 14:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2SWM Offline
Andrzej
*

Liczba postów: 17
Dołączył: 24-03-2010
Post: #12
RE: Wzmacniacz lampowy HM
Rzeczywiście zbyt szybko napisałem ten poprzedni post, a teraz sprawdziłem i potwierdzam jest schemat takiego PA z clampem na QQE06/40 (dzięki kolego SP1HQA). Nurtuje mnie tylko jedno, czy zamiast EL84 w tym schemacie może być użyta EL83?
31-12-2017 16:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 139
Dołączył: 12-12-2009
Post: #13
RE: Wzmacniacz lampowy HM
Teoretycznie tak, w praktyce dużej lepiej zachowuje się EL84 i tego trzeba się trzymać.
HNY 2018!
R.
31-12-2017 19:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CII Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 143
Dołączył: 14-12-2009
Post: #14
RE: Wzmacniacz lampowy HM
6P14P(el84 rubin), 6p15P też pracowały .

01-01-2018 0:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 834
Dołączył: 02-07-2010
Post: #15
RE: Wzmacniacz lampowy HM
Stało się .... Frycz obdarował mnie tym ustrojstwem - i mam do niego zastosowanie - będzie dopałka do RBM .... ale lampka sterująca to jest dla mnie no-name - nieopisana. Zamieszczam fotki w celach pomocy przy identyfikacji.

İmage İmage İmage


Lampa końcowa to GI30, ale Frycz podesłał jeszcze coś co przypomina GU 29 ... również nieopisana, za to z piękną złotą podstawką.

Mam jeszcze wolną cewkę antenową od RBM i szukam pomysłu jak ją wykorzystać aby zrobić PA do tego TRXa lampowego z ABC Krótkofalowca Słomczyńskiego... może na QQ
6P15P widzę że jest do dostania ... Rozrysuje ten PA gdy będzie deszcz.
Tegoroczny Burzenin jest lampowy - więc będzie się działo. Rysiu 100 W CW z GI30 !? ... damy radę ? :-)
Zasilacz daje 330 V anodowego ...

73 JERZY SQ9RFC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-04-2018 10:53 przez SQ9RFC.)
09-04-2018 10:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 342
Dołączył: 23-03-2010
Post: #16
RE: Wzmacniacz lampowy HM
(09-04-2018 10:25)SQ9RFC napisał(a):  Tegoroczny Burzenin jest lampowy - więc będzie się działo. Rysiu 100 W CW z GI30 !? ... damy radę ? :-)
Zasilacz daje 330 V anodowego ...
Spoko!
Mieszacz miałem na UL1042 w układzie rezonansowym (jak sp5ww w oryginale, wersja druga, opisana w Biuletynach PZK), sprzęgnięta poprzez obwód rezonansowy, tutaj dodałem mały wzmacniacz napięciowy na BC211, potem dopiero lampa 6P15P, z niej wyszło ponad 10W, dalej na GI30 z napięciem anodowym ok 650V. Minus na siatce pierwszej -30V z dwojga diod Zenera (po 15V każda). Nie chciało być mniej niż 100W.
Życzę powodzenia Jerzy!
Rysio!
10-04-2018 11:47
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9NLD Offline
Krzysztof 3Z9N
***

Liczba postów: 114
Dołączył: 30-03-2010
Post: #17
RE: Wzmacniacz lampowy HM
Po różnych problematycznych doświadczeniach ze wzmacniaczami tranzystorowymi zrobiłem sobie wzmacniacz lampowy na lampie 6550 ( nowa lampa do wzm. audio Wink )
Działa bezproblemowo na wszystkich pasmach. Moc wyjściowa 50W przy napięciu anodowym 600V (Ua może być max 800V i moc też będzie większa).
Moc wejściowa ok 6W. Wzmacniacz działa bardzo stabilnie i bezproblemowo, żadnych wzbudzeń, pomimo tego, że montaż nie jest aż tak bardzo profesjonalny Wink
Myślę, że gdyby dać 2 takie lampy równolegle i dać napięcie anodowe na ok 750V, to taki wzmacniacz dałby ok 150W do anteny.
Wzmacniacz lampowy ma to do siebie, że jest prosty do wykonania. Problematyczne mogą być dzisiaj jedynie kondensatory zmienne, bo takowych już się nie produkuje. Główny nakład prac, to mechanika - blachy na chasis itp rzeczy. Reszta to "pikuś" ;-)
Pozdrawiam.

Home made SDR-IF, SDR-IQ, Icom IC718, Ant: EFHW 80..10m
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-05-2018 9:53 przez SP9NLD.)
19-05-2018 9:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości