Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
oscyloskop z FFT
SP3GO Offline
Rafał
***

Liczba postów: 122
Dołączył: 15-04-2015
Post: #11
RE: oscyloskop z FFT
(30-06-2017 0:09)SP6TGB napisał(a):  Przepraszam za zamieszanie, tak dość swobodnie, zamiennie używałem "FFT" i "oscyloskop" a bardziej miałem na myśli to pierwsze.

Nie ma co przepraszać, przecież każdy czasami stosuje różne skróty myślowe i bywa, że jest źle zrozumiany Smile
Z tym, że FFT też nie służy do badania filtrów/kwarców...
To znaczy na upartego można zapodać jakiś szum na wejście i patrzeć na FFT za filtrem/kwarcem, aby zobaczyć jakie częstotliwości przepuszcza, ale do tego trzeba mieć dobre FFT o odpowiedniej rozdzielczości, a to wbudowane w oscyloskop to, jak już pisałem, raczej dodatek - można z tego ciekawe informacje wyciągnąć, ale nie ma co go porównywać z profesjonalnymi analizatorami widma.

Znacznie prościej jest zapodać wobuloskop na wejście, zsynchronizować go z oscyloskopem i patrzeć na wyjście filtra/kwarca w dziedzinie czasu jednak Smile

(30-06-2017 0:09)SP6TGB napisał(a):  W takim razie Rafale mam jeszcze pytanie do Ciebie, czy na tym Twoim o. , jeśli miałbyś wobulator ustawiony na zakres przemiatania np 20Hz czy też możesz okno FFT tak ustawić?
[...]
Chodziło mi oto , że jak już masz filtr zbudowany (fizycznie połączone, dobrane kwarce, wszystko działa), ustawisz wobulator na zakres przemiatania, powiedzmy 3.5kHz, podepniesz to pod FFT, to czy jesteś w stanie zobaczyć charakterystykę?

Nie tędy droga - FFT nie służy do badania filtrów/kwarców (choć jak piszę wyżej, mając dokładne FFT na upartego można). A już na pewno nie z wobuloskopem, a co najwyżej z generatorem szumów.

Znacznie prościej jest wobuloskop zsynchronizować z oscyloskopem i oglądać amplitudę sygnału w czasie.
Jeśli więc będziesz wobulował w paśmie 20Hz i zsynchronizujesz to z oscyloskopem, to będziesz miał rozdzielczość 24 punktów poziomych na 1Hz, bo taki jest ekran tego oscyloskopu, a do tego z możliwością zooma Smile

(30-06-2017 0:09)SP6TGB napisał(a):  A jak wygląda sprawa odświeżania w urządzeniu? Tzn powiedzmy będę stroił klasyczny filtr zbudowany na cewkach z rdzeniem do kręcenia i czy od razu będę widział efekt. Czy też efekt jest widoczny po 2s.

Proponuję, abyś poczytał trochę, jak działa oscyloskop, a w szczególności jak działa funkcja wyzwalania (trigger) w oscyloskopie.
Kiedyś zrobiłem taki wobuloskop oparty na zwykłym DDS, który synchronizowałem z oscyloskopem, aby właśnie filtry badać. Miałem wtedy odświeżanie całego pasma przemiatania na poziomie 22Hz i to tylko dlatego, że szybciej już mikrokontroler nie chciał mi podawać, bo oscyloskop przyjął by spokojnie więcej Smile

(30-06-2017 0:09)SP6TGB napisał(a):  Mam jeden miernik częstotliwości w multimetrze. Nie wiem nic o jego dokładności, mierzy do 60MHz, 4 cyfry. Taki wbudowany w os. to już będzie grał rolę takiego wzorcowego.

Z tym miernikiem częstotliwości wbudowanym w oscyloskop też bym raczej uważał i traktował jako dodatek, a na pewno nie jako wzorzec. Jeśli na wejściu ma czysty sinus, to sobie jeszcze jakoś radzi, ale jak już są jakieś zakłócenia, to bywa różnie - wiem z doświadczenia.
Czasami nawet takie bzdury są, że na ekranie oscyloskopu widać dokładnie jakiś przebieg, który po samym okresie możemy oszacować na częstotliwość X, a F-miarka pokazuje mi 2 razy większą częstotliwość, bo jakiś aliasing załapała, albo zakłócenia jej przeszkadzają Smile
Poza tym, ta F-miarka ma kilka cyfr na ekranie, a więc jeśli mierzysz sygnał o częstotliwości kilkunastu MHz, to już raczej kiloherców tam nie zobaczysz, nie mówiąc już o hercach...
Lepiej jednak mieć dedykowany miernik częstotliwości do dokładnych pomiarów.

Pozdrawiam,
Rafał SP3GO
30-06-2017 9:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 187
Dołączył: 07-01-2017
Post: #12
RE: oscyloskop z FFT
Witam Rafał,muszę trochę poprawić mój poprzedni wpis dotyczący tej części zdania
(29-06-2017 15:54)SPO3O2OL napisał(a):  sonda miała przełącznik ustawiony na 1:10.

Zabrakło tam jednak precyzji za co przepraszam.Możliwość wyboru jaka jest na sondach to wybór x1 lub x10.
Przełącznik przy pomiarach miałem ustawiony na x1.

Teraz jeszcze prarę zdań z mojego bardzo skromnego,amatorskiego doświadczenia odnośnie tej części wypowiedzi
(30-06-2017 9:54)SP3GO napisał(a):  Poza tym, ta F-miarka ma kilka cyfr na ekranie, a więc jeśli mierzysz sygnał o częstotliwości kilkunastu MHz, to już raczej kiloherców tam nie zobaczysz, nie mówiąc już o hercach...

Moje urządzenie ma 6cyfr na ekranie.Z tego co widzę w sieci to chyba większość chińskich oscyloskopów cyfrowych ma 6cyfr.Umożliwia to pomiary od 10.0000MHz do 99.9999MHz z rozdziałką 100Hz.Nie jest to może super wynik ale w wielu zastosowaniach amatorskich w zupełności wystarczy.
Do innych,bardziej dokładnych pomiarów zapewne tak jak pisał Rafał lepiej mieć osobny miernik częstotliwości,dodatkowo z trzema osobnymi wejściami do pomiaru sinus,kwadrat,trójkąt.
Przy pomiarach <10MHz rozdzielczość F-miarek chińskich oscyloskopów cyfrowych się poprawia i wynosi 10Hz.Dla sygnału 7.159.200MHz np. mój przyrząd czy może lepiej użyję słowa wskaźnik F pokaże 7.15920MHz.Jak dla mnie amatora to już mega dobrze.
To co jest ważne u mnie,ale nie wiem czy tak samo jest w stacjonarnym oscyloskopie cyfrowym to pilnowanie aby przy pomiarach,mierzony przebieg zajmował większą część ekranu w osi Y.Pisałem o tym odnośnie napięć ale dotyczy to również pomiaru wbudowaną F-miarką.
Wówczas pomiary częstotliwości pokazywane są poprawnie ale gdy już zmienię parametry oscyloskopu tj. ustawienie V/dz dam na + lub - na tym samym sygnale mierzonym i uzyskany na wyświetlaczu przebieg jest ucinany od góry i dołu lub mocno zmniejszany to powstają przekłamania zarówno napięcia jak i częstotliwości.Dlatego należy tego pilnować jeśli nie interesuje nas tylko kształt przebiegu ale ważne też są konkretne parametry napięcia czy częstotliwości.
Tyle zauważyłem i się tym dzielę z Kolegami ponieważ takie informacje mogą przydać się innym amatorom radia,którzy kiedyś zapragną nabyć pierwszy oscyloskop cyfrowy.Ja o tym nie wiedziałem i na początku użytkowania miałem trochę mieszane uczucia.Dziś wiem,że wybrałem dobrze w stosunku do budżetu i potrzeb jakie miałem.

Na koniec ciekawostka.Pomiar sygnału 200MHz wychodzącego z si570 za pomocą mojego zewnętrznego miernika częstotliwości jest nie możliwy.Pracuje to pudełko jak pamiętam do 50MHz a może i niżej.Tak naprawdę do tej pory nie miałem potrzeby pomiarów >30MHz.Dopiero próba złożenia homodyny z si570 to zmieniła ze względu na mnożnik x4 dla częstotliwości vfo.
Ten wbudowany w oscyloskop miernik częstotliwości pokazuje 200MHz mimo że urządzenie jak i sondy nie mają przecież tak szerokiego pasma.6cyfr czyli tylko 1kHz na ostatniej pozycji 200.007MHz.W dodatku w tym przypadku mierzony był prostokąt(podobno).
Pewnie pokazuje z błędem ale jednak wbudowana F-miarka jeszcze działa i to jest zaskakujące dla takiego dłubacza jak ja Cool

Życzę Wszystkim zadowolenia z nabytych urządzeń.

Wojtek
30-06-2017 13:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Online
Paweł
****

Liczba postów: 312
Dołączył: 30-07-2011
Post: #13
RE: oscyloskop z FFT
(30-06-2017 13:07)SPO3O2OL napisał(a):  ......Przełącznik przy pomiarach miałem ustawiony na x1....

I to jest błąd. Sondy przy takim ustawieniu mają dużo mniejsze pasmo przenoszenia niż w pozycji x10.

Wartości podane na sondzie x1 oraz x10 mówią o ile trzeba pomnożyć odczytane wyniki z osi pionowej aby uzyskać rzeczywiste wartości.

Do pomiarów w.cz przestaw sobie sondę na x10 i ponów pomiary.

Instrukcja obsługi lub karta katalogowa sond powinna mieć podane parametry dla przełącznika x1 oraz x10 - w tym pasmo przenoszenia oraz pojemność wejściową.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-06-2017 16:52 przez SQ8MVY.)
30-06-2017 16:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 187
Dołączył: 07-01-2017
Post: #14
RE: oscyloskop z FFT
Z tego co udało mi się kiedyś wyczytać w angielsiej instrukcji to jest jedynie wzmianka o tym,że kompensacja sondy dla sygnału wzorcowego prostokąta z generatora 1kHz powinna być zrobiona na ustawieniu przełącznika sondy x10.
Tak też robiłem,ale pomiary same wykonywałem z ustawieniem sondy na x1.
Tnx Paweł za zwrócenie uwagi na ten problem przy pomiarach prostokąta.
Spróbuję powtórzyć pomiar sygnału 4MHz z vfo si570 na ustawieniu sondy i oscyloskopu na x10.
W sumie to tylko tak z ciekawości bo i tak zgodnie z tym co mi kiedyś napisałeś tu w #564 to nie ma sensu oglądać przebiegów nawet dla generatora 80m (3.5MHz x 4 =14MHz x 10 i pasmo oscyloskopu trzeba mieć 140MHz).Mam za małe pasmo oscyloskopu do takich pomiarów.Najważniejsze,że F-miarka działa i mierzy generator dla 50MHz x 4 czyli 200MHz.Jednak przy okazji pomiaru prostokąta 4MHz z sondą ustawioną na x10 sprawdzę też czy nadal F-miarka da radę pokazać te 200MHz.

Edit
Kompensacja jednak była dla ustawienia x1 czyli tak jak i wykonywane pomiary.Teraz podałem wzorcowy 1kHz i dokonałem kompensacji sondy na ustawieniu x10.Oscyloskop też ustawiłem w meni na x10.Przy 1kHz prostokąt jest ok,F-miarka pokazuje 1.00000kHz a napięcie 2.96V.W/g instrukcji powinno być 3V.

Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-06-2017 18:41 przez SPO3O2OL.)
30-06-2017 18:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KLIMA Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 146
Dołączył: 15-09-2010
Post: #15
RE: oscyloskop z FFT
W przypadku oscyloskopów "popularnych" można przyjąć, że ZAWSZE używamy sondy 1:10, NIGDY 1:1. Przełącznik można zakleić w pozycji 1:10. Cyfrowy oscyloskop sam przelicza później wartości napięć. Czasem tylko trzeba przestawić odpowiednią wartość w menu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-06-2017 19:31 przez KLIMA.)
30-06-2017 19:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6TGB Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 13
Dołączył: 15-04-2017
Post: #16
RE: oscyloskop z FFT
Witam ponownie,

Nie kupiłem oscyloskopu. Na dzień dzisiejszy , do finału dostały się dwa: Keysight DSOX1102G i Siglent SDS1202X. Obydwa są drogie i jak pomyślę że mam wydać dość sporo na któregoś z nich to mnie ściska w żołądku - przecież to tylko hobby.

Króki opis:

Keysight DSOX1102G:
100MHz , 2GSPS, 1Mpts, generator do 20MHz (wersja _G), frequency response analyzer (wersja G)

Siglent SDS1202X:
200MHz, 1GSPS, 14Mpts, opcja z generatorem do 25MHz


Jak widać, obydwa mają dwa parametry nieco zamienione. Duży sampling i mało pamięci i , mniejszy sampling i duuużo pamięci. Moje pytanie dotyczy właśnie tego co bardziej się przyda. Na Keysight z racji sampla bedę w stanie do samego końca ogladać poprawny sygnał, tak mi się wydaje. W drugim jest za to duzo pamięci, chyba mozna powiększać zaobserwowany przebieg więc to się zrekompensuje. Czy 200MHz się przyda? Na pewno się by przydało ale czy tak, dla naszego hobby, dla pasm KF to nie za dużo? Raczej w UKF nie będę wchodził.

Pytam o te dwa modele ale pytanie dotyczy ogólnie oscyloskopów co bardziej się przydaje: pamięć czy sampling.
W tym drugim na youtube znalazłem bug-i. Jeden to: dla pewnych częstotliwości (na filmie był sinus) wejściowy sygnał jest trochę zniekształcony i sinus przypomina trapez. Drugi to: po podaniu jednego sygnału na obydwa wejścia, jest widoczne przesunięcie w fazie tych sygnałów.
Wysłałem do przedstawiciela zapytanie czy usuneli te bug-i.

Ja wiem - ktoś się pewnie zapyta: "za takie pieniadze to już możesz kupić całkiem przyzwoite radio fabryczne ??" ale to taka wewnetrzna potrzeba budowania - też się nad tym zastanawiam.

Pozdrawiam.
Marek
23-07-2017 17:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6TGB Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 13
Dołączył: 15-04-2017
Post: #17
RE: oscyloskop z FFT
Witam,

Kupiłem ten pierwszy. Jak by ktoś miał pytania odnośnie tego oscyloskopu to chętnie odpowiem.

Pozdrawiam.
Marek
12-08-2017 20:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 178
Dołączył: 30-09-2009
Post: #18
RE: oscyloskop z FFT
(12-08-2017 20:47)SP6TGB napisał(a):  Witam,

Kupiłem ten pierwszy. Jak by ktoś miał pytania odnośnie tego oscyloskopu to chętnie odpowiem.

Pozdrawiam.
Marek

http://mikrokontroler.pl/2017/04/03/oscy...dsox1102g/

A jakby co, to ma on serwis w SP?
12-08-2017 22:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości