Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak zrobić prosty wzmacniacz kf.
M72M72 Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 14
Dołączył: 12-12-2016
Post: #1
Jak zrobić prosty wzmacniacz kf.
Próbuję zmajstrować pierwszy zestaw kf.
Radyjko już mam - bitx-40 teraz robię antenę balkonową, coś na wzór MFJ-1622.
İmage
Chciałem zrobić prosty przyrząd do zgrubnego "szukania na cewce" najmniejszego SWR. Chcę sobie pokombinować z długościami prętów, przeciwwag, cewki w celach edukacyjnych i chcę mieć szybki podgląd w postaci zaświecającej się żaróweczki szeregowo podłączonej z anteną.
Mam moduł DDS z którego chcę zapodawać sygnał w antenę tylko on jest o wiele za słaby żeby zaświecić nawet mikro-żaróweczkę.
Czy ktoś mógłby podrzucić schemat jakiegoś prostego wzacniacza który wzmocniłby sygnał do powiedzmy 1 wata ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-01-2017 21:47 przez M72M72.)
07-01-2017 21:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3SWF Offline
Olgierd
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 26-09-2013
Post: #2
RE: Jak zrobić prosty wzmacniacz kf.
Jeśli masz moduł DDS, to kosztem kilku złotych możesz zbudować prosty miernik SWR oparty na mostku pomiarowym i Arduino, spójrz na http://www.hamstack.com/hs_projects/k6be...alyzer.pdf .

73 Olgierd | SP3YOR - Klub Krótkofalowców w Poznaniu http://sp3yor.net
07-01-2017 23:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
M72M72 Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 14
Dołączył: 12-12-2016
Post: #3
RE: Jak zrobić prosty wzmacniacz kf.
A zamiast tych wzmacniaczy operacyjnych MCP6002 mogłyby podejść TL061CN ?Pytam bo mam akurat na stanie kilka sztuk.
Chyba to zrobię bo mam akurat nano i dds-a dzięki za link.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-01-2017 0:31 przez M72M72.)
08-01-2017 0:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 167
Dołączył: 30-09-2009
Post: #4
RE: Jak zrobić prosty wzmacniacz kf.
(08-01-2017 0:10)M72M72 napisał(a):  A zamiast tych wzmacniaczy operacyjnych MCP6002 mogłyby podejść TL061CN ?Pytam bo mam akurat na stanie kilka sztuk.

MCP6002 jest wzmacniaczem typu rail-to-rail, a TL061 jest zwykłym operacyjnym
i tu się raczej nie sprawdzi.
08-01-2017 0:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
M72M72 Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 14
Dołączył: 12-12-2016
Post: #5
RE: Jak zrobić prosty wzmacniacz kf.
Ok, dzięki za odpowiedź, zamawiam części i robię to ustrojstwo bo widzę że nic prostszego raczej nie znajdę.

Jakie można zastosować zamienniki diod AA143 bo widzę że ciężko je dostać ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-01-2017 4:02 przez M72M72.)
08-01-2017 4:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 167
Dołączył: 30-09-2009
Post: #6
RE: Jak zrobić prosty wzmacniacz kf.
(08-01-2017 4:02)M72M72 napisał(a):  Ok, dzięki za odpowiedź, zamawiam części i robię to ustrojstwo bo widzę że nic prostszego raczej nie znajdę.

Jakie można zastosować zamienniki diod AA143 bo widzę że ciężko je dostać ?

1N34A racze z tego co widzę stosują w takich miernikach,
są na allegro.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-01-2017 14:25 przez SP9RQA.)
08-01-2017 13:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
M72M72 Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 14
Dołączył: 12-12-2016
Post: #7
RE: Jak zrobić prosty wzmacniacz kf.
Analizator zrobiony.
İmage
Na razie bez kalibracji ale coś tam juz pokazuje.
İmage
Wyszło jak mam pięknie zestrojoną antenę na 40m Big Grin

Moje pytanie brzmi, czy można wykonać analizator na bazie Si5351 w celu rozszerzenia zakresu pomiaru ?
Z tego "Si" zdaje się nie wychodzi sinusoida tylko prostokąt.
05-03-2017 19:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3NYR Offline


Liczba postów: 8
Dołączył: 30-01-2011
Post: #8
RE: Jak zrobić prosty wzmacniacz kf.
(05-03-2017 19:41)M72M72 napisał(a):  Moje pytanie brzmi, czy można wykonać analizator na bazie Si5351 w celu rozszerzenia zakresu pomiaru ?

Do pomiarów musi być możliwie czysta sinusoida, bo prostokąt to ma wszystkie nieparzyste harmoniczne czyli ustawiając syntezę na 3,5 MHz to będziesz równocześnie mierzył 3,5MHz, 10,5 MHz, 17,5 MHz itd wg wzoru 3,5 *n gdzie n=1,3,5... itd

A zobacz http://sp3nyr.itserwer.pl/index.php/arduino-swr-scanner
tu jest wersja tego analizatora która wykonywaliśmy w Burzeninie na warsztatach Senior
05-03-2017 22:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
M72M72 Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 14
Dołączył: 12-12-2016
Post: #9
RE: Jak zrobić prosty wzmacniacz kf.
Kapitalny opis. Z nim to sobie pewnie poradzę.
Dzięki.
06-03-2017 0:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MXL Offline
Piotr
*

Liczba postów: 42
Dołączył: 23-11-2010
Post: #10
RE: Jak zrobić prosty wzmacniacz kf.
Ja mam takie pytanie czy ktos nie słyszał kto robi wzmacniacze na kf ale tranzystorowe 400w albo 600w
24-03-2017 23:43
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości