Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz na IRF510
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 401
Dołączył: 18-06-2009
Post: #11
RE: Wzmacniacz na IRF510
Witam

W załączniku artykuł Piotra SP9LVZ na temat tego wzmacniacza, nie ukrywa że się od jakiegoś czasu przyglądam temu wzmacniaczowi :-)

Pozdrawiam

Andrzej


Załączone pliki
.pdf  SR_07_2017_RF_AMP_2078_SP9LVZ.pdf (Rozmiar: 823.45 KB / Pobrań: 306)
10-10-2017 22:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 07-01-2017
Post: #12
RE: Wzmacniacz na IRF510
Jak dużo w stosunku do schematu zmieniły się prądy spoczynkowe IRF530 po ostatecznej regulacji wzmacniacza do ssb?

Wojtek
10-10-2017 23:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7EZG Offline
Artur
***

Liczba postów: 130
Dołączył: 06-12-2015
Post: #13
RE: Wzmacniacz na IRF510
Wszystko zostało bardzo dobrze opisane koledzy, z montażem i modyfikacjami nie będe miał problemu.

Tylko teraz pytanie - chcę to zamontować - jak wiecie - do Kacperka ZACHOWUJĄC obecną końcówkę, tak, bym mógł przełącznikiem ominąć wzmacniacz. Taki przełącznik QRP/QRO. Piotr podawał w trakcie testów 50mW na wejście. Jaki tłumik zastosować?

SP7EZG/3 bo praca.

Pozdrawiam, Artur
11-10-2017 11:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
***

Liczba postów: 217
Dołączył: 13-01-2015
Post: #14
RE: Wzmacniacz na IRF510
Ja w dniu dzisiejszym testowałem ten opisany moduł w moim nowym projekcie TRX na układach Plesseya (tak zresztą jak planowałem) i z poziomu ok. 25-30mV uzyskałem pełne 10 W mocy wyjściowej do anteny (na tranzystorach RD16HHF1 zamiast IRF) w pasmach 80m i 20m. Ten poziom 25-30 mV to jest sygnał po filtrze pasmowym nadajnika. IRF520-530 będą się na 80m sterować do większej mocy. W przypadku sterowania z układów (transceiverów) o mocy wyjściowej 1,5-5W najlepiej było by wprowadzić ten sygnał już tylko na tranzystory końcowe lub wydostać sygnał z TRX z niskiego poziomu bez dodatkowych tłumików. Przy sterowaniu rzez tłumiki może dochodzić do pod wzbudzeń wzmacniacza mocy.

http://sp9lvz.sp-radio.eu/kacik-konstruk...sey-g4clf/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-10-2017 18:49 przez SP9LVZ.)
11-10-2017 18:49
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 07-01-2017
Post: #15
RE: Wzmacniacz na IRF510
(11-10-2017 11:54)SP7EZG napisał(a):  Wszystko zostało bardzo dobrze opisane koledzy, z montażem i modyfikacjami nie będe miał problemu.

Osobiście w Io 30mA na poprawionym jak pisze redakcja ŚR schemacie słabo wierzę.Może dlatego,że wzmacniacza w takim układzie nie budowałem i stąd było moje pytanie.Testu w tym przypadku jednak nie będzie.
Druga wersja z RD16HHF1 bardziej do mnie przemawia z 2x100mA Io.

Wojtek
11-10-2017 20:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,145
Dołączył: 23-08-2009
Post: #16
RE: Wzmacniacz na IRF510
to już było:
http://sp-hm.pl/thread-2910-post-33937.html#pid33937
i tu:
http://sp-hm.pl/thread-2910-post-34628.html#pid34628
Tak mały prąd (30mA) jest podany dlatego, że po kilku minutach pracy wzmacniacza po rozgrzaniu tranzystorów może on wzrosnąć nawet 10 razy, wtedy jego wartość będzie odpowiednia.
Brak stabilizacji termicznej prądu spoczynkowego w tym wzmacniaczu. Jak będę miał chwilę to wkleję w wątku o wzmacniaczu prosty, ale skuteczny układ stabilizacji mojej konstrukcji. Niestety przeróbka wymaga dorobienia małej płyteczki z diodami czujnikowymi i kilku cięć i mostków na płytce wzmacniacza.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-10-2017 21:40 przez SP2JQR.)
11-10-2017 21:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 401
Dołączył: 18-06-2009
Post: #17
RE: Wzmacniacz na IRF510
Witam

Ok Henryku :-) , tak z doskoku czytam ten wpis o wzmacniaczu :-) , fajnie było by jakbyś zamieścił opis modyfikacji polegający na dodaniu stabilizacji termicznej prądów spoczynkowych :-)

z góry dzięki :-)

pozdrawiam

Andrzej
11-10-2017 21:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
***

Liczba postów: 217
Dołączył: 13-01-2015
Post: #18
RE: Wzmacniacz na IRF510
Z tymi IRF520-530 tak jest faktycznie, że się bardzo rozgrzewają po pewnym czasie i rośnie ich prąd spoczynkowy. Nie są to tranzystory produkowane do konstrukcji stopni mocy HF, choć tak je wykorzystujemy. Miedzy innymi dlatego ja stosuję RD16HHF1, bo lepiej się zachowują się termicznie, pracują stabilnie i mają bardziej wyrównane wzmocnienie na wszystkich pasmach.

Jeśli jest komuś potrzebna sama końcówka mocy to proponuję zamiast rozbudowanego wzmacniacza ten układ PA:
https://pl.aliexpress.com/item/DIY-Kits-...65037.html

http://sp9lvz.sp-radio.eu/kacik-konstruk...sey-g4clf/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-2017 8:09 przez SP9LVZ.)
12-10-2017 8:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 580
Dołączył: 26-09-2012
Post: #19
RE: Wzmacniacz na IRF510
Tak patrzę... Niestety karta katalogowa IRF530 ma tylko mętny obrazek zależności drain current od temperatury. No ale zawsze coś. Wyciąłem, domalowałem co trzeba.
İmage

Co z niego wynika (wg. mojego rozumienia). Mamy dwie krzywe zależności prądu źródła od napięcia na bramce. Dla temperatury 25*C i dla temperatury 175*C. Załóżmy że na zimno (25*c) ustaliliśmy 150mA prądu (ciężko się na tym wykresiku operuje, ale to tylko założenie poglądowe). Dla temperatury 175*C (cholernie gorąco i na pewno już coś byśmy poczuli, no ale taki wykres mamy) prąd - PRZY TYM SAMYM NAPIĘCIU BRAMKI wzrośnie do 1.5A. Czyli 10x! To obrazuje czerwona kreska.
Co zrobić żeby mieć stabilny prąd? Wraz ze wzrostem temperatury z napięciem Ugs trzeba jechać po zielonej krzywej w lewo. Dla 175*C trzeba zjechać ok 1V Ugs do 3V.
Okazuje się że zwykły tranzystor 2n2222n teoretyczne może służyć jako rozwiązanie problemu.

İmage

Prąd tranzystora rośnie wraz z temperaturą, a napięcie kolektora maleje wraz ze wzrostem prądu (i temperatury) (na dole temperatura w *C, po lewo napięcie na kolektorze):

İmage

Nie jest pewnie tak różowo bo każdy tranzystor (i IRF i 2n2222) różnią się od siebie wzmocnieniem itp itd więc spodziewam się że układ Henryka będzie inny, lepszy i będzie miał regulacje. Ale chyba mniej więcej o to chodzi.
Kombinując z minimalnie bardziej rozbudowanym układem (wystarczy dołożyć rezystor i drugi tranzystor) można osiągnąć prawie całkowite odcięcie napięcia bramki przy przekroczeniu powiedzmy, 85*C co zabezpieczy trochę nasz układ przed różnymi głupotami Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-2017 15:00 przez SQ5KVS.)
12-10-2017 15:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,145
Dołączył: 23-08-2009
Post: #20
RE: Wzmacniacz na IRF510
Nie wiem czy mój układ jest lepszy, ale za to bardzo praktyczny montażowo. Wykorzystuję kilka diód SMD 1N4148 na płytce, którą przykręcam bezpośrednio do radiatora przy pomocy śrubki M3. Jak będę miał trochę więcej czasu to zapodam schemat i zdjęcia zastosowania płytki do tego konkretnego wzmacniacza. Stabilizacja prądu jest z dokładnością około +/- 10%, a to moim zdaniem w zupełności wystarcza, tym bardziej, że układ jest bardzo prosty.
12-10-2017 17:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości