Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz na IRF510
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 545
Dołączył: 11-02-2011
Post: #1
Wzmacniacz na IRF510
Czy zamiast IRF510 można dać IRF520 ? Chcę wycisnąć z niego jedynie 5 Wat

http://www.delboyonline.co.uk/m0dad/cons...amplif.htm

Wzmacniacz będzie służył do tego trasceivera.

Aha.... W tymże TRX-ksie poszedł jak przewidywałem IC1 - NE612. Części w drodze hi!


Załączone pliki
.pdf  f2011.pdf (Rozmiar: 480.38 KB / Pobrań: 315)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-12-2016 8:48 przez SQ8NZD.)
04-12-2016 8:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3SWF Offline
Olgierd
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 26-09-2013
Post: #2
RE: Wzmacniacz na IRF510
Sprawdź pojemności bramek tych IRFów 510 i 520, sprawdź ile mocy potrzeba na wejściu żeby wysterować ten wzmacniacz do 5W, sprawdź ile oddaje transceiver w załączniku.
04-12-2016 10:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
****

Liczba postów: 736
Dołączył: 29-08-2009
Post: #3
RE: Wzmacniacz na IRF510
(04-12-2016 8:48)SQ8NZD napisał(a):  Czy zamiast IRF510 można dać IRF520 ? Chcę wycisnąć z niego jedynie 5 Wat

http://www.delboyonline.co.uk/m0dad/cons...amplif.htm

Wzmacniacz będzie służył do tego trasceivera.

Aha.... W tymże TRX-ksie poszedł jak przewidywałem IC1 - NE612. Części w drodze hi!

Można, ale to zły wzmacniacz jest...
zły i głupi...

PZK OT-50 Gliwice
pzk.gliwice.pl zapraszamy wszystkich chętnych z całej Polski
04-12-2016 13:47
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7EZG Offline
Artur
***

Liczba postów: 119
Dołączył: 06-12-2015
Post: #4
RE: Wzmacniacz na IRF510
http://www.qsl.net/va3iul/Homebrew_RF_Ci..._DK7ZB.gif

Podpinam się do tematu, bo w zasadzie to bardzo podobny pomysł.

Co koledzy sądzą, czy warto się pobawić w rozwiązanie zewnętrznej komutacji w Kacperku?
Liczę na 15 - 20 W z 13,8V

SP7EZG/3 bo praca.

Pozdrawiam, Artur
02-10-2017 19:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 111
Dołączył: 12-12-2009
Post: #5
RE: Wzmacniacz na IRF510
(02-10-2017 19:03)SP7EZG napisał(a):  Co koledzy sądzą...
....
Liczę na 15 - 20 W z 13,8V

Nie da się.
Maks. 6-8W niezbyt czystego sygnału z układu push-pull. Szkoda czasu na próby.
Temat był wałkowany i jest sporo materiału na forum.
R.
02-10-2017 20:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,117
Dołączył: 23-08-2009
Post: #6
RE: Wzmacniacz na IRF510
Czysty sygnał da się uzyskać, ale tylko niecałe 7W teoretycznie ( i praktycznie też) dla SSB, oraz około 9W dla CW ... i nic więcej przy 13,8V.
Wzmacniacz na jedno pasmo był wałkowany bardzo dokładnie tu:
http://sp-hm.pl/thread-672-post-6141.html#pid6141
03-10-2017 9:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 279
Dołączył: 07-01-2017
Post: #7
RE: Wzmacniacz na IRF510
Czy nie zastanowiło Kolegów?

(02-10-2017 19:03)SP7EZG napisał(a):  czy warto się pobawić w rozwiązanie zewnętrznej komutacji

Jak może wyglądać moc w zakresie napięć zasilania 24-36V?
wykres kolegi SP2JQR

Wojtek
03-10-2017 13:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 279
Dołączył: 07-01-2017
Post: #8
RE: Wzmacniacz na IRF510
Koledzy nie chcą odpowiedzieć Sad Zrobiłem niedzielne testy aby się przekonać czy się da.
Miniaturowa przetwornica STEP-UP 24V 2A użyta do Testu2.
Test1.Napięcie 13.8V na cały nadajnik.Moc 7W(10W reflektometr).
Test2.Tylko dren mosfet 24V z przetwornicy,reszta nadajnika 13.8V
Przy wysterowniu napięcie spada do 19-18V za STEP-UP.
Moc wzrosła z poziomu 7W(10W reflektometr) do 13W(19W reflektometr).
Podobne wyniki na 3700,7100,14200.
Ciekawe ile wzrośnie przy STEP-UP 36V?Ktoś chętny do testu?
Uwaga,groźba spalenia 50R oraz tranzystora jak ma zbyt słabe chłodzenie.Kiedyś sprawdzę dla 36V też Smile

Wojtek
08-10-2017 16:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7EZG Offline
Artur
***

Liczba postów: 119
Dołączył: 06-12-2015
Post: #9
RE: Wzmacniacz na IRF510
W przypadku ciasnych obudów proponuję użyć radiatorów z laptopów. Tych z rurką cieplną. Wyrzucimy wówczas radiator poza obudowę.

Póki co szykuję się do złożenia wzmacniacza ze schematu z załącznika. Kupiłem kit, ale zaplanowałem wykonanie go w montażu powierzchniowym, z ciętej płytki PCB, która umożliwi dokonanie zmian i poprawek. Tutaj z napięciem zasilania nie warto manipulować, bo jednak 7809 będzie się grzał.

Teraz tak - mam taką przetwornicę, bagatela 100W podobno. Czy zakłócenia produkowane przez przetwornicę nie przechodzą na w.cz?


Załączone pliki
.pdf  RF_AMP_2078_SCH_V306.pdf (Rozmiar: 23.1 KB / Pobrań: 132)

SP7EZG/3 bo praca.

Pozdrawiam, Artur
09-10-2017 7:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
***

Liczba postów: 204
Dołączył: 13-01-2015
Post: #10
RE: Wzmacniacz na IRF510
Montaż wzmacniacza RF_AMP_2078 szeroko opisałem w SR 7/2017 wraz z poprawkami i zamianą IRF530 na RD16HHF1. Jeśli wzmacniacz ma pracować w dolnych pasmach to IRF530 mogą zostać.
Na tym schemacie największy błąd to wartości rezystorów R5, R11 i R13, które mają mieć wartość jak w moim opisie R5=200R, R11=200R, R13=100R. Ponadto pomiędzy odczepem (5) transformatora T3 a (2) dławika L1 powinny być kondensatory blokujące do masy 100nF i 10nF.

http://sp9lvz.sp-radio.eu/kacik-konstruk...sey-g4clf/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-10-2017 14:46 przez SP9LVZ.)
10-10-2017 14:46
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości