Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rybakov vs dipol skrócony - 80m/40m.
SP7EZG Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 90
Dołączył: 06-12-2015
Post: #1
Rybakov vs dipol skrócony - 80m/40m.
Cześć!

Mam powieszony dipol skrócony, dość nisko, bo jakiejś 4 - 5 m nad grunt. Nieopodal, bo jakiejś 15 - 20m dalej przebiega linia niskiego napięcia 3kV. Efekt?

Lidia 40 jest głucha. 50 Hz słychać, w porze popołudniowej oprócz transmisji cyfrowych nie odebrałem nic.
Trochę to dziwne, bo Kacper 2 na kawałku druta zrzuconego z balkonu odbierał stacje polskie.
Miałem nawinięty balun 1:1, ale go zdemontowałem.

Teraz wpadł mi do głowy temat wędki.

Chciałbym, żeby zapracowała ona ciut niżej - 80, 40, 20 m. Mam skrzyneczkę antenową, więc też nie powinno być problemu. Rysują się natomiast pytania. Skoro to tak naprawę LW, to czy długość linki nawiniętej na wędkę może być dowolna? Jak "gęsto" układać uzwojenia? Czy warto jako "sztuczną ziemię" na samym dole wędki nawinąć parę zwojów linki podłączonej do uziemienia? No i czy rzeczywiście ta linia przesyłowa powoduje "głuchość" dipola?

W domu to w domu - dipol może wisieć. Jednak tutaj w Chełmie nie bardzo mogę cokolwiek jakkolwiek wysoko powiesić, dlatego chciałbym, by ta antena była na tyle mobilna, żeby po prostu przerzucić kabel przez okno, i podłączyć w ogródku. Ryba stałaby na ziemi, choć poziom bezwzględny gruntu jest dość wysoko na tle okolicy.

Pracowałoby to z Kacprem 2, więc maksymalnie do 10W mocy, skrzyneczka powinna wydać.


Pozdrawiam.

SP7EZG/3 bo praca.

Pozdrawiam, Artur
29-09-2016 8:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,081
Dołączył: 23-08-2009
Post: #2
RE: Rybakov vs dipol skrócony - 80m/40m.
Nie tak dawno miałem swoją polową antenę czyli pętlę 84m DNE0,8 zawieszoną jakieś 3m nad ziemią, a 20m dalej szła linia 15kV. Stacje było słychać i można było robić łączności.
29-09-2016 10:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
****

Liczba postów: 712
Dołączył: 29-08-2009
Post: #3
RE: Rybakov vs dipol skrócony - 80m/40m.
(29-09-2016 8:44)SP7EZG napisał(a):  Cześć!

Mam powieszony dipol skrócony, dość nisko, bo jakiejś 4 - 5 m nad grunt. Nieopodal, bo jakiejś 15 - 20m dalej przebiega linia niskiego napięcia 3kV. Efekt?

Lidia 40 jest głucha. 50 Hz słychać, w porze popołudniowej oprócz transmisji cyfrowych nie odebrałem nic.
Trochę to dziwne, bo Kacper 2 na kawałku druta zrzuconego z balkonu odbierał stacje polskie.

Wcale to nie dziwne. Lidia jest homodyną i całe wzmocnienie robi w m.cz w związku z tym jest niezwykle podatna na zakłócenia i humy elektroenergetyczne.
Kacper to super - i efekty tego słychać.
Lidię zasilasz z baterii czy zasilacza?

MAc
mrn

PZK OT-50 Gliwice
pzk.gliwice.pl zapraszamy wszystkich chętnych z całej Polski
29-09-2016 15:10
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7EZG Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 90
Dołączył: 06-12-2015
Post: #4
RE: Rybakov vs dipol skrócony - 80m/40m.
Tak, zasilam go przez zasilacz wtykowy. Wiem, to też jest źródłem 50 Hz.
Mimo to, wydaje się, że Lidia ma tak ogromne wzmocnienie, że powinna coś odebrać...

No nic, Kacperek się na razie kończy, antenę zbuduję w ten weekend, tylko mam mało szczegółów konstrukcyjnych.
Odnośnie dipola skróconego - zostawiać, czy przenosić? Nie bardzo mam gdzie. Czy może z dipola zrobić LW?

SP7EZG/3 bo praca.

Pozdrawiam, Artur
29-09-2016 17:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
****

Liczba postów: 712
Dołączył: 29-08-2009
Post: #5
RE: Rybakov vs dipol skrócony - 80m/40m.
Podłącz baterię i sprawdź. Nie ma co zgadywać..

PZK OT-50 Gliwice
pzk.gliwice.pl zapraszamy wszystkich chętnych z całej Polski
29-09-2016 20:27
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7EZG Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 90
Dołączył: 06-12-2015
Post: #6
RE: Rybakov vs dipol skrócony - 80m/40m.
A sama wędka?

Nie mam jak tego sprawdzić - instalacja jest 300 km stąd.

SP7EZG/3 bo praca.

Pozdrawiam, Artur
29-09-2016 22:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości