Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
IC-736 ATU
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 135
Dołączył: 19-06-2011
Post: #1
IC-736 ATU
Witam,

Mam problem ze skrzynką antenową w tym radiu.

Od jakiegoś czasu nie mogła nic zestroić, ciężko mi się było za nią zabrać aż w końcu to zrobiłem. Podejrzewałem diody lub kondensatory, okazało się jednak, że popękane są sprzęgła pomiędzy silnikami krokowymi a kondensatorami zmiennymi:
http://4.bp.blogspot.com/-FqroKyndvYQ/Vo...130115.jpg

Te małe czarne tuleje. Są zrobione jako elastyczne, więc nie wiem czy można je jakoś zastąpić. Napisałem już do Icom-a i czekam na odpowiedź, czy maja je dostępne, ale w międzyczasie może ktoś ma sposób na naprawę.

Będę wdzięczny, bo radio naprawdę mi dobrze służy i się podoba.

Marcin
07-07-2016 8:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1HQA Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 106
Dołączył: 21-10-2009
Post: #2
RE: IC-736 ATU
Poszukałbym w sklepach modelarskich i w serwisach CNC.

Pozdrawiam - Witek
07-07-2016 10:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 135
Dołączył: 19-06-2011
Post: #3
RE: IC-736 ATU
Update:


ICOM posiada coś, co się nazywa Uniwersalne łączniki. Przynajmniej w UK mają i właśnie zamówiłem. Wyglądają ze zdjęcia tak samo jak te w ATU, więc miejmy nadzieję, że to te właściwe.

Marcin
07-07-2016 10:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5HBT Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 04-12-2014
Post: #4
RE: IC-736 ATU
Coś podobnego można znaleźć na naszym popularnym serwisie aukcyjnym.
Wpisałem hasło "sprzęgło elastyczne"

73, Mietek SQ5PTQ ex SP5HBT
07-07-2016 11:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 118
Dołączył: 08-03-2010
Post: #5
RE: IC-736 ATU
http://allegro.pl/listing/listing.php?bm...99g%C5%82o

lub elastyczny wężyk...

http://sq8aqx.blogspot.com/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-07-2016 13:40 przez SQ8AQX.)
07-07-2016 13:40
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 135
Dołączył: 19-06-2011
Post: #6
RE: IC-736 ATU
Dziękuję koledzy, oryginały ICOMa nie dość, że dwa razy droższe to jeszcze plastikowe. Na razie zamówiłem z ICOMa, ale będąc w Polsce rozważę kupno metalowych i być może wymienię dla dożywotniej gwarancji działania.

Marcin
07-07-2016 18:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 540
Dołączył: 26-09-2012
Post: #7
RE: IC-736 ATU
Tylko zważcie że może one nie są metalowe z jakiegoś powodu. Nikt nie lubi jak w łapy czy w serwo strzela iskrami Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-07-2016 10:31 przez SQ5KVS.)
08-07-2016 10:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości