Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 2.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
RX KF-owca DK3FQ - Transformator w.cz. i BF520
SP3F Offline
Romek
***

Liczba postów: 191
Dołączył: 26-05-2013
Post: #11
RE: RX KF-owca DK3FQ - Transformator w.cz. i BF520
Ja budowałem sp5ww. Do "obsługi" cewek mam gdo. Nawijasz, łączysz równolegle z kondensatorem i odczytujesz.
Każda cewka to sprawa indywidualna. Na jej indukcyjność i dobroć wpływa m.in odległość od innych części metalowych.
Jeśli dasz dwucewkowy filtr pasmowy a blisko niego dasz cewkę oscylatora to narobisz sobie niezłej kaszany. Jeśli dasz ekrany za blisko zwojów (mniej niż 1d) to pogorszysz dobroc cewki.
Powtarzam: - przyrządy, przyrządy (mierniki) jeszcze raz przyrządy-mierniki.

I ostatnia zasada:
gdy byłem młodym łobuzem, Skaldowie wylansowali przebój, którego motto brzmi:
"nie o to chodzi, by złapać króliczka, ale by gonić go"
Tak samo z zabawą w konstrukcje amatorskie. Nie o to chodzi by coś zrobić i spocząć na laurach słuchając stacxji na nowo-postrojenym dziele.
Chodzi o to, aby nabywać doświadczenia i przechodzić do coraz bardziej skomplikowanych rzeczy.
Stąd moja rada, którą już Ci serwowałem: "odkrywaj piękno konstrukcji amatorskich otoczony miernikami".
Nie jest potrzebne to, o co pytasz: ile dać zwojów (zwoi?) na jakimś karkasie. Zmienisz lokalizację cewki i problem się ponawia.
Przecież nie będziesz przez najbliższe dwie dekady pytać, ile dać zwojów. Bo to akurat nie podlega poradom. To jest wybitnie indywidualna sprawa. Ty masz znać jedynie indukcyjność cewki.
Parametry cewki zależą np. od jej średnicy, stosunku długości nawinięcia do średnicy, rodzaju materiału ferrytowego.. Jeśli nie masz karkasu o średnicy 7 mm, ale masz 10 - to albo to nowe parametry przeliczysz (czego rzekomo nie trawisz, w co nie wierzę, bo kasę chyba potrafisz liczyć), albo nawiniesz parę zwoi, podłączysz kondensator i zbadasz gdo (gdm - niech mnie ktoś skoryguje, która forma poprawna).
Nie pytaj, ile nawinąć zwojów - pytaj, skąd wziąć i jak sie posługiwać gdo.

73 - Dziadek Romek
(ex. sp3nyg)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-12-2015 12:14 przez SP3F.)
05-12-2015 12:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 527
Dołączył: 11-02-2011
Post: #12
RE: RX KF-owca DK3FQ - Transformator w.cz. i BF520
(05-12-2015 12:05)SP3F napisał(a):  Ja budowałem sp5ww. Do "obsługi" cewek mam gdo. Nawijasz, łączysz równolegle z kondensatorem i odczytujesz.
Każda cewka to sprawa indywidualna. Na jej indukcyjność i dobroć wpływa m.in odległość od innych części metalowych.
Jeśli dasz dwucewkowy filtr pasmowy a blisko niego dasz cewkę oscylatora to narobisz sobie niezłej kaszany. Jeśli dasz ekrany za blisko zwojów (mniej niż 1d) to pogorszysz dobroc cewki.
Powtarzam: - przyrządy, przyrządy (mierniki) jeszcze raz przyrządy-mierniki.

I ostatnia zasada:
gdy byłem młodym łobuzem, Skaldowie wylansowali przebój, którego motto brzmi:
"nie o to chodzi, by złapać króliczka, ale by gonić go"
Tak samo z zabawą w konstrukcje amatorskie. Nie o to chodzi by coś zrobić i spocząć na laurach słuchając stacxji na nowo-postrojenym dziele.
Chodzi o to, aby nabywać doświadczenia i przechodzić do coraz bardziej skomplikowanych rzeczy.
Stąd moja rada, którą już Ci serwowałem: "odkrywaj piękno konstrukcji amatorskich otoczony miernikami".
Nie jest potrzebne to, o co pytasz: ile dać zwojów (zwoi?) na jakimś karkasie. Zmienisz lokalizację zewki i problem się ponawia.
Parametry cewki zależą np. od jej średnicy, stosunku długości nawinięcia do średnicy, rodzaju materiału ferrytowego.. Jeśli nie masz karkasu o średnicy 7 mm, ale masz 10 - to albo to nowe parametry przeliczysz (czego rzekomo nie trawisz, w co nie wierzę, bo kasę chyba potrafisz liczyć), albo nawiniesz parę zwoi, podłączysz kondensator i zbadasz gdo (gdm - niech mnie ktoś skoryguje, która forma poprawna).
Nie pytaj, ile nawinąć zwojów - pytaj, skąd wziąć i jak sie posługiwać gdo.

OK. Masz wielką rację. Wezmę sobie to do serca, ale prosiłbym o to jak "wojowaliście" z tym odbiornikiem.

Pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-12-2015 12:18 przez SQ8NZD.)
05-12-2015 12:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 921
Dołączył: 28-06-2009
Post: #13
RE: RX KF-owca DK3FQ - Transformator w.cz. i BF520
Adrian, dorzucę Ci jeszcze jedną radę, lepiej ja niż Admin. Cytat służy do wskazania konkretnej frazy, myśli, słowem fragmentu wypowiedzi poprzednika. Cytowanie całego postu nie ma sensu bo każdy przeczytał go już wcześniej. Prowadzi to tylko do zaśmiecania wątku i nic nowego nie wnosi. Wiemy, że potrafisz skorzystać z cytatu, pokaż, że umiesz go umiejętnie obrobić wybierając najistotniejsze fragmenty do których chcesz się odnieść.
05-12-2015 12:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
admin Offline
Administrator
*****

Liczba postów: 91
Dołączył: 01-02-2009
Post: #14
RE: RX KF-owca DK3FQ - Transformator w.cz. i BF520
(05-12-2015 10:58)SQ8NZD napisał(a):  Toż wiadomo, że tranzystory się nie rozżarzają. To był żart. Tylko głupek mógł tego nie odczytać....... Big Grin

Adrian, nie tylko brakuje ci elementarnej wiedzy z podstaw radiotechniki (dziwne u kogoś kto zdał egzamin na świadectwo) ale pokazujesz również brak elementarnego wychowania. Nie ma zgody na naszym forum na obrażanie innych uczestników dyskusji. Nie wyciągnąłeś żadnych wniosków z udzielanych porad i miesięcznej blokady na forum. Takie zachowanie tym razem może skończyć się dla ciebie całkowitym usunięciem z forum.
05-12-2015 13:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6VGX Offline
Tomek
**

Liczba postów: 84
Dołączył: 03-11-2012
Post: #15
RE: RX KF-owca DK3FQ - Transformator w.cz. i BF520
(05-12-2015 10:58)SQ8NZD napisał(a):  A czy Wy zbudowaliście ten receiver ? Może ktoś z Was podzielić się uwagami związanymi z jego uruchamianiem ?

Zapewne wiele osob w dawnych latach Smile W sumie przy jego uruchamianiu nie ma jakiejs wielkiej filozofii. Jak wspomnial SP3F mozna uzyc GDO aby sobie ulatwic zycie, ale wiadomo jak to mowia "nie od razu Krakow zbudowano" nie kazdy ma w domu kazdy mozliwy przyzad pomiarowy. One sporo pomagaja i ulatwiaja, ale czasem tez kosztuja. Jednak jest wiele innych sposobow aby sprawdzic rezonans obwodu jak sie nie ma GDO.

Do tego he he chyba sobie jutro pojade na wolumen, poszukam jakis karkasow i poskladam ten odbiornik...
05-12-2015 14:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3F Offline
Romek
***

Liczba postów: 191
Dołączył: 26-05-2013
Post: #16
RE: RX KF-owca DK3FQ - Transformator w.cz. i BF520
Wracając do tej nieszczęsnej cewki.
Na częstotliwość pracy obwodu rezonansowego wpływa indukcujność cewki i współpracująca pojemność.
Cewkę możesz nawinać nawet na kawałku kija od szczotki.
Stąd - z braku wiedzy zadajesz pytania: czy lepszy śrubokręt płaski, krzyżakowy, czy może imbus.

Zacznij od obwodu rezonansowego. Z czym to sie je.
Zdobądź jednak jakiś gdo, lub coś nowocześniejszego. Do pomiaru obwodu, lub indukcyjnosci cewki.
Potem Excel - wpisz wzór i podstawiaj wyniki pomiarów.
W Excelu jest narzędzie "szukaj wyniku".

Powtarzam: nie pytaj o ilość zwojów cweki.
Szukaj indukcyjności.
Crewkę możesz nawinać na pierścionku, lub na kawałku rury wodociągowej pcv fi od 10 do 110.

Wszyscy na tym forum dysponują narzędziami pomiarowymi.
My niestety nie jesteśmy filozofami.
Ja jestem np. ekonomistą.
Jako filozof znane Ci zapewne jest "mędrca szkiełko i oko"

73 - Dziadek Romek
(ex. sp3nyg)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-12-2015 18:27 przez SP3F.)
05-12-2015 18:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #17
RE: RX KF-owca DK3FQ - Transformator w.cz. i BF520
Adrian skoro wiesz że są kalkulatory to czemu ciągle pytasz o to samo? Jak nie wiesz jak się nimi posługiwać to napisz. Koledzy napewno pomogą.
06-12-2015 11:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 527
Dołączył: 11-02-2011
Post: #18
RE: RX KF-owca DK3FQ - Transformator w.cz. i BF520
Nie wszystko da się obliczyć kalkulatorem.

http://www.changpuak.ch/electronics/amid...ulator.php
http://www.1728.org/resfreq.htm

Takie kalkulatory znam i nimi się podpieram Smile One są dla mnie najbardziej pomocne.

Człowiek się naprodukował a tu ciach, ciach i CENZOR zadowolony Confused

To prawda..... Nadgorliwość gorsza od faszyzmu !

Notatka od admin, 06-12-2015 14:21:

Rolą admin-a jest czuwanie nad respektowaniem regulaminu. To jest forum poświęcone zagadnieniom technicznym a nie "filozofowaniu" na każdy temat. Takie dyskusje proszę prowadzić na innych forach /klubowe, oddziałowe,itd. lub założyć własne.
Z mojej strony jest to ostatnie ostrzeżenie.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-12-2015 13:18 przez SQ8NZD.)
06-12-2015 13:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 798
Dołączył: 02-07-2010
Post: #19
RE: RX KF-owca DK3FQ - Transformator w.cz. i BF520
To ja ci Adrian pomogę. Poprosiłem mojego syna który w technikum właśnie przerabia układy równań liniowych - o rozwiązanie twojego problemu. Gałę z matmy zaliczył, więc ma szlaban i siedzi zamknięty w pokoju, chyba ćwiczy te równania ... Powiedziałem tylko że na Wikipedii ma znaleźć generator Clappa i porównać go z tym radyjkiem. Równoległe łączenie kondensatorów przerabiali w gimnazjum więc powinien wiedzieć. Powiedziałem że mam kondensator którego wartość się zmienia od 0 do 15e-12 (ten zapis też przerabiali). Częstotliwość ma mi się zmieniać od 3.5e6 do 3.8e6. Ułożył dwa równania, rozwiązał i mam tu wynik 31.77e-6 czyli około 31 mikrohenrów na nasze. Kalkulatorem amidona wyszło mi 89 zwojów drutu 0.2 na czerwonym rdzeniu 50, na 37 się nie zmieści a cieńszy drut to koszmar. W nocy może zrobię to radio - bo teraz to i tak nikogo na paśmie nie usłyszę. Pa pa.

73 JERZY SQ9RFC
06-12-2015 13:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6VGX Offline
Tomek
**

Liczba postów: 84
Dołączył: 03-11-2012
Post: #20
RE: RX KF-owca DK3FQ - Transformator w.cz. i BF520
SQ8NZD

Ten wolumen to juz nie to co kiedys Smile No ale udalo mi sie pozbyc 4zl i kupic dwa karkasy 7.5mm (na fotkach). Kondensatorow nastawnych tez nie bylo wiec tez jakies warikapy wpakuje. Reszta czesci z tego co mam po szufladach Smile

Nawine pozniej podobna cewke z tym ze DNE 0.25 (0.2 chyba nie mam) i zobaczymy jaka wyjdzie indukcyjnosc Smile

Nie mam anteny na 80-tke ale na paru metrach przewodu wieczorem mysle ze cos powinno sie udac uslyszec Smile


Załączone pliki Miniatury
İmage
06-12-2015 16:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości