Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miernik częstotliwości na ATMega?
SP2ASO Offline
Janek

Liczba postów: 7
Dołączył: 20-01-2012
Post: #1
Miernik częstotliwości na ATMega?
Witajcie,
Chciałbym wykonać w miarę dokładny miernik na ATMega8 lub dowolnej innej - po prostu posiadam programator do tego. Większość projektów opiera się na PICach (to już chyba nieużywane jest?), a linki z Google prowadzą mnie do mierników mierzących w okresie 1 sekundy. Trochę dużo.

Myślałem żeby przerobić ten miernik tak aby mierzył co 1/10 sekundy ale 100ms to chyba dalej dużo i będzie widać "skakanie" przy kręceniu potencjometrem. No i dokładność siada.

Nie potrzebuję preskalera bo to i tak maks. do 7MHz - zresztą chyba jego dołożenie to nie jest jakiś większy problem.

Koledzy, co polecicie?

Bardzo początkujący elektronik.
17-09-2015 1:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #2
RE: Miernik częstotliwości na ATMega?
Miernik częstotliwości o w miarę dobrych parametrach i pozwalający go użyć jako skalę do urządzenia radiowego, można kupić za ok 50-100 zł. (bez obudowy)
Nie opłaca się go robić. Popatrz w ofercie AVT lub na Allegro.
Znalazłem tanią ofertę tz za 65 zł na Radio Giełda, ale z tą ofertą jest coś nie tak. Niby sprzedawca z Włocławka, a tekst oferty z tłumacza internetowego.
Do naszych zabaw w zupełności wystarczy dokładność 10 Hz, przy wyświetlanych 6 cyfrach z możliwością przesunięcia i przepełnienia licznika.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2015 7:41 przez SP4HKQ.)
17-09-2015 7:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXT Offline
Tomek
****

Liczba postów: 385
Dołączył: 05-04-2011
Post: #3
RE: Miernik częstotliwości na ATMega?
(17-09-2015 1:19)SP2ASO napisał(a):  Witajcie,
Chciałbym wykonać w miarę dokładny miernik na ATMega8 lub dowolnej innej - po prostu posiadam programator do tego. Większość projektów opiera się na PICach (to już chyba nieużywane jest?), a linki z Google prowadzą mnie do mierników mierzących w okresie 1 sekundy. Trochę dużo.

Nie potrzebuję preskalera bo to i tak maks. do 7MHz - zresztą chyba jego dołożenie to nie jest jakiś większy problem.

Im dłuższy czas bramowania (bo zdaje się to masz na myśli) tym większa precyzja pomiaru do uzyskania - naturalnie dokładność zależy od zastosowanego w częstościomierzu wzorca. Naturalnie jak chcesz zrobić skalę do radia to nie ma sensu instalowanie urządzenia z bramkowaniem 1 s. Starczy jak będzie 0,1 s lub mniej.
Miernik jaki potrzebujesz kupisz na allegro albo ebay i rzeczywiście jak mówi Kolega Zdzisław nie warto tego samemu produkować.
Od ręki robią takie właśnie mierniki tu:
http://www.ambm.pl/index.php/mierniki-czstotliwoci.html
Sprzedają też je na allegro za kilkadziesiąt zł. Sprawdzone przez wielu użytkowników i uniwersalne Smile
17-09-2015 8:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9NJE Online
Przemek
**

Liczba postów: 90
Dołączył: 23-03-2010
Post: #4
RE: Miernik częstotliwości na ATMega?
Eee Panowie, jakiś powakacyjny marazm Was dopadł Smile Albo to przez te pytania o cewki i rezystor Tongue

Moim zdaniem zdecydowanie warto chociaż raz to zrobić samemu, choćby nie było to opłacalne ekonomicznie. Tym bardziej, że czytając delikatnie między wierszami można się domyśleć, że pewnie raczej chodzi o skalę do TRXa niż o miernik laboratoryjny. Takie ćwiczenie pozwoli bardzo dużo się nauczyć o mikrokontrolerach, przerwaniach i samym mierzeniu częstotliwości.

SP2ASO - jest pewien powód techniczny, dla którego częsciej widujesz konstrukcje częstościomierzy na PICach niż na AVRach. Otóż PICe mają asynchroniczny licznik, który pozwala na nawet małym mikrokontrolerze zrobić miernik zliczający do 50MHz i wyżej. W AVRach maksymalna częstotliwość sygnału z jaką mogą pracować liczniki równa jest połowie częstotliwości zegara taktującego rdzeń.

Jeśli chcesz mierzyć sygnał 7MHz to powinno się udać nawet bez zewnętnych preskalerów, wystarczy pogonić procek np. z kwarcu 16MHz. Jeden z 8 bitowych liczników wykorzystujesz do odmierzania czasu bramkowania, a 16 bitowy do zliczania impulsów mierzonego sygnału. O tym jak prawidłowo skonfigurować timery/liczniki poczytasz w nocie katalogowej do swojego mikrokontrolera. Atmel zamieszcza tam nawet przykłady kodu.

Oczywiście będzie jeszcze trzeba zrobić jakiś front end, ale w najprostszym przypadku wystarczy wzmacniaczyk na jednym tranzystorze.

Sporo odnośników do projektów znajdziesz w wątku o skalach częstotliwości http://sp-hm.pl/thread-379.html. Nawet jeśli nie chcesz robić urządzenia na PICu warto oglądnąć np. skale wg. DL4YHF http://www.sp-qrp.pl/modules.php?name=Co...age&pid=18 - to bardzo sympatyczny, popularny i niedrogi układ.

Przemek SQ9NJE
http://www.sq9nje.pl
17-09-2015 13:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2ASO Offline
Janek

Liczba postów: 7
Dołączył: 20-01-2012
Post: #5
RE: Miernik częstotliwości na ATMega?
Forum HM a tu mi polecają żeby kupować gotowce Big Grin

Przemku, dzięki za info, w sumie skopiuję projekt z linku który dałem na początku i zmniejszę czas bramkowania; pytanie o ile spadnie dokładność? Chyba dojdę do tego metodą eksperymentalną.

Oczywiście skalę wg. DL4YHF widziałem ale odpadłem na braku programatora.

Bardzo początkujący elektronik.
17-09-2015 14:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXT Offline
Tomek
****

Liczba postów: 385
Dołączył: 05-04-2011
Post: #6
RE: Miernik częstotliwości na ATMega?
(17-09-2015 14:44)SP2ASO napisał(a):  Oczywiście skalę wg. DL4YHF widziałem ale odpadłem na braku programatora.

Do PIC'a programator jest banalny:
http://www.talkingelectronics.com/projec...2Parts.gif
http://www.qsl.net/dl4yhf/winpicpr.html
http://obrazki.elektroda.pl/7539026300_1422637253.gif
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2015 14:56 przez SQ9JXT.)
17-09-2015 14:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2ASO Offline
Janek

Liczba postów: 7
Dołączył: 20-01-2012
Post: #7
RE: Miernik częstotliwości na ATMega?
(17-09-2015 14:55)SQ9JXT napisał(a):  
(17-09-2015 14:44)SP2ASO napisał(a):  Oczywiście skalę wg. DL4YHF widziałem ale odpadłem na braku programatora.

Do PIC'a programator jest banalny:
http://www.talkingelectronics.com/projec...2Parts.gif
http://www.qsl.net/dl4yhf/winpicpr.html

Pod warunkiem że ma się analogowe złącza na płycie głównej Wink
Pobawię się ATMegą i zobaczę co z tego wyjdzie. Bo mam prawie wszystkie elementy leżące w szafce więc w sumie czemu nie.

Bardzo początkujący elektronik.
17-09-2015 14:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KLIMA Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 147
Dołączył: 15-09-2010
Post: #8
RE: Miernik częstotliwości na ATMega?
Może się przyda troszkę teorii:

http://www.leapsecond.com/pdf/an200.pdf

Opisany jest ciekawy sposób pomiaru, polegający na pomiarze okresu - to pozwala mierzyć z większą rozdzielczością przy krótszych czasach "bramkowania".
17-09-2015 21:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 468
Dołączył: 05-04-2010
Post: #9
RE: Miernik częstotliwości na ATMega?
Pomiar okresu stosuje się przy pomiarach okolic setek Hz. A nie jedności MHz.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2015 22:40 przez SQ6ADE.)
17-09-2015 22:40
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KLIMA Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 147
Dołączył: 15-09-2010
Post: #10
RE: Miernik częstotliwości na ATMega?
No właśnie raczej nie.
Tak na szybko, sprawdźcie proszę, czy się nie mylę.
Załóżmy: pomiar sygnału o f=7MHz, odczyt 100 razy na sekundę (a co!)

Przy "standardowym" podejściu dostajemy rozdzielczość 100 Hz.
A teraz wyobraźmy sobie to samo z pomiarem okresu. Załóżmy zegar wewnętrzny częstościomierza 100MHz (w praktyce jest to kilkaset MHz). Załóżmy, że mierzymy czas trwania 70 tysięcy okresów (dla f=~7M będzie to około 100 razy na sekundę).
Zliczymy zatem w liczniku 100M / (7M/70k) = 1M. Częstotliwość to 1/((1M/70k)*(1/100M)) = 7MHz. A teraz najlepsze. Jaką rozdzielczość otrzymamy w ten sposób? Dla f w okolicach 7 MHz będzie to około 7Hz, czyli prawie 15 razy lepiej!
22-09-2015 20:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości