Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 8 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SP2GNB Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 200
Dołączył: 14-02-2015
Post: #1011
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(20-03-2017 20:10)SP4EBI napisał(a):  Ja już wiele procków wlutowałem i nigdy nie traktowałem ich inaczej jak opornik czy tranzystor i nigdy nic się nie stało.
Tak więc nie martw się tak bardzo.

Zgoda, ale ja najpierw lutuję i uruchamiam zasilanie, łącznie ze sprawdzeniem, czy dociera tam gdzie powinno (schemat)...

73 Staszek SP2GNB
20-03-2017 20:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1EZC Offline
Adam
*

Liczba postów: 21
Dołączył: 21-05-2010
Post: #1012
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Dzięki Wojtek ,
Spróbuje tak jak mówisz nie przejmować się , ale tak jak powiedziałeś w poprzednim poście ,żeby przed wlutowaniem nowego STM-a sprawdzić poprawność napięcia zasilającego scalczek.
Nie podnosiłem jeszcze nogi tego upalonego procka , czy zwarcie zniknie , jak mi się uda podnieść to dam znać jakie efekty.
73
Adam
20-03-2017 20:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Online
Artur
****

Liczba postów: 417
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1013
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
To trzeba zrobić w sposób energoleptyczny:
1) wylutować STM
2) sprawdzić linie zasilająca 3,3V na zwarcie
3) zalutować stabilizator i kondensator
4) sprawdzić napięcie za stabilizatorem 3,3V
5) zalutować STM (zalutować bez zwarć)

To wszystko możesz zrobić jeśli na 100% jesteś pewien że nie masz zwarć przy scalaku. Linie 3,3V są w sąsiedztwie mas, jedno zwarcie lutem dwóch takich nóżek i masz zwarcie na całej linii zasilającej.
Takich nóg zasilających STM w tym procesorze masz parę. Sprawdź na schemacie które to pary i zbadaj to - dobre szkło powiększające, ostra cieńka szpilka, kamera mikroskopowa.

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-03-2017 20:48 przez SP3OSJ.)
20-03-2017 20:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1EZC Offline
Adam
*

Liczba postów: 21
Dołączył: 21-05-2010
Post: #1014
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Dzięki Artur,
Zrobię tak jak mówisz , trzeba podejść do tego na spokojnie i z precyzją.To tylko scalak , tak się zastanawiam czy te uszkodzenia nie biorą się przez lutownicę , ja mam Solomona SL-30 z regulacją elektr. temp i on nie powinien siać ładunkiem.Tak jak mówisz nie wiadomo od czego takie zwarcia , nigdy się nie spotkałem z czymś takim ale kiedyś musi być ten pierwszy raz i mam nadzieję ostatni.
Pozdrowienia
Adam
Artur,
A powiedz tak na szybko , które nóżki od STM , należało by podnieść od zasilania , widzę na schemacie , że to jest kilkanaście 17 , 30 , 39 , 52 , 62 , 72 , 84 , 95 , 108 , 121 , 131 , 144 , ( chyba nie pominąłem jakiejś ) czy może lepiej nie bawić się z tym tylko od razu wyłupać scalaka z płytki.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-03-2017 23:59 przez SP1EZC.)
20-03-2017 23:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Online
Paweł
***

Liczba postów: 243
Dołączył: 30-07-2011
Post: #1015
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witaj,

Adamie, podnieś całego. Sprawdzisz na wylutowanym, szkoda laminatu do takiej zabawy.

Sterownik, DSP, syntezę mam na płytkach projektu rosyjskiego. I pomimo, że wszystko od długiego czasu leży pospinane na biurku bez obudowy - ot tak rzucone , gdzie jest akurat miejsce, nie uwaliłem nigdy procka. Nawet zrobiło mi się przez przypadek małe zwarcie na liniach SPI między sterownikiem a DSP. Po usunięciu usterki wszystko przeżyło, i nie ma znaczenia, czy rozpinam przy podpiętym zasilaniu, czy odłączonym.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-03-2017 0:43 przez SQ8MVY.)
21-03-2017 0:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 27-11-2009
Post: #1016
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam

Czy ktoś wie jak podlutować mikrofon pojemnościowy na wtyczkę?
(wtyk mono czy stereo)

73
Wojtek
21-03-2017 0:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1EZC Offline
Adam
*

Liczba postów: 21
Dołączył: 21-05-2010
Post: #1017
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Cześć Paweł,
Dzięki za info , podniosę całego scalaka , bo rzeczywiście szkoda żeby płytkę męczyć.
73
Adam
21-03-2017 0:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Online
Artur
****

Liczba postów: 417
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1018
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Nie odginaj nóg, bo zniszczysz laminat!. Mi nigdy taka sztuka się nie udała bez niszczenia ścieżek. Nowe PCB mozna zawsze dokupić, ale szkoda dodatkowej roboty z jej ponownym obłożeniem. Podnieś cały scalak gorącym powietrzem to jest jedyny słuszny kierunek. Na screenie masz nogi zasilające (różowe)a przy nich masy.


Załączone pliki Miniatury
İmage

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-03-2017 1:56 przez SP3OSJ.)
21-03-2017 1:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 27-11-2009
Post: #1019
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Można użyć coś takiego: http://www.chipquik.com/store/index.php?cPath=200

Ciekawe czy znacie?
Trudno później doczyścić płytkę ale w sumie nie jest złe.

Artur mógłbyś mi podać podłączenie mikro?

73
Wojtek
21-03-2017 2:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 04-11-2016
Post: #1020
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
İmage Mikrofon podłacz jak narysowałem w załaczniku .
21-03-2017 8:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości