Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DIGITAL wg Piotra SP3ABG
SP3SUZ Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 274
Dołączył: 30-09-2013
Post: #21
RE: DIGITAL wg Piotra SP3ABG
@Pawlik 02. Odbiór 137 kHz... Weż zbuduj na dobrym tranzystorze obwód wejściowy i wzmacniacz a potem dobry mieszacz. Następnie pomieszaj to z kwarcem 10 MHz. Otrzymasz 10,137MHz i wuścisz to w pasmo amatorskie 10 MHz. Proste? Prosciej sie chyba nie da.
Wczoraj 9:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 722
Dołączył: 20-09-2009
Post: #22
RE: DIGITAL wg Piotra SP3ABG
Pytanie dotyczy 137MHz a nie 137kHz.

Andrzej
Wczoraj 11:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4BJO Offline
Karol
***

Liczba postów: 128
Dołączył: 09-12-2010
Post: #23
RE: DIGITAL wg Piotra SP3ABG
(01-01-2014 18:44)SQ8AQX napisał(a):  Trafił do mnie DIGITAL 942 w opłakanym stanie. Czy istnieje opis połączenia obu płytek, czy tylko schemat?

Z tego co mi wiadomo opis połączenia nie istnieje. A ten "opłakany stan" to często tak wyglądały Digitale sprzedawane użytkownikom.
Wczoraj 20:27
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 142
Dołączył: 12-12-2009
Post: #24
RE: DIGITAL wg Piotra SP3ABG
(Wczoraj 20:27)SQ4BJO napisał(a):  Z tego co mi wiadomo opis połączenia nie istnieje. A ten "opłakany stan" to często tak wyglądały Digitale sprzedawane użytkownikom.

Owszem, taki opis istnieje. Mam kompletną dokumentację Digitala 942, bo go kiedys próbowałem zrobic i uruchomic. Niestety dostałem błędnie oprogramowany procesor i żadna siła nie była w stanie zmusić producenta do dostarczenia sprawnej kostki. Mam nadal tego Digitala i coraz mniejszą nadzieję, że kiedykolwiek go odpalę. To fajne amatorskie urządzenie które wyprzedziło swój czas ale niestety także przerosło konstruktora. Szkoda...
Nb. Żaden "fabryczny" Digital tak nie wyglądał a widziałem ich kilka. Bywały różnie poszyte ale ten egzemplarz to jakiś koszmar.
Dodam, że elementem wskazującym na to, że jest to amatorski montaż, jest brak wanienki ekranującej oddzielającej płytkę logiki od płytki radiowej. W dokumentacji montażowej nie jest ona uwzględniona a jest niezbędna dla poprawnej pracy trx-a.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 22:17 przez SP9FYS.)
Wczoraj 22:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości