Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SO6R Offline
Darek

Liczba postów: 9
Dołączył: 14-11-2016
Post: #1391
RE: Transceiver wg. M0NKA
Sławek,

Mam bardzo podobne przemyślenia....moja wersja 04 powstała w kilka miesięcy...w poprzednim roku chyba w lutym uruchomiliśmy z kolegą płytkę UI a część RF poczekała do listopada na uruchomienie. Ja tylko nie mogłem zrozumieć dlaczego Chris nie modyfikował porządnie kolejnych wersji.
Kolejna sprawa, że tych poprawek jest publikowanych tak dużo, że idzie się pogubić...
U mnie była walka aby wykrztusić te magiczne 10W na 10metrach...nakombinowałem się z uzwojeniami trafek do bólu....teraz mam tak ustawione, że na wszystkich pasmach max to 10W. Pewnie jutro zamieszczę troszkę fotek.

Powiem szczerze, że jakbym teraz miał wybierać ze "starym" UI i RF to ten kieszonkowy Orzeł Artura mi się podoba i to bardzo.

Pozdrawiam

Darek
19-02-2018 0:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 136
Dołączył: 08-03-2010
Post: #1392
RE: Transceiver wg. M0NKA
(18-02-2018 21:06)SP9BSL napisał(a):  Czy wszedł w ogóle do menu ustawień domyślnych po tej operacji?

Nie udało się wejść do menu.

Bardziej interesuje mnie przeróbka sprzętowa niż programowa, tak aby w przyszłości nie było problemów.
Myślałem, że może już ktoś przerabiał temat


(18-02-2018 15:40)SP6AUO napisał(a):  Dodam jeszcze,że czerwona płyta RF to dla tego urządzenia dopiero może zadowolić.
Zwłaszcza PA.Rozwiązanie całego toru Pa to "majstersztyk"
Na wszystkich pasmach 16W.

Jeszcze raz zapytam, jaka wersja PCB RF?
Czy PA od razu ruszyło, czy musiałeś ograniczać wzmocnienie poszczególnych stopni?


Walczyłem i porównywałem PCB UI niebieska 0.4, czerwona 1.2. Z nowym softem działa na niebieskiej, a na czerwonej nie. Robiłem krosowanie i nie udało mi się uruchomić czerwonej (obie LCD w trybie równoległy 16bit).
Odlutowałem z jednej strony LCD, zworki IM0, IM1, IM2 otwarte - tryb SPI, krosowanie plus pod dotyk i LCD działa Smile


Załączone pliki Miniatury
İmage

http://sq8aqx.blogspot.com/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-02-2018 20:31 przez SQ8AQX.)
19-02-2018 15:28
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 304
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1393
Thumbs Up RE: Transceiver wg. M0NKA
Thumbs up!
Czyli jednak wystarczy trochę samo zaparcia i da się! Wyświetlacz działa i to jeszcze z dotykiem, gratulacje.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
19-02-2018 21:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO6R Offline
Darek

Liczba postów: 9
Dołączył: 14-11-2016
Post: #1394
RE: Transceiver wg. M0NKA
Super, że ruszyło i w końcu przeszło przez ekran startowy!

Czyli mamy przestrogę aby zwrócić uwagę na kombinacje zworek dla SPI w wyswietlaczu wersji B - tam są dwa ustawienia kombinacji zworek dla SPI z identycznymi opisami z tyłu wyświetlacza. Nowy FW rusza tylko na jednej kombinacji!

Pozdrawiam

Darek
20-02-2018 0:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 625
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1395
RE: Transceiver wg. M0NKA
Robert,jestem pełen podziwu.
Moja czerwona RF to rev1.0.
Jedynie C94 wyrzuciłem.
Dało to mniejsze wysterowanie na niższych pasmach.
Ten czerwony projekt zarzuciłem do szuflady i zmontowałem
niebieski ver0.5.
Obecnie na stole eksploatuję zestaw niebieski ver0.5 a montuję ver0.6
kosztem wszystkich wcześniejszych ver. i czerwonej RF też.
Chodzi oczywiście o części.

Mam zainstalowaną FW 2.9.7 i problem z s-metrem.
Stoi w miejscu.Stacja skończyła a wskazanie po woli opada.
Jest stanowczo za wolny.
Czy jest gdzieś w menu jakaś regulacja prędkości ?
W wersji FW D2.5.106 s-metr skacze w takt mowy.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-02-2018 3:28 przez SP6AUO.)
20-02-2018 2:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 304
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1396
RE: Transceiver wg. M0NKA
Wskazanie s-metra jest wyliczane przy okazji liczenia widma. Poreguluj filtrem widma/ odświeżaniem. Ostatnio dorobiłem możliwość pracy s-metra gdy włączysz MENU bo z jakiegoś powodu zostało to kiedyś usunięte. Jeśli jesteś w menu to s-metr i wskaźnik dBm pracują najszybciej - efekt uboczny, ale można sprawdzić czy o to chodzi.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-02-2018 9:00 przez SP9BSL.)
20-02-2018 8:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 625
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1397
RE: Transceiver wg. M0NKA
Tak potwierdzam.Po wejściu w menu s-metr działa poprawnie.
Po wyjściu z menu wskazanie się zawiesza i bardzo wolno zmienia wartość.
Próbowałem Wfall 1/speed od 1 do 30 to fala zmienia prędkość, s-metr nie.

Andrzej
20-02-2018 16:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 304
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1398
RE: Transceiver wg. M0NKA
Rozumiem że nie używasz widma skoro regulujesz wodospadem. Spróbuj poregulować pozycją Spectrum Filter. Zanim dane trafią do bufora waterfall są filtrowane dla widma.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
20-02-2018 17:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 625
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1399
RE: Transceiver wg. M0NKA
Robert, post1392 wymaga małego wyjaśnienia.
Oprócz wyrzucenia C94 to jeszcze zostały wyrzucone 4 x LM386 i ta cała otoka wokół nich.
Do pierwszego tranzystora BFQ19 dochodził sygnał 0,5Vpp.
Tyle jeszcze sobie przypomniałem.


Niestety powróciłem do ver D2.5.106
Ver FW 2.9.7 nie spełnia prostej obsługi s-metra.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-02-2018 0:34 przez SP6AUO.)
21-02-2018 15:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 304
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1400
RE: Transceiver wg. M0NKA
(21-02-2018 15:23)SP6AUO napisał(a):  Niestety powróciłem do ver D2.5.106
Ver FW 2.9.7 nie spełnia prostej obsługi s-metra.
Jesteś pierwszym który zgłasza taki problem. W wolnej chwili przyjrzę się temu jeszcze.

Korzystając z faktu że ten wątek jest dosyć często odwiedzany - zapytam: czy ktoś nie ma w zapasach laminatów Rogers (teflon) lub Isola do zastosowań mikrofalowych a chciałby się odrobiny pozbyć?

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-02-2018 8:44 przez SP9BSL.)
23-02-2018 8:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 7 gości