Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 7 Głosów - 4.29 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 561
Dołączył: 20-09-2009
Post: #761
RE: Transceiver wg. M0NKA
Też nie jestem elektronikiem.No ale jestem z wykształcenia geodetą.Głowa do góry.
Tu jest załącznik,kawałek schematu.
İmage
Jak podasz 12V na P3 to napięcia muszą być na F1 z obu stron i na R9,na4 lm2941,na D1 i C27.
A ta biała strzałeczka wskazuje 2.6V i to też musi być.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-05-2017 22:06 przez SP6AUO.)
15-05-2017 22:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RNV Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 12-05-2017
Post: #762
RE: Transceiver wg. M0NKA
Dzieki za slowa otuchy Andrzej. To jest poprostu cos powazniejszego niz wtyki PL, brak doswiadczenia po prostu.
Okazuje sie ze bezpiecznik jest spalony, zle go mierzyłem. Dalej szukając okazalo sie ze C103 byl od góry smarkniety cyna i stad ta masa na 8 pinie. Dopóki nie wylutuje bezpiecznika nie ruszę nic dalej.

---------------
Pozdrawiam,
Rafał SQ9RNV
15-05-2017 22:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 561
Dołączył: 20-09-2009
Post: #763
RE: Transceiver wg. M0NKA
Pomierzyłem omomierzem cyfrowym gniazdo P3.
pomierzona rezystancja na zakresie 200K wynosi
8.8Kom
Nie może być 0 bo to jest zwarcie.
Nie może być nieskończoność bo to jest np przepalony
bezpiecznik.

Andrzej
16-05-2017 7:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RNV Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 12-05-2017
Post: #764
RE: Transceiver wg. M0NKA
Zamowiłem bezpieczniki 1206 3A, dopiero w pt/sobote ruszę dalej jak przyjdą.
Wczoraj zlutowalem na drucie nawojowym 3A szklany i zaraz po podpieciu 12v sie spalil. Do godziny 2.00 szukałem przyczyny zwarcia idąc od gniazda zasilania. Okazało się ze kondensator C105 ma zwarcie. Teraz pytanie - czy tentalowy kondensator 10uF 16V to odpowiednik tego uszkodzonego? Nadaje się?
EDIT: tantalowy, nie tentalowy oczywiście.

---------------
Pozdrawiam,
Rafał SQ9RNV
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-05-2017 13:32 przez SQ9RNV.)
16-05-2017 11:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
MOSFET Offline


Liczba postów: 6
Dołączył: 06-05-2017
Post: #765
RE: Transceiver wg. M0NKA
Tantal na 16V się nada. Nie przekraczaj tylko 14V napięcia zasilania TRX'a bo 16V tantale lubią sobie wybuchnąć przy 14-15V.

Już wkrótce przedstawię się znakiem, trzymajcie kciuki 03.06.2017 Big Grin
17-05-2017 23:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Online
Użytkownik
***

Liczba postów: 210
Dołączył: 14-02-2015
Post: #766
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam,

W dokumentacji Chrisa ver.05 (pdf) w temacie kondensatorów BPF jest uwaga: "Wszystkie kondensatory na napięcie 100V", natomiast w BOM pół na pół 50V/100V. Nie jestem biegły w temacie, ale sądzę, że w BPF kondensatory 50V absolutnie wystarczą...
Co Koledzy na to?

BTW: kończę modyfikacje i pomiary, dam znać co wymodziłem...

73 Staszek SP2GNB
21-05-2017 13:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8FEU Offline
Paweł

Liczba postów: 6
Dołączył: 19-07-2015
Post: #767
RE: Transceiver wg. M0NKA
(21-05-2017 13:15)SP2GNB napisał(a):  Nie jestem biegły w temacie, ale sądzę, że w BPF kondensatory 50V absolutnie wystarczą...
Co Koledzy na to?

Wystarczą. W razie "W" pierwsze i tak odparują multipleksery.

Pozdrawiam,
Paweł
22-05-2017 14:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Online
Wojtek
*

Liczba postów: 45
Dołączył: 27-11-2009
Post: #768
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam

Pojawiła się przed chwilą aktualizacja softu w której jak zapewnia Andreas DF8OE zaimplantowano wreszcie naprawdę działający, nie pogarszający sygnał audio NB,.
http://www.amateurfunk-sulingen.de/data/...s/mchf.bin

pozdrawiam
Wojtek
P.S.
Ponieważ soft jest jeszcze w fazie testów, załączanie i wyłączaączanie tylko w debug-menu.
ale byk! - oczywiście wyłączanie! hi
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Dzisiaj 10:29 przez SP4EBI.)
Dzisiaj 10:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 452
Dołączył: 19-09-2013
Post: #769
RE: Transceiver wg. M0NKA
Czy ktoś zna się na licencjach softwerowych i może to opisać. Czytając yahoo zrozumiałem że Andreas chciałby by soft do mcHF był licencjonowany jako GPLv3, czego z kolei nie chce jego autor. W czym jest problem? Zrozumiałem wertując google że licencja GPLv3 umożliwa wykorzystywanie softu za free również w produktach komercyjnych, natomiast autor chce udostępniać za free z zastrzeżeniem ze nie można go wykorzystywać w produktach płatnych.

Artur
Dzisiaj 14:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości