Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Widma DDS
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,032
Dołączył: 29-01-2010
Post: #1
Widma DDS
Ostatnio dużą popularnością cieszy się moduł syntezera na AD9850 z ebay-a. Ponieważ nie miałem go akurat podłączonego porównałem jednak parametry nieco lepszego układu AD9851 w następującej konfiguracji układowej zegar 200MHz +trafo symetryczne na wyjściu redukujące zakłócenia. Dla porównania widmo generatora kwarcowego 9MHz. Na każdym z rysunków jest jeden śmieć z lustrzanki ale znajduje się on na poziomie -80dB i można go zaniedbać w porównaniu do reszty sygnałów, reszta śmieci to to co daje DDS. Wyraźnie widać pogorszenie parametrów syntezera z z spadkiem stosunku fzegara/fwy. Nic dziwnego, że stosując taki układ słyszymy stacje których nie ma i niweczymy charakterystyki filtrów kwarcowych. Oczywiście wszystko zgadza się z danymi z Analoga. Taki układ w radiu powinien zawierać pętlę PLL do czyszczenia widma przebiegu DDS-a.
İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-11-2013 15:44 przez SQ4AVS.)
24-11-2013 11:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 294
Dołączył: 06-05-2011
Post: #2
RE: Widma DDS
Odgrzeję lekko temat ...
http://sp4ejt.pl/dds_true.html
Czy Wy, którzy posiadacie np. NWT na układzie AD9951 też macie taki niepożądany sygnał na fclk/4 ?
Obym coś robił źle, uruchamiając tego DDSa, bo nie wygląda to za ciekawie ...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-05-2017 12:20 przez SP4EJT.)
07-05-2017 12:20
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6QV Offline
Tomek
**

Liczba postów: 88
Dołączył: 24-01-2014
Post: #3
RE: Widma DDS
"Będę starał sie pokazać pewną cechę układów Bezpośredniej Cyfrowej Syntezy częstotliowści, "

Kolega zapomniał dodać...pewną cechę DDSów sprzed 10 lat...bo AD9951 to 2008 rok.
Wszystko już o tym zostało napisane.
W 2009 jeden z kolegów sprzedawał płytki pomysłu
http://www.dl5mgd.de/dds/AD9951.htm

Zawierały filtr dolnoprzepustowy, który MUSI być na wyjściu każdego DDSa
http://www.dl5mgd.de/dds/Bilder/Ad9951.png

Układ ten w zakresie HF czyli około 1/10 częstotliwości zegara, ma przyzwoite parametry.

Teraz mam na biurku AD9910, który też już nie jest nowy, ale na 160Mhz ma pierwsze zakłócenia 60db poniżej sygnału.

Mają te układy zalety, mają też i wady...jak każde inne.

Wyjście różnicowe się przydaje, do odfiltrowania śmieci idących po zasilaniu, które inaczej się wymieszają z wyjściowym sygnałem...znaczy mało kto ich używa, ale trzeba dbać o zasilanie Smile
07-05-2017 22:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 294
Dołączył: 06-05-2011
Post: #4
RE: Widma DDS
(07-05-2017 22:09)SQ6QV napisał(a):  "Będę starał sie pokazać pewną cechę układów Bezpośredniej Cyfrowej Syntezy częstotliowści, "

Kolega zapomniał dodać...pewną cechę DDSów sprzed 10 lat...bo AD9951 to 2008 rok.
Wszystko już o tym zostało napisane.
Gdzie ? Nie mogłem znaleźć w sieci rozwiązania mojego problemu ...
Prosze, podaj mi link to może jeszcze coś wyłapię istotnego czego nie wiem.
(07-05-2017 22:09)SQ6QV napisał(a):  Wyjście różnicowe się przydaje, do odfiltrowania śmieci idących po zasilaniu, które inaczej się wymieszają z wyjściowym sygnałem...znaczy mało kto ich używa, ale trzeba dbać o zasilanie Smile
Jak widać nie tylko o śmieci z zasilania tu chodzi lecz o wyciekający sygnał albo synchronizacji albo "digital core".

Dziś przysiadłem fałdy i znalazłem przyczynę.
Teraz wiedza dla innych błądzących : Wychodzi na to, że korzystając z wyjść jako niesymetrycznych ( do tej pory tak miałem ) będziemy mieli stały przeciek sygnału taktującego dzielonego przez cztery rdzenie, albo sygnału synchronizującego (też sysclk/4). Ja stawiam że winne są 4 rdzenie zamiast jednego.
Zastosuj Transformator na wyjściu i sygnał sysclk/4 znika (a raczej zmniejsza się do akceptowalnego poziomu).

(07-05-2017 22:09)SQ6QV napisał(a):  Zawierały filtr dolnoprzepustowy, który MUSI być na wyjściu każdego DDSa
http://www.dl5mgd.de/dds/Bilder/Ad9951.png
Układ z tego linku będzie właśnie obarczony tą wadą o której tu trąbiłem, bo jest na tym schemacie wykorzystane wyjście niesymetryczne !
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-05-2017 23:30 przez SP4EJT.)
07-05-2017 23:30
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6QV Offline
Tomek
**

Liczba postów: 88
Dołączył: 24-01-2014
Post: #5
RE: Widma DDS
Ej no, przecież pełno tego...ot jakiś artykuł z QEX

İmage
http://www.wa1ffl.com/Hagerty_QEX.pdf

a w nim nawiązanie do płytki testowej - jej schemat.
İmage


Polecam podłączyć zasilanie do analizatora i zobaczyć co tam lata. Potem na -50dbm 300khz wyżej wskoczy śmieć...kolega będzie winił Analog Devices, a nie chiński zasilacz Smile

Przede wszystkim trzymajmy się tego, że sygnał użyteczny to CLK/10, a resztę tniemy filtrem...to CLK/4 też nie będzie widać Smile

A tu można sobie przejrzeć o największym problemie DDSów.
http://rubiola.org/pdf-slides/2012C-IFCS-DDS.pdf
07-05-2017 23:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7EZG Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 106
Dołączył: 06-12-2015
Post: #6
RE: Widma DDS
Jakbyście koledzy mogli przy okazji pomierzyć Si5351. Zrobiłem ostatnio drugie podejście do pasma Airband i bez rezultatów.
Sterowałem NE602 w najprostszy możliwy sposób (bezpośrednio do NE), przez prosty dławik i filtr dolnoprzepustowy. Dalej to samo - masa syfu w głośniku, zero odbioru.
Zacząłem się zastanawiać nad słusznością użycia DDS do VHFki.

SP7EZG/3 bo praca.

Pozdrawiam, Artur
08-05-2017 9:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 921
Dołączył: 28-06-2009
Post: #7
RE: Widma DDS
Popatrz jak to jest zrobione w analizatorze EU1KY.
08-05-2017 12:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości