Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zasilacz do fabrycznego PA
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 495
Dołączył: 26-09-2012
Post: #11
RE: Zasilacz do fabrycznego PA
Mój stary zasilacz PC był w stanie dać ponad 15A przy 12V, dymiąc kable. Tak ze faktycznie - dodatkowe zabezpieczenie było by dobre. Natomiast jeśli chodzi o zakłócenia - zasilam z niego czasem trx na 80m, jeśli jakieś zakłócenia są to minimalne.
07-10-2013 7:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5OXF Offline


Liczba postów: 1
Dołączył: 16-01-2011
Post: #12
RE: Zasilacz do fabrycznego PA
Witajcie! Ja już mam za sobą kilka zasilaczy do urządzeń nadawczych. Już od dawna w zasilaczach stosowanych do urządzeń nadawczych nie stosuje się układu scalonego UA 723 czy tam innego jak LM723 itp. Te układy stabilizatorów sa jeszcze bardzo dobre jednak ze względu na duże wzmocnienia wewnątrz układu nie nadają się do konstrukcji w.cz. Pole w.cz może zapętlić taki układ uszkadzając urządzenie do niego podłączone. Swego czasu był nawet zakaz stosowania tego stabilizatora w układach współpracujących z w.cz. Ja miałem taki zasilacz kiedyś działał ok jednak pole z anteny radiotelefonu ręcznego - obok zasilacza (5W /145MHz) powodowało wzrost napięcia wyjściowego do wartości max z elektrolitów za mostkiem gretza . Obecnie używam kilku zasilaczy w tym starego na 5 szt kd502 jednak steruje nimi L200 dobrze poblokowany kondensatorami 100nf. Warto też pomyśleć o zabezpieczeniu przepięciowym na wyjściu może być transil 15V a wcześniej zaraz po kondensatorach filtrujących jest szeregowo bezpiecznik 40A i tyrystor za nim do masy który przepala tenże bezpiecznik gdy napięcie wyjściowe osiągnie limit 15V. Dobrze jest użyć dławików w.cz nawiniętych na rdzeniach toroidalnych zarówno przy kablu sieciowym jak i na zaciskach wyjśćiowych zasilacza - zabezpieczenie przed polem w.cz. Zasilacz posiada też układ zabezpieczenia termicznego uruchamiający przy progu temperaturowym wiatrak jak i rozłączenie zasilania gdy temperatura radiatora osiągnie wartość krytyczną. Duża liczba tranzystorów szeregowych na radiatorze -wskazana gdyż lepiej jest wtedy rozprowadzane na radiator tracone na nich ciepło i nie pracują "wyżyłowane". Układ jest dosyć prosty a L200 warto zamocować na tym samym radiatorze co tranzystory szeregowe gdyż L200 ma wbudowana kompensacje temperatury.Pozdrawiam wszystkich.
02-03-2014 22:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 100
Dołączył: 31-05-2011
Post: #13
RE: Zasilacz do fabrycznego PA
A można by zobaczyć schemat?
03-03-2014 15:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CII Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 128
Dołączył: 14-12-2009
Post: #14
RE: Zasilacz do fabrycznego PA
Potwierdzam co pisze kol.SP5OXF .Doskonały układ scalony i doskonały zasilacz na L200 używam ok 30 lat. Końcówka tranzystorowa w skrajnych zachowaniach (zwarcie odłączona antena itd.) tranzystory nie uszkodzone bezpiecznik/ ograniczenie prądowe b/szybko działający i skutecznie. L200 wszystkie zabezpieczenia.
schemat
http://sp-hm.pl/thread-1068-post-10168.html#pid10168
uA 723 to lata 70 ,wcz daje się opanować nie miałem z tym problemu .problem to ładunki elektrostatyczne od anteny,też do opanowania np dwie diody 1N40007.Skomplikowany układ w porównaniu z L200.
Na wyjściu zasilacza kondensator elektrolityczny 100/200uF!!!!

16-03-2014 15:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3PJV Offline
Darek
**

Liczba postów: 61
Dołączył: 08-04-2012
Post: #15
RE: Zasilacz do fabrycznego PA
Tak jak pisał SP5OXF konieczny jest bezpiecznik i to we właściwym miejscu.
Jest w tym zasilaczu zabezpieczenie przed wzrostem napięcia Z6 i Q6 ale jak to zadziała i tyrystor przeciąża, ma zadziałać wewnętrzne zabezpieczenie 723. Jak "polecą" tranzystory to tak a jak sam 723 to piękne napięcie....
Za demoludów w zakładzie sporo z nimi wojowałem, jeśli w miarę stałym obciążeniu
pięknie pracowały to przy starcie maszyny znaczy nominalnym obciążeniu, ulegały uszkodzeniu. To tak jak gdyby u nas nacisnąć klucz.
17-03-2014 21:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CII Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 128
Dołączył: 14-12-2009
Post: #16
RE: Zasilacz do fabrycznego PA
SQ3PJV ...jak pisałem wyżej brakowało dwie diody i nie było by problemu mieliśmy z tym problem w radarach.
Napięcie które zgromadzone było w elektrolitach na wyjściu powodowało uszkodzenie u723 oraz jak szpilki się pojawiały z wyjścia z urządzeń zasilanych zasilacza.
Z tyrystorami nie jest też prosto czasami były szybsze tranzystory na wyjściu niż wystartował tyrystor dobre rozwiązanie na lata 70,komora klimatyczna wszystko obnażyła.
Mam L200 żadnych tyrystorów i bezpiecznika pracuje bezbłędnie układ zabezpieczający L200 od wielu lat.
W czasie badań usiłowaliśmy na LBO zniszczyć zasilacz na L200 skończyło sie na zniszczeniu zasilacza impulsowego z którego układ zasilaliśmy.
Podałem link co schemat mojego zasilacza sp2jqr zebrał na dwie diody 1N4007 jak są włączone w każdym wykonanym zasilaczu powinny być wlutowane.
KT930B mają sie dobrze w wzmacniaczu i zapas nie naruszony przy mocy doprowadzonej do 250W .przy prądzie przekraczającym 10.5 A zasilacz się wyłącza.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-03-2014 0:05 przez SP5CII.)
18-03-2014 0:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,007
Dołączył: 29-01-2010
Post: #17
RE: Zasilacz do fabrycznego PA
Może któryś z Kolegów zna rozwiązanie problemu. Zasilacz ATX na klonie 494 na wyjściu piła o częstotliwości około 1,5kHz, napięcie 2v peak to peak.
25-10-2015 14:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości