Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lidia na 7MHz
SP1HQA Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 105
Dołączył: 21-10-2009
Post: #31
RE: Lidia na 7MHz
Jerzy. Szkoda czasu.

Pozdrawiam - Witek
21-09-2015 10:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 771
Dołączył: 02-07-2010
Post: #32
RE: Lidia na 7MHz
Smile Spoko. Wszystko będzie dobrze. Aby tylko Adrian zechciał odpowiadać na pytania.

73 JERZY SQ9RFC
21-09-2015 10:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 499
Dołączył: 11-02-2011
Post: #33
RE: Lidia na 7MHz
http://sp-hm.pl/thread-2428.html $ Będę nadawał na 3.604 MHz. Na tą frequency jest nastawiony, ale odległość w uruchamianiu odbiornika odgrywa dużą rolę, więc zaniosę go do brejdaka.
21-09-2015 10:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 771
Dołączył: 02-07-2010
Post: #34
RE: Lidia na 7MHz
Skąd wiesz, że budowany przez ciebie odbiornik ustawiony jest na 3.604 MHz?

73 JERZY SQ9RFC
21-09-2015 10:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 499
Dołączył: 11-02-2011
Post: #35
RE: Lidia na 7MHz
(21-09-2015 10:55)SQ9RFC napisał(a):  Skąd wiesz, że budowany przez ciebie odbiornik ustawiony jest na 3.604 MHz?

Ponieważ na tej częstotliwości najbardziej się zatykał.
21-09-2015 11:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 771
Dołączył: 02-07-2010
Post: #36
RE: Lidia na 7MHz
Czy ten odbiornik przeznaczony będzie do łączności z twoim bratem, czy do nasłuchu krótkofalowców nadających w paśmie 80m. ?

Sam sobie odpowiem:
Do nasłuchu na paśmie.

I zadam pytanie:
Więc skoro do nasłuchu na paśmie i na dodatek jest nastrojony prawie na środek tego pasma, to dlaczego od razu nie podłączyć anteny i cieszyć się odbiorem dalekich stacji.

Sam sobie odpowiem:
Bo gdy podłączy się antenę to nic nie słychać.

Zadam pytanie:
Dlaczego nie zastosujesz się do porad bardziej doświadczonych kolegów którzy zbudowali dziesiątki takich odbiorniczków?

Sam sobie odpowiedz.


Nic u brata nie usłyszysz.
Twój odbiornik nie jest nastrojony na tę częstotliwość.
Gdyby był, to byś wieczorami, przy takiej szerokości odbioru tego radyjka, na tej QRG słyszał tam mnóstwo stacji cyfrowych nie oszczędzających na mocy - one by Ci zatykały to radyjko.

Ostatnie moje do Ciebie Adrian pytanie:
Dlaczego nie chcesz zastosować prostej procedury usłyszenia generatora budowanego radia w swoim odbiorniku?

73 JERZY SQ9RFC
21-09-2015 11:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1HQA Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 105
Dołączył: 21-10-2009
Post: #37
RE: Lidia na 7MHz
(21-09-2015 8:49)SQ9JXT napisał(a):  ... Gdybym ja był adminem ...

Czyżby zapowiedź stworzenia nowego forum?

Pozdrawiam - Witek
21-09-2015 17:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KLIMA Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 145
Dołączył: 15-09-2010
Post: #38
RE: Lidia na 7MHz
Ja jednak myślę, że któryś z was się nudzi i podszywa pod "Adriana", a potem z samym sobą "dyskutuje". Bo chyba nikt nie jest aż tak odporny na wiedzę.
21-09-2015 21:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 771
Dołączył: 02-07-2010
Post: #39
RE: Lidia na 7MHz
Jeśli to prawda - szacun! - dobrze to robi. Trzeba będzie założyć haka na Trola. Co jak widać czynię. Adrian czekam na odpowiedź na pytanie: "Dlaczego nie chcesz zastosować prostej procedury usłyszenia generatora budowanego radia w swoim odbiorniku?"

73 JERZY SQ9RFC
22-09-2015 16:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 499
Dołączył: 11-02-2011
Post: #40
RE: Lidia na 7MHz
Proszę o poradę do jakiego elementu należy podłączyć kondensator który zmienił by zakres częstotliwości o jeden megaherc w dół. Myślę, że pod masę BB104, ale nie jestem pewien.

Na razie wskazuje 7.254 - 9.300 MHz

Proszę o pomoc.

Aha. Manipulowanie Pr-kami 47kom nic nie daje/

PS> Już jest w paśmie 40m :-)


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-02-2016 13:46 przez SQ8NZD.)
10-02-2016 13:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości