Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lidia na 7MHz
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #21
RE: Lidia na 7MHz
Jerzy twoje sugestie dotyczące uruchamiania sprzętu radiowego przez Adriana chyba zawierają za dużo słów i niepotrzebne cyferki. Adrian jak widać ma problem nie tylko z liczeniem ale także z czytaniem. Ja bym sugerował Adminowi zablokowanie "SQ8NZD" na jakiś czas, to może by się zastanowił co pisze.
21-09-2015 7:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 500
Dołączył: 11-02-2011
Post: #22
RE: Lidia na 7MHz
(20-09-2015 22:53)SQ9RFC napisał(a):  ... Ponawiam prośbę o odpowiedź na pytanie które Ci zadałem w tym wątku:
http://sp-hm.pl/thread-2428-post-26292.html#pid26292

Nic na nim nie złapałem. Chyba masz rację, że krótkofalowcy wymierają a młodzi nie mają na to czasu.

A ja ponawiam pytanie z wątku #19 tego tematu. :-)
(21-09-2015 7:15)SP4HKQ napisał(a):  Jerzy twoje sugestie dotyczące uruchamiania sprzętu radiowego przez Adriana chyba zawierają za dużo słów i niepotrzebne cyferki. Adrian jak widać ma problem nie tylko z liczeniem ale także z czytaniem. Ja bym sugerował Adminowi zablokowanie "SQ8NZD" na jakiś czas, to może by się zastanowił co pisze.

Co ja Ci chłopie zrobiłem ?

Hejter z Ciebie jest ? Confused
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-09-2015 8:10 przez SQ8NZD.)
21-09-2015 8:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Online
Henryk
*****

Liczba postów: 1,081
Dołączył: 23-08-2009
Post: #23
RE: Lidia na 7MHz
Elektronicy i radioamatorzy są przyzwyczajeni że jak się coś zaczyna, nieważne na jakim poziomie wiedzy i korzysta przy tym z czyjejś pomocy to wypada pokazać końcowy rezultat wspólnej pracy w postaci zdjęć i filmiku, na którym zrobiony sprzęt prawidłowo działa, a nie tylko szumi.
Niewywiązanie się z tego jest wielką nieprzyzwoitością i pogardą dla ludzi, którzy Ci Adrianie pomagają cokolwiek uruchomić.
Szkoda, że masz już prawie 30 lat, a trzeba Ci takie podstawowe rzeczy tłumaczyć jak dwunastoletniemu chłopakowi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-09-2015 9:09 przez SP2JQR.)
21-09-2015 8:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXT Offline
Tomek
****

Liczba postów: 381
Dołączył: 05-04-2011
Post: #24
RE: Lidia na 7MHz
Panowie, wstyd. Jak się odnosicie do młodszego, niedoświadczonego Kolegi? To co odstawia Jerzy ze Zdzisławem to już jest mobbing albo ma znamiona prześladowania publicznego. Chcecie pouczać innych a sami nie znacie i co gorsza nie stosujecie reguł ogólnie przyjętych na forach - Regulamin i odwołanie do tzw. netykiety: zakaz nagabywania osób, które sobie tego nie życzą
Zatem przypomnę. Nie ma obowiązku odpowiadania na niczyje posty, jest tylko takie prawo. Jerzy, skoro Adrian nie chce Ci odpowiedzieć to go nie zmuszaj, gdyż nie ma on takiego obowiązku. Panowie, Adrian zadaje pytania, jak uważacie że pytania są banalne, za proste, itd. to grzeczność nakazuje nie odzywać się w danym temacie i wątek tedy się kończy tylko pytaniem autora bez odpowiedzi, tymczasem na każdym kroku próbujecie dyskredytować Adriana.
Natomiast pisanie publicznie do Admina żeby zablokować Kolegę bo zadaje łatwe pytania jest już przegięcie pały. Gdybym ja był adminem to raczej blokowałbym tych co nie przestrzegają prostych zasad a nie tych co zadają pytania i dociekają Smile

Pozdrawiam serdecznie!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-09-2015 8:49 przez SQ9JXT.)
21-09-2015 8:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 483
Dołączył: 02-11-2010
Post: #25
RE: Lidia na 7MHz
Kolega Adrian na tym Forum założył ponad 80 wątków w których zadawał pytania o budowę różnych bardzo prostych układów. Koledzy wielokrotnie wyjaśniali i pomagali. Kol. Adrian nie zademonstrował żadnego zbudowanego i uruchomionego urządzenia z wykorzystaniem wiedzy przekazanej tu przez kolegów .
I dalej powtarza pytania np. o ilości zwojów. Osoba, która studiowała i z pewnością skończyła studia, niezależnie od kierunku nabywa umiejętności krytycznej analizy danych i samodzielnego poszukiwania informacji. Wykorzystaj tu nabytą wiedzę Adrianie i pracuj samodzielnie. Pozdrawiam, Janusz.
21-09-2015 8:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 500
Dołączył: 11-02-2011
Post: #26
RE: Lidia na 7MHz
Tomek ;

Masz rację..... Nikt nikogo nie zmusza do pisania na tym forum. Jeśli nie chce ktoś pomóc to niechaj milczy jak grób.

Janusz ;

To wina polskich wydawnictw technicznych, że nic nie robią w kierunku kształcenia polskich entuzjastów radia. Wcześniej pisałem jak to rosjanie/amerykanie robią na własnym podwórku. Jest dużo literatury na ten temat, ale nikt do cholery nie kwapi się by ją przetłumaczyć. Wsio !

Aha. Pochwalę się moją biblioteką elektroniczno-radiotechniczną........ Knigi spływały ostatnio przez cały tydzień. To chyba wszystkie książki w tym temacie :-) Teraz na serio zaczynam się uczyć radioeletroniki.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-09-2015 9:10 przez SQ8NZD.)
21-09-2015 9:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 778
Dołączył: 02-07-2010
Post: #27
RE: Lidia na 7MHz
Tomek - Adrian poprosił o pomoc w konkretnej kwestii. Przeznaczyłem na to swój czas. Przeliczyłem układ teoretycznie, zasymulowałem w LTSpice, wykonałem go, podobierałem wartości elementów tak aby z jak największym prawdopodobieństwem wstrzelić się w zakres przestrajania. Podłączyłem antenę, znalazłem polskie stacje, nagrałam. Napisałem instrukcję łopatologiczną i zamieściłem to wszystko na forum. Proponuję Tomku abyś sprawdził ile to zajęło czasu - zrób to samo z tym radiem na pasmo 40 metrów.
Kolega Adrian niestety do tej pory nie zastosował procedury strojenia budowanego radia przy pomocy radia fabrycznego ( prawda Adrian ? nie szukałeś do tej pory sygnału generatora tego radia w swojej fabryce?). Za pierwszym razem włączył nadajnik fabryki i próbował go odbierać na budowanym, potem stwierdził że nie ma oscyloskopu, następnie chciał oddalić się o 700 metrów i znów spróbować włączyć nadajnik, w międzyczasie pytał o SDRa, a teraz męczy Lidię. Na moje proste pytania odpowiada jakieś bzdury (co 5532 ma z tym wspólnego ?) ja cierpliwie ponawiam pytanie, aby zmusić go do odpowiedzi - bo skoro prosił o pomoc, pomagam mu, to oczekuje współpracy.

Adrian ostatni raz pytam: Czy użyłeś swojego radia do zestrojenia dowolnego z tych trzech budowanych odbiorników? Ponownie przypominam odbiornika fabrycznego, a nie nadajnika.

Przed chwilą napisałeś:
"Nic na nim nie złapałem. Chyba masz rację, że krótkofalowcy wymierają a młodzi nie mają na to czasu."
rozumiem że nic nie złapałeś z anteny na budowanym odbiorniku ? skoro piszesz o wymierających krótkofalowcach.

!!! Czy rozumiesz że masz łapać sygnał budowanego odbiornika w odbiorniku fabrycznym? !!!

73 JERZY SQ9RFC
21-09-2015 9:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXT Offline
Tomek
****

Liczba postów: 381
Dołączył: 05-04-2011
Post: #28
RE: Lidia na 7MHz
(21-09-2015 9:10)SQ8NZD napisał(a):  Aha. Pochwalę się moją biblioteką elektroniczno-radiotechniczną........ Knigi spływały ostatnio przez cały tydzień. To chyba wszystkie książki w tym temacie :-) Teraz na serio zaczynam się uczyć radioeletroniki.

Cieszę się, że wziąłeś nasze sugestie do serca i kupiłeś coś do poczytania. Bez czytania nie da się w radiotechnice zrobić prawie nic. Najważniejsze aby dobrze zrozumieć podstawy, czyli prawo Ohma, Kirchhoffa, rezonans, cewki, kondensatory, itd - później już będzie łatwiej.

BTW:
Niestety, mimo iż używamy tych samych lutownic co w Ameryce to jesteśmy technologicznie za nimi około 40 lat, za Niemcami około 30 lat. To ma także swoje odbicie w publikacjach jakie się u nas pojawiają (mam na myśli krajowych autorów).
U nas nauka mocno kuleje, ze względu na niewielkie nakłady państwa w stosunku PKB. W Polsce to około 0,4% PKB, Izrael (4,28%), Finlandia (3,96%), Szwecja (3,62%), Japonia (3,33%), Stany Zjednoczone (2,79%), Niemcy (2,78%) i Wielka Brytania (1,85%).
Ponieważ nikt nie chce za darmo pisać, to jest jak jestSmile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-09-2015 9:49 przez SQ9JXT.)
21-09-2015 9:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 500
Dołączył: 11-02-2011
Post: #29
RE: Lidia na 7MHz
(21-09-2015 9:31)SQ9RFC napisał(a):  Tomek - Adrian poprosił o pomoc w konkretnej kwestii. Przeznaczyłem na to swój czas. Przeliczyłem układ teoretycznie, zasymulowałem w LTSpice, wykonałem go, podobierałem wartości elementów tak aby z jak największym prawdopodobieństwem wstrzelić się w zakres przestrajania. Podłączyłem antenę, znalazłem polskie stacje, nagrałam. Napisałem instrukcję łopatologiczną i zamieściłem to wszystko na forum. Proponuję Tomku abyś sprawdził ile to zajęło czasu - zrób to samo z tym radiem na pasmo 40 metrów.
Kolega Adrian niestety do tej pory nie zastosował procedury strojenia budowanego radia przy pomocy radia fabrycznego ( prawda Adrian ? nie szukałeś do tej pory sygnału generatora tego radia w swojej fabryce?). Za pierwszym razem włączył nadajnik fabryki i próbował go odbierać na budowanym, potem stwierdził że nie ma oscyloskopu, następnie chciał oddalić się o 700 metrów i znów spróbować włączyć nadajnik, w międzyczasie pytał o SDRa, a teraz męczy Lidię. Na moje proste pytania odpowiada jakieś bzdury (co 5532 ma z tym wspólnego ?) ja cierpliwie ponawiam pytanie, aby zmusić go do odpowiedzi - bo skoro prosił o pomoc, pomagam mu, to oczekuje współpracy.

Adrian ostatni raz pytam: Czy użyłeś swojego radia do zestrojenia dowolnego z tych trzech budowanych odbiorników? Ponownie przypominam odbiornika fabrycznego, a nie nadajnika.

Przed chwilą napisałeś:
"Nic na nim nie złapałem. Chyba masz rację, że krótkofalowcy wymierają a młodzi nie mają na to czasu."
rozumiem że nic nie złapałeś z anteny na budowanym odbiorniku ? skoro piszesz o wymierających krótkofalowcach.

!!! Czy rozumiesz że masz łapać sygnał budowanego odbiornika w odbiorniku fabrycznym? !!!

Powiem Ci tak ...... Chcę zanieść radio do brata, dołączyć Long Wire do tego i nadawać SSB z mojego stałego QTH. Telefonicznie będziemy ustalać czy sygnał dociera do niego. Nie stroję swoim TS-em bo moc mimo jej zmniejszenia do zera nadal promieniuje pole EM i zatyka odbiornik. Ooooo ! QSL ??

Aaaaaaa..... Znalazłem w szufladzie cyfrową skalę zamawianą kiedyś w AVT. Także dzisiaj pomierzę i zobaczymy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-09-2015 10:25 przez SQ8NZD.)
21-09-2015 10:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 778
Dołączył: 02-07-2010
Post: #30
RE: Lidia na 7MHz
Rozumiem, że nie będziesz współpracował. Ok.
Więc z innej beczki.
Na jakiej częstotliwości będziesz nadawać?

73 JERZY SQ9RFC
21-09-2015 10:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości