Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miernik LC
SQ4RBC Niedostępny
Robert
*

Liczba postów: 28
Dołączył: 19-08-2009
Post: #11
RE: Miernik LC
A ot działający zapakowany w obudowe. Tak jak obiecałem.
I mały dodatek w postaci płytki. Z wlutowanymi wtykami bananowymi.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
05-10-2009 21:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB
Unregistered

 
Post: #12
RE: Miernik LC
Witam!
W załaczniku PCB w mojej wersji do miernika w/g VK3BHR. Po wydrukowaniu na laserówce można od razu prasować.
Można również zastosować zamienie PIC16F628A. W tym przypadku program komunikuje się po angielsku.
Pozdrawiam Marek SQ7HJB


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

.pdf  ExpressPCB.pdf (Rozmiar: 17.7 KB / Pobrań: 1035)
.pdf  ExpressPCB1.pdf (Rozmiar: 9.68 KB / Pobrań: 968)
17-10-2009 20:51
Odpowiedz cytując ten post
SP5JOH Offline
Krzysztof

Liczba postów: 3
Dołączył: 08-01-2010
Post: #13
RE: Miernik LC
Witam
warte odwiedzin
http://wb6dhw.com/For_Sale.html#RLC_Meter bardzo fajny projekt

Pozdrawiam
Krzysztof
12-01-2010 21:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCI Offline
Piotr
**

Liczba postów: 69
Dołączył: 20-06-2009
Post: #14
RE: Miernik LC
niby fajny ale zatrudnianie PC do pomiaru RLC trochę kłopotliwe może być, nie mówię że złe


SP5FCI
12-01-2010 22:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5OBR Offline
Adam - SK!
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 26-06-2009
Post: #15
RE: Miernik LC
Mam ten miernik i zgadzam się że PC do tych celów to zbytek. Zrobiłem mierniki VK3BHR i PY2CSU. W sumie to cały czas to samo o czym można poczytać na stronie Marka SP7DQR. W każdym razie cały czas potrzebny jest przynajmniej jeden kondensator wzorcowy i o to rozbija się filozofia tych mierników. W każdym razie zaczynałem od przystawki do miernika częstotliwości, którą zaproponował Andrzej SP5AHT i do tej pory chwalę sobie to rozwiązanie choć w najprostszym modelu trzeba było posługiwać się nomogramem.W końcu chodzi nam rozdzielczość rzędu nHn a to bardzo, bardzo trudno uzyskać w warunkach amatorskich.
Z prostych a skutecznych rozwiązań pomiarowych polecam miernik do dobierania kwarców ze strony Roberta SP3RAF. Pomimo prostoty układowej udało mi się z jego pomocą np. dobrać kwarce do raia projektu Roberta czyli do Proteusa. W opinii korespondentów wypadło to bardzo dobrze a chcę przez to powiedzieć, że nie musimy wcale budować skomplikowanych urządzeń, żeby osiągnąć zamierzony efekt. Technika w.cz. narzuca wiele rygorów i choć byłoby przyjemnie obserwować wynik na jakimś LCD to np przy kwarcach czy cewkach o niebo lepiej trzymać część cyfrową z dala od analogowej.
13-01-2010 3:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCI Offline
Piotr
**

Liczba postów: 69
Dołączył: 20-06-2009
Post: #16
RE: Miernik LC
Witam

tak jak pisałem , kondensatory 1% mają w Elfie bez problemu,

Pozdrawiam SP5FCI
Witam

Link do zmodernizowanej wersji miernika LC, nie zawiera zewnętrznego komparatora

http://ironbark.bendigo.latrobe.edu.au/~...ndex2.html

Pozdrawiam SP5FCI
Witam

Oto miernik w wersji bez LM311, dokumentacja w poście powyżej
Przekaźnik do oryginalnej płytki można kupić w TME lub AVT

pozdrawiam Piotr SP5FCI


Załączone pliki Miniatury
İmage
13-01-2010 21:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MTX Offline
Krzysztof
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 14-01-2010
Post: #17
RE: Miernik LC
Witam,
ja wykonałem miernik ze strony http://www.webalice.it/capaso/PROGETTI/L..._Meter.htm
Płytkę wykonałem sam.

A tu coś bardziej nowoczesnego, kieszonkowy!
http://projectproto.blogspot.com/2009/09...10lcd.html


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage
23-03-2010 13:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCI Offline
Piotr
**

Liczba postów: 69
Dołączył: 20-06-2009
Post: #18
RE: Miernik LC
Witam

jaką minimalną indukcyjność udaje się Wam mierzyć miernikami LC na Picach, chodzi mi o rozwiązania podobne do VK3BHR

Pozdrawiam Piotr SP5FCI
06-04-2010 22:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #19
RE: Miernik LC
Witam!
Mam kilka uwag dotyczacych wykonywanego miernika LC. Miernik oczywiście uruchamia się od pierwszego włączenia i działa. Ale stwierdziłem, że niezbyt dokładnie pokazuje wartości. Kalibracja jest jedno punktowa i jak dobierzesz pojemność wzorcową to pokazuje w miare dobrze pojemności, a indukcyjności przekłamuje nawet do 10- 20%. Z pojemnościam jest tak: kondensator 1nF mierzy prawidłowo, kondensator 10pF zaniża na 9.5pF a kondensator 100nF zawyża na 105nF, a więc na krańcach pomiarowych jest bład rzędu 5%. Dobierajac kondensator wzorcowy można podobną zależność uzyskać przy pomiarach indukcyjności, że jest wartość pomierzona dokładna a na krańcach jest odchyłka (ale w tej sytuacji błąd na pomiarze C się mocno zwieksza). Lepszym rozwiązaniem jest oddzielna kalibracja indukcyjnosci i oddzielna pojemności tak jak jest w mierniku opisanym na stronie SP2JJH. Tu nie chodzi, że się czepiam wybranego projektu, tylko czy ktoś miał podobne doświadczenia i ten problem już zwalczył. Mam możliwość porównania tego miernika i "FABRYKI".
13-04-2010 15:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2QCA Offline
Artur
****

Liczba postów: 341
Dołączył: 22-06-2009
Post: #20
RE: Miernik LC
czolem,

dotychczas kolegom którzy składali ten miernik mówiłem o tym że wpływ na
dokładność ma zmiana pojemności kondensatorów wzorcowych po lutowaniu.
I to pewnie ma znaczenie - dlatego ja lutowalem szybko i starając się
odprowadzać ciepło szczypcami.

Z racji posiadanych mierników z wyzszymi zakresami L i C dla mnie najistotniejszy
był zakres małych pojemności i indukcyjności, dlatego ja zrobiłem inaczej: mając
zmierzony dokładnie kondensator wzorcowy ok. 100pF tak dobierałem te pojemnosci 1000pF zeby
wynik byl 100pF. Moze dalem tam też trymery - to bylo ze 4 lata temu wiec juz
nie pamietam a teraz jest to pozaklejane styropianem.

Tak więc jest to jedna z metod : korekta wzorcowych aby otrzymać poprawny wynik. Dalo
to dokładność ok 2% w moim wypadku - a porównywałem ze sprzętem fabrycznym, jednak
indukcyjności powyżej ok. 5mH to już dokładność jakieś 20%.

Ale Twoja wypowiedź uświadomiła mi inne źródło błędów pomiaru: nawet gdyby pojemności wzorcowe
byy idealne: wydaje mi się że błędy te wynikają z idealistycznego założenia że w układzie
podczas kalibracji są tylko 2 pojemności wzorcowe. A przecież są pojemności montażowe,
rozproszenia, kabli, oraz samego układu generatora. Może to kilka pF w sumie - dla
pojemności powyżej 100pF nie ma znaczenia - ale dla małych L i C to już wpłynie na wynik.

We wzorze w programie występują tylko 2 wartości (pojemności wzorcowe) - ale
wydaje mi się że z powyższej hipotezy wynika, że ten układ nie jest w stanie mierzyć
dokladnie dla szerokiego zakresu. I albo godzimy się z tym albo wybieramy sobie
interesujący nas zakres metodą korekty wzorcowych aby osiągnąć wynik.

pozdrowienia
Artur sp2qca
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-04-2010 6:11 przez SP2QCA.)
13-04-2010 16:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości