Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sonda oscyloskopowa - alternatywa
SQ4RBC Niedostępny
Robert
*

Liczba postów: 28
Dołączył: 19-08-2009
Post: #11
RE: Sonda oscyloskopowa - alternatywa
To znaczy tak miernik nie działa same 8.8.8.8.8.
Przyciski mnie więcej wiem o co chodzi. Tak jaki i pokrętła.
Ale te dziury na obudowie ? tego nie wiem do czego. Wiem że jest pin kalibracyjny. Chyba sondy ale nie ma tam niestety sygnału prostokątnego. Robiłem tak że ustawiłem aby kreska była na środku i prosta.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-03-2012 15:48 przez SQ4RBC.)
11-03-2012 15:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9UNY Offline
SP9UNY Tadek

Liczba postów: 6
Dołączył: 09-07-2011
Post: #12
RE: Sonda oscyloskopowa - alternatywa
Witam z tego linku można sciągnąć instrukcje do oscyloskopu http://www.goldhand.com.pl/rtv/viewtopic...7c7a62e29f pozdrawiam Tadek.
11-03-2012 15:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4RBC Niedostępny
Robert
*

Liczba postów: 28
Dołączył: 19-08-2009
Post: #13
RE: Sonda oscyloskopowa - alternatywa
Niestety nie da się pobrać instrukcji. A jeśli będzie to pewnie po rosyjsku.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-03-2012 16:12 przez SQ4RBC.)
11-03-2012 16:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9UNY Offline
SP9UNY Tadek

Liczba postów: 6
Dołączył: 09-07-2011
Post: #14
RE: Sonda oscyloskopowa - alternatywa
Faktycznie była po rosyjsku pozdrawiam Tadek.
11-03-2012 16:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 993
Dołączył: 29-01-2010
Post: #15
RE: Sonda oscyloskopowa - alternatywa
Sonde kompensujesz na wtyku BNC kabla za pomocą srubokręta.
11-03-2012 16:43
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4RBC Niedostępny
Robert
*

Liczba postów: 28
Dołączył: 19-08-2009
Post: #16
RE: Sonda oscyloskopowa - alternatywa
Czy chodzi o to ?


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-03-2012 17:30 przez SQ4RBC.)
11-03-2012 17:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1CWL Offline
Stanisław
**

Liczba postów: 65
Dołączył: 27-07-2011
Post: #17
RE: Sonda oscyloskopowa - alternatywa
Tam kalibrujesz oscyloskop ,a sondę kalibruje się trymerem w samej sondzie .
11-03-2012 19:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4RBC Niedostępny
Robert
*

Liczba postów: 28
Dołączył: 19-08-2009
Post: #18
RE: Sonda oscyloskopowa - alternatywa
OK
A czy można było opisać cała procedurę kalibracje sondy i oscyloskopu krok po kroku. Bałbym bardzo wdzięczny.
11-03-2012 20:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1CWL Offline
Stanisław
**

Liczba postów: 65
Dołączył: 27-07-2011
Post: #19
RE: Sonda oscyloskopowa - alternatywa
Sondę kalibrujemy sygnałem prostokątnym 1Khz ,podajemy sygnał na sondę i obserwujemy na oscyloskopie ,sygnał powinien być bez zafalowań .Kalibrację oscyloskopu ,nie mając kalibratora oscyloskopów ja przeprowadzam napięciem stałym ,podając np.napięcie 1V i ustawiam dzielnik napięcia na zakresie 1V/Dz i ostawiam kalibracją napięcia oscyloskopu żeby linie się pokrywały.
11-03-2012 23:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXT Offline
Tomek
****

Liczba postów: 352
Dołączył: 05-04-2011
Post: #20
RE: Sonda oscyloskopowa - alternatywa
(11-03-2012 20:29)SQ4RBC napisał(a):  OK
A czy można było opisać cała procedurę kalibracje sondy i oscyloskopu krok po kroku. Bałbym bardzo wdzięczny.

Twoje niepowodzenie wynika z faktu, iż nieprawidłowo masz ustawione dzielniki Y oraz podstawę czasu, co widać na pierwszym zdjęciu z oscylogramem.
Tymczasem sprawa jest banalna dla tak prymitywnego oscyloskopu:
Tu masz instrukcje step-by-step po naszemu. Patrz na rozdziały KALIBRACJA SONDY.
Natomiast polecam zapoznanie się z całością materiału, bo można go odnieść praktycznie w 100% do Twojego urządzenia (jeśli chodzi o część oscyloskopową).
http://www.pierron.com.pl/instrukcje/01648.pdf
http://www.pierron.com.pl/instrukcje/01968.pdf
http://www.if.p.lodz.pl/download/files/e...630_pl.pdf
http://www.elportal.pl/pdf/k04/15_05.pdf
Ten ostatni artykuł jest w 3 częściach i wszystkie są dostępne na Elportalu.
Mam nadzieję, że się przyda.
Reasumując:
1. Prawidłowo ustawiony dzielnik wejściowy (V/div),
2. Prawidłowo ustawiona podstawa czasu (s/div),
3. Sprawdź ustawienie dzielnika 1:10 na sondzie - ma być włączone 1:10.
4. Musisz mieć pewne źródło sygnału prostokątnego 1kHz/0,5-1Vpp

Pozdrawiam Tomek
12-03-2012 11:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości