Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tyfon
SQ8Z Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 21-10-2010
Post: #21
RE: Tyfon
hmmm jak klikniesz zalacznik, w okienku wybierasz katalog i plik z foto , natepnie klikasz dodaj zalacznik i czekasz, jak juz w ten sposob dodasz wszystkie foto , to tam gdzie w poscie bedzie kursor po kliknieciu wstaw sie pojawi ;-)
pozdrawiam
Krzysztof SQ8Z
jak pisalem , wywalilem cewki poietrzne i wstawilem wykonane na rdzeniach toroidach...
22-09-2012 18:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3REI Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 51
Dołączył: 29-06-2010
Post: #22
RE: Tyfon
Trochę za duże zdjęcia miałem.
Teraz powinno pójść...


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-2012 19:41 przez SQ3REI.)
22-09-2012 19:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8Z Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 21-10-2010
Post: #23
RE: Tyfon
o.k. wystarczy wszystko widac...
1. wsadz to w jakies blaszane pudelko
2. nawet z paskow laminatu zrob scianke ekranujaca tak jak u mnie na fotkach
3. moze okazac sie e pod spodem PCB "obszar wzmacniacza tez trzeba bedzie zaekranowac
4. mimo wszystko na poczatek zamienilbym cewke LPF ( te powietrzna) na nawinieta na rdzeniu T50-2 ( czerwony Amidon).
5. mozesz jeszcze tak na biegu pobawic sie nastepujaco:
wez kawal ferrytu ( jakis pierscionek np. z kabla monitorowego taka rure Wink
i pokombinuj kladac ja kolejne obszary PCB ;-)... moze okazac sie ze w pewnym polozeniu wzbud ustanie ;-).
Ale podstawa to ekran i puszka obudowa... na sznurkach na stole to bedzie mialo wieksze tendencje do wzbudzania ;--)
pozdrawiam
Krzysztof SQ8Z[/i]
22-09-2012 22:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3REI Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 51
Dołączył: 29-06-2010
Post: #24
RE: Tyfon
Po roku wracam do TYFONA ! Czasami tak bywa...
Krzysztof, wykonałem wszystkie Twoje zalecenia wymienione w punktach 1 - 4. I jest efekt - wzbudzenia ustały!
Zrobiłem nawet pierwsze łączności !!! Martwi mnie tylko mała moc na wyjściu - ok. 2W. Podejrzewam, że chyba źle nawinąłem cewkę na T50-2 (14 zwojów, co dało ok. 1uH, bo taką indukcyjność miała wcześniej cewka powietrzna w LPF). Ale, czy to jest dobrze ? Jaka powinna być indukcyjność tej cewki ?
27-09-2013 23:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 438
Dołączył: 11-02-2011
Post: #25
RE: Tyfon
Postanowiłem powielić wykonanie odbiornika tego transceiverka i mam tu zapytanie...

Co zrobić z punktami CW5 CW4 przy R5 i D1 ? Czy trzeba je ze sobą połączyć ?


(26-11-2016 10:41)SQ8NZD napisał(a):  Postanowiłem powielić wykonanie odbiornika tego transceiverka i mam tu zapytanie...

Co zrobić z punktami CW5 CW4 przy R5 i D1 ? Czy trzeba je ze sobą połączyć ?

Już wiem. To idzie do płytki do telegrafii. hi!

Tyfon szumi, ale po dołączeniu anteny nie odbiera niczego (nie podnosi się poziom szumu odbiornika)

Gdzie trzeba pomierzyć by sprawdzić gdzie tkwi haczyk ?


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-11-2016 10:34 przez SQ8NZD.)
26-11-2016 10:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości