Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tyfon
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 453
Dołączył: 11-02-2011
Post: #1
Tyfon
Witam

Mam pytanie dot. tego ultra prostego transceivera.
http://tyfek.republika.pl/TYFon_80/tyfon_80.htm

Czy muszę koniecznie zastosować w nim kondensatory STYROFLEKSOWE ?
dot. to elementów takich jak 220pF* 1nF*

I czy kondensatory C178, C179, C188 muszą być w SMD ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-12-2011 20:52 przez SQ8NZD.)
05-12-2011 20:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5NWU Offline
SQ5NWU
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 27-03-2010
Post: #2
RE: Tyfon
Hej
Krótko mówiąc - tak. Jak widzę to i 1n i 220pF znajdują się w obwodzie VFO. Przy innych kondensatorach będzie działać ale ze stabilnością będzie bardzo źle czyli zamiast cieszyć się fajnym radiem będziesz zniechęcony efektami.
Co do reszty to nie będziesz pewnie miał miejsca by wsadzić zwykłe elektrolity ale wydaje mi się że wiele to nie zmieni parametrów radia. Elementy smd są (o czym było już mówione) bardziej powtarzalne z mniejszymi pasożytniczymi indukcyjnościami itp więc skoro autor tak napisał byłyby na pewno wskazane.
05-12-2011 21:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 453
Dołączył: 11-02-2011
Post: #3
RE: Tyfon
A gdzie kupić takie kondensatory styrofleksowe o pojemnościach zawartych
w http://tyfek.republika.pl/TYFon_80/eleme...rtosci.txt
06-12-2011 17:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5NWU Offline
SQ5NWU
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 27-03-2010
Post: #4
RE: Tyfon
Proszę:
Pierwsze dwa adresy jakie zwraca google:

http://www.rezystory.net/kondensatory.php
http://www.cyfronika.com.pl/iark4p9.htm

ważna informacja styrofleksowe = polistyrenowe
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-12-2011 18:19 przez SQ5NWU.)
06-12-2011 18:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 453
Dołączył: 11-02-2011
Post: #5
RE: Tyfon
Wcześniej kożystałem z google i znalazłem ofertę tylko cyfroniki.....

A tego drugiego linku nie znalazłem.

A czy polipropylenowe też będą OK ?? Bo 1nf jest takiego właśnie typu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-12-2011 19:24 przez SQ8NZD.)
06-12-2011 19:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9NJE Offline
Przemek
**

Liczba postów: 85
Dołączył: 23-03-2010
Post: #6
RE: Tyfon
Możesz też na allegro poszukać frazy KSF - powinieneś znaleźć kilka ofert od różnych sprzedających. O ile dobrze pamiętam to niedawno widziałem obie poszukiwane przez Ciebie wartości w rozsądnej cenie.

Przemek SQ9NJE
http://www.sq9nje.pl
06-12-2011 19:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ATLANTIS Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 393
Dołączył: 19-03-2010
Post: #7
RE: Tyfon
Czy ja dobrze widzę, że tam w filtrze pasmowym siedzą dławiki osiowe? W opis się nie zagłębiałem, ale inaczej nie potrafię sobie wytłumaczyć nawijania dodatkowego uzwojenia na takim dławiku. Amidony przecież drogie nie są, ewentualnie można użyć 7x7 albo jakiegoś karkasu że starego telewizora (na wzór Bartka).
06-12-2011 20:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 453
Dołączył: 11-02-2011
Post: #8
RE: Tyfon
A czy polipropylenowe też będą OK ?? Bo 1nf jest takiego właśnie typu.
08-12-2011 17:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7OVV Offline
Kuba
*

Liczba postów: 21
Dołączył: 01-07-2010
Post: #9
RE: Tyfon
(06-12-2011 20:02)ATLANTIS napisał(a):  Czy ja dobrze widzę, że tam w filtrze pasmowym siedzą dławiki osiowe? W opis się nie zagłębiałem, ale inaczej nie potrafię sobie wytłumaczyć nawijania dodatkowego uzwojenia na takim dławiku. Amidony przecież drogie nie są, ewentualnie można użyć 7x7 albo jakiegoś karkasu że starego telewizora (na wzór Bartka).
Tak właśnie. Są to dławiki osiowe. Ja jednak nawinąłem na małych amidonach, bo te dławiki takie niebudzące mojego zaufania są....

Pozdrówka
Kuba
10-12-2011 0:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3REI Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 51
Dołączył: 29-06-2010
Post: #10
RE: Tyfon
W VFO chciałbym zastosować rdzeń T50-6. Po nawinięciu uzyskałem indukcyjność 11uH (na schemacie ta cewka ma 22uH)
Jaką zatem powinny mieć pojemność kondensatory C107 - 109 i C112, by częstotliwość VFO zawierała się w zakresie 4,2 - 4,3 MHz?
03-06-2012 20:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości