Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranzystorowy 1 kW PA - KIT?
ArturVSS Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 26
Dołączył: 17-01-2011
Post: #11
RE: Tranzystorowy 1 kW PA - KIT?
(02-11-2011 12:40)SQ6ADE napisał(a):  Czemu na tym filmie kolejne testy przeprowadzają inne osoby ? Smile

wąska specjalizacja, pierwszy jest specjalistą od śrubokręta, drugi od urządzenia generującym niedopasowanie a trzeci umie przykręcać wtyczkę z zwarciem.

VSS
15-05-2012 13:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2FP Offline
PAWEŁ
***

Liczba postów: 130
Dołączył: 01-11-2009
Post: #12
RE: Tranzystorowy 1 kW PA - KIT?
Witam . czy ktoś testował " TRANZYSTOROWY WZMACNICZ MOCY KF 1kW 1,5-30MHz " z dw radio ?
http://www.dw-electronics.com/galeria/ma...emId=76303
Interesuje mnie zawartość harmonicznych bez LPF .
Ewentualne inne spostrzeżenia .
29-03-2013 11:39
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5LQV Offline
Andrzej
**

Liczba postów: 78
Dołączył: 21-03-2010
Post: #13
RE: Tranzystorowy 1 kW PA - KIT?
Cześć i witam . Ponieważ od pewnego czasu "podniecam sie " wzmacniaczykami" tranzystorowymi -takimi --rozumicie! troche wieej jak 15 wacików ( z apeki )
Panowie to nas czeka !!! lampki sa fajne ( mozna suszyc skarpetki !) ale - pomimo że firmy produkuja - to sa na ukończeniu --- ot technika! .
Ceny które nas wsępnie wal za "kity " ale , prosze pomysleć jakie elementy sa potrzebne do zbudowania "maciacza" na GU 43 !!-- co? znajdziemy w śmietniku ????--- Lepiej kupić "gotowca " ( kit ) zmontować jak "żle cwiczona małpa "" i cieszyc sie 1,2 Kw w" antence "
Ja tylko wiem ,że w polsce śa kol. którzy bawia sie wzmacniaczami tranzystorowymi . Wielu z nas 'podnieca sie wzmacniaczami RM ( ale badziewie !)
Zdumiewa mnie tylko jedno ,że jest koles który wlozyl wysilek i pracuje na swoim "wzmacniaczyku " ma bardzo duże doswiadczenie -- ale , zademonstrowal tylko obudowe !!! Czyli totalny Biznes -- tylko komu ? krótkofalowcom amatorom .
Co do tego DW no to chyba bez filtrów wjściowych( LPF) kolesie z pasma mogą mieć total pretensje !!!! ale jesli mnie stać na taki "wzmacniaczyk " to czemóż oszczędzac na filtrach ???
Gdybym miał kase i nie miał tylu eleemetów co mam ( na GU 43 ) to bym od razu inwestował w "kity "podane przez kolegów .

tym fajnym akcentem Andrzej
29-03-2013 17:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2FP Offline
PAWEŁ
***

Liczba postów: 130
Dołączył: 01-11-2009
Post: #14
RE: Tranzystorowy 1 kW PA - KIT?
Oczywiście że bez LPF - ale tylko POMIAR "Interesuje mnie zawartość harmonicznych bez LPF ."
Docelowo nie odważył bym się podpinać takiej mocy bez do anteny bez LPF - żeby nie było ..
29-03-2013 17:52
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5G Offline


Liczba postów: 6
Dołączył: 12-12-2012
Post: #15
RE: Tranzystorowy 1 kW PA - KIT?
Ten kit Jumy o którym mowa w tytule raczej nie będzie w sprzedaży. Budowa tranzystora nie pozwoli na uzyskanie dobrych parametrów wyjściowych w układach liniowych i szerokopasmowych, innym aspektem jest moc pep 1.2kw a avg 0.25kw, wysoki poziom imd3 oraz niekorzystne charakterystyki. Jakiś czas temu na naszym allegro nawet buła konstrukcja 4z4rb kupiona przez jednego z naszych kolegów z SP, jak stwierdził w rozmowie telefonicznej "pomyłka", zresztą sam na takim tranzystorze mam a nawet 2xBLF578XR i nie jest to rozwiązanie górnych lotów, w klasie C pracuje poprawnie chodź pełną mocą bałbym się postawić nośną nawet na sztucznym, by obudów nie oderwało. btw, pomimo tych fajnych filmików które które pokazują, że można zrobić spawarkę w pewnych warunkach to wierzcie mi, że bardzo łatwo "uwalić" ten tranzystor, Big Grin

Wspomniane wyżej moduły z demontażu to stara koncepcja bazująca na BJT. Pracując na takiej konstrukcji trzeba uważa by go nie przesterować bo będzie tzw ogon. należy pamiętać jeszcze o współczynniku temperaturowym i sprawności tranzystora a w wypadku th430 jest niskie. Jeśli chodzi o poziom imd dla tranzystora jest dość spory i sięga 40db, ale to zależy także od układu i parametrów z jakimi pracuje ten wzmacniacz (więc nie oczekiwałbym zbyt wiele), filtry trzeba stosować z tłumieniem ok 60db. Dozwolone parametry opisuje rozporządzenie ITU, 43 + 10 log (Ppep). A w warunkach laboratoryjnych imd obrazuje datasheet. O ile dobrze pamiętam to poprawną pracę ma do 200W PEP. Dlatego większość takich modułów jest opisywana jako konstrukcja 400W bazująca na 2xth430. Th430 ma dość niskie napięcie przebicia 110V co przy efekcie "pompowania" może doprowadzić do uszkodzenia tranzystora dla przykładu MRF150 ma 125V a VRF150 chyba 170V. Bardzo częstym przypadkiem uszkodzenia tranzystorów jest właśnie ich "przebicie".
Przy konstrukcji modułów dla wojska czy innych służb kładziony był nacisk na prostotę i odporność a nie na jakość pracy, i miałem w testach np. nordeux i thomsona w wersji mil, bez przeróbek nie działa poprawnie (ale to moja ocena, każdy może mieć inne kryteria poprawności).

Cytat:Wielu z nas 'podnieca sie wzmacniaczami RM ( ale badziewie !)
hmm, kwestia konstrukcji. To samo można powiedzieć o innych.

Jeśli szukać gotowych modułów proponuję poszukać na mosfetech, ale i tak nie ma gwarancji poprawnej pracy, zależy to od konstrukcji. Jednak mosfety mają te coś czego nie mają BJT i odwrotnie ale z przewagą tych pierwszych. Sama budowa i uzyskanie mocy wygląda inaczej niż przy lampowcach.

Andrzej - jak możesz to nie wyciągaj daleko idących wniosków o biznesie, już na ten temat rozmawialiśmy, jest to nie stosowne i nie na miejscu. Jak wiesz proponowałem udział w projektach otwartym tekstem i partycypowaniu w kosztach dla ogólnego dobra. Ogólne stwierdzenie było, że się nie da lepiej zrobić od fabryki i nie było chętnych.
Cytat:Zdumiewa mnie tylko jedno ,że jest koles który wlozyl wysilek i pracuje na swoim "wzmacniaczyku " ma bardzo duże doswiadczenie -- ale , zademonstrowal tylko obudowe !!! Czyli totalny Biznes -- tylko komu ?
jesteś w błędzie bo ogólne fotki są, baza znajduje się np w datasheet którą można wykorzystać, zakupić odpowiedni sprzęt pomiarowy, włożyć kilkadziesiąt godzin w testy. Odpowiadając - nikomu, dla siebie. Równie dobrze możesz zadać to pytanie do ICOM'a, Yaesu czy innego producenta. Właśnie takie komentarze zniechęcają do publikowania. Wiele osób robi naprawdę fajne rzeczy ale obawia się publikacji, ze względu na ....

sorki, że tak na raty tego posta pisałem, ale wolną chwilą. Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-05-2013 22:06 przez SP5G.)
14-05-2013 18:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HF8V Offline
Tomek
**

Liczba postów: 71
Dołączył: 27-01-2013
Post: #16
RE: Tranzystorowy 1 kW PA - KIT?
Ciekawe czy dają gwarancje i wymieniają na nowy jak się spali? Mi raz się udało spalić podobno niespalający się MOSFET radziecki KP904, skadinąd bardzo dobry tranzystor, ale też bym podchodził ostrożnie do takich cudeniek... Jednak radzieckie lampy są najlepsze Smile)

Najlepszy rodzaj Polaka to Polak katyński

twitter.com/hf8v
20-05-2013 20:14
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5G Offline


Liczba postów: 6
Dołączył: 12-12-2012
Post: #17
RE: Tranzystorowy 1 kW PA - KIT?
NIE. a powinni Big Grin
06-06-2013 22:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,064
Dołączył: 29-01-2010
Post: #18
RE: Tranzystorowy 1 kW PA - KIT?
KP904 nie są całkiem tak ciężkie do zniszczenia.
07-06-2013 15:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości