(17-03-2021 9:28)SP5GNW napisał(a): .... Mam pytanie. Jak praktycznie rozwiązujecie koledzy potrzebę posiadania anteny na pasma 1,8 i 3,5. B. mała przestrzeń do dyspozycji i nie mogę mieć zbyt wiele anten. Pozostałe pasma są rozwiązane. Tylko te leżą odłogiem. Nawet opisy anten , książki unikają anten na 1,8. Marzą mi się raczej dx-y a nie tylko europejskie.
40 m. zmieści się w tej konfiguracji ale więcej lepiej nie.
Na Twoim miejscu rozważyłbym nie LongWire a EndFed HalfWave, która pracuje w rezonansie na wszystkich pasmach.
1. Jeśli masz 40mtr miejsca to wystarczy na powieszenie pełnej horyzontalnej wersji na 80-10 i masz pasma 80/40/30/20/17/15/12/10 przy czym 30/17/12 mogą wymagać wewnętrznego ATU ale nie zawsze. Oczywiście zawsze możesz zrobić inv-V czy inv-L (10mtr w górę i reszta horyzontalnie)
2. Jeśli nie masz tyle miejsca to możesz zrobić wersję skróconą ok 23mtr długości dającą pasma 40/20/15/10 plus 80 które jednak stroi się wąsko ok. 120kHz. Opcja inv-V czy inv-L jest oczywiście ciągle możliwa. Wiele osób chwali sobie inv-L gdzyż połowa anteny (1/4wl) pracuje jako wertykal.
3. Każda z tych anten wymaga transformatora 49:1, który jest bardzo łatwy do wykonania. Proponuję użyć dwóch FT240-43 lub dla zwiększonej efektywności trzech FT240-52.
4. Antenę stroisz na najniższe pasmo czyli 3.500MHz dla opcji 1 lub 7.100MHz dla opcji 2
5. Wersję na 160 można uzyskać przez odłączenie transformatora i podpięcie żyły bezpośrednio do anteny a przeciwwagę do ekranu coaxa. Można to zrobić na przekaźniku który będziesz sterował z shacka.
Jeśli zdecydujesz się na tą opcję i potrzebujesz więcej informacji to pisz.
Z moich pomiarów, jak i informacji w necie EFHW jest dużo efektywniejszą anteną od LW.
73 de Marek