(06-12-2020 11:34)DREWNIANY napisał(a): 2. Zasilanie
Stabilizator VFO jest zbudowany bardzo prostą metodą rezystor + dioda Zenera. Stabilizator scalony spełniłby swoją rolę znacznie lepiej z drugiej strony mam ogromną ochotę utrzymać tranzystorowy charakter. Pytanie czy stabilizator zbudowany z tranzystora i diody Zenera do zasilania tylko VFO będzie wystarczający? Zasilanie całości budowanego układu chcę zrobić klasycznie - transformator, prostownik itd. tylko nurtuje mnie to czy budowa stabilizatora napięcia z elementów dyskretnych będzie miała sens, czy iść tą drogą.
Skoro wybór na elementach dyskretnych bez układów scalonych to nie ma innej możliwości, a że się układ trochę komplikuje to coś za coś.
Stabilizator napięcia zbudowany z tranzystora i diody Zenera do zasilania tylko VFO trzeba wyposażyć w elementy zapewniające mały dryft temperaturowy co polepszy stabilność napięcia i stałość generowanej częstotliwości.
Takie diody zenera skompensowane temperaturowo np. z serii D814 (radzieckie ,Uwaga ruskie odwrotnie znaczyli katoda, anoda) można też kompensować zenerkę włączając w szereg np. 1N4841 w kierunku przewodzenia.