Generator VFO i separator - pomiar częstotliwości - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Forum Praktyczno-Techniczne HomeMade (/forum-1.html) +--- Dział: Warsztat Radioamatora (/forum-40.html) +--- Wątek: Generator VFO i separator - pomiar częstotliwości (/thread-3989.html) Strony: 1 2 |
Generator VFO i separator - pomiar częstotliwości - SP9VQ - 28-11-2020 23:49 Koledzy mam pytanie odnośnie zbudowanego generatora i kwestii dodania do niego separatora/układu umożliwiającego pomiar częstotliwości. Niestety poziom sygnału który pobieram z odczepu cewki jest zbyt niski by mój chiński tester/miernik dokonał pomiaru. To samo mam z moim zabytkowym Meratronik type C549A. Sam generator ładnie pracuje i z odczepu cewki dostaję bardzo ładny sinus jednak zależałoby mi na pomiarze częstotliwości. Z góry dziękuję za podpowiedzi, sugestie, wskazania. RE: Generator VFO i separator - pomiar częstotliwości - SP9FKP - 29-11-2020 8:26 Mam dla Ciebie schemat układu który spełni oczekiwania. Na końcu tej dokumentacji jest schemat bardzo popularnego odbiornika SDR. Tuż za generatorem jest układ separatora/ogranicznika na parze różnicowej, który spełni Twoje wymagania. RE: Generator VFO i separator - pomiar częstotliwości - SP9VQ - 29-11-2020 14:08 Piotr dziękuję za podsuniecie rozwiązania. Pozwoliłem sobie tą cześć schematu który załączyłeś (SINE-SQUARE CONVERTER) przerysować. Tu pojawia się dwa pytania:
Sprawdzałem jak wygląda sygnał z emitera BF194 na oscyloskopie i jest on zniekształcony (nie jest to sinusoida, ale przebieg jest czysty - szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia) Zbuduje separator i podam na jego wejście sygnał z generatora laboratoryjnego (max 1MHz mogę podać) i sprawdzę sobie jaki na wyjściu uzyskam sygnał. Tak na marginesie, dziwnie się czuję pytając o tak wydaje mi się podstawowe rzeczy, ale z drugiej strony wolę uzyskać odpowiedź od praktyków i doświadczonych osób - a potem zapamiętać tą wiedzę RE: Generator VFO i separator - pomiar częstotliwości - SP9FKP - 29-11-2020 14:49 Pobieranie sygnału z obwodu LC daje zdecydowanie mniej zniekształcony (bardziej czysty) sygnał jednakże wpływ separatora na generator jest większy. Można to zmienić obniżając odczep z którego pobierany jest sygnał ale z kolei wiąże się to ze spadkiem jego poziomu.Od Ciebie zależy skąd chcesz go wziąć. Jeśli tylko do pomiaru to oczywiście weź z emitera, dla częstościomierza nie ma większego znaczeniea czystość sygnału a jego poziom będzie wyższy. PS Zapomniałem dodać, separator wymaga stabilizowanego zasilania 10 V. RE: Generator VFO i separator - pomiar częstotliwości - SP9VQ - 29-11-2020 19:27 Sukces! Zbudowałem separator tak jak zaproponowałeś Piotr. W załącznikach wszystko ładnie widać. Pobrałem sygnał z emitera BF194. Sam separator zbudowałem w oparciu o tranzystory BC177. Schemat wraz z wartościami też narysowałem i dodałem do załączników. Z tego wszystkiego, że zadziałał układ jak należy nawet nie sprawdziłem jaka jest dolna wartość częstotliwości mojego generatora. Górna wychodzi około 9,5 MHz. W zasadzie nie brałem pod uwagę konkretnego zakresu, cewka ma 16 zw. i w środku rozsypany pręcik ferrytowy. Piotr dziękuję za podpowiedzi RE: Generator VFO i separator - pomiar częstotliwości - SP9FKP - 29-11-2020 20:40 Brawo, tak trzymaj. Gdy uda Ci się zdobyć 2N3906, zamień te które masz w separatorze. Znacząco podwyższysz górną częstotliwość pracy układu formowania sygnału prostokątnego. RE: Generator VFO i separator - pomiar częstotliwości - SP9VQ - 29-11-2020 21:04 Zobaczę może gdzieś takie mam. Starałem się do separatora dobrać tranzystory o jak najbardziej zbliżonym wzmocnieniu. To mój pierwszy w życiu generator (te migające diodą LED nie liczą się) Dlatego jestem pod wrażeniem, że to tak ładnie działa, bez problemu. Pewnie podejrzewasz dlaczego tak "duszę" temat tego generatora RE: Generator VFO i separator - pomiar częstotliwości - SP9SNC - 30-11-2020 13:27 Radek, brawo! Działa i w dodatkowo dobrze wygląda Twój "Manhattan style"! Mamy tutaj jednego "specjalistę od nieżywych pająków" który może czegoś się nauczy jeżeli trafi na ten wątek powodzenia! RE: Generator VFO i separator - pomiar częstotliwości - SP9VQ - 30-11-2020 14:41 (30-11-2020 13:27)SP9SNC napisał(a): Radek, brawo! Dziękuję za słowa uznania, tym bardziej, że pierwszy raz taką metodą buduję urządzenie. Przede mną teraz zabawa z okiełznaniem zakresu działania generatora. Rozciąganie, ściskanie zakresu tak by dostosować jego działanie tak jak ja chcę. Sporo nauki przede mną. RE: Generator VFO i separator - pomiar częstotliwości - SQ9RFC - 03-12-2020 12:23 Bardzo ładny sposób budowy. Temat separatora klasyka gatunku - ile się nad tym nasiedziałem. Sygnał po separatorze nie musi być ładny - ważne aby separator nie zmieniał parametrów układu który ma separować. "specjalistę od nieżywych pająków" - rewelacyjne określenie! Pobieranie sygnału z cewki - czyli z układu który odpowiada bezpośrednio na częstotliwość nie jest dobre, bo cokolwiek tam podłączyć doda pojemność, lub indukcyjność do układu LC i zmieni częstotliwość - można by powiedzieć niech zmienia - byleby w stały sposób ... i tak mona gadać w nieskończoność ... |