Sądziłem, że skoro samodzielnie chcesz dokonać przeróbki "Kacpra" to wystarczy wskazanie sprawdzonego rozwiązania ale myliłem się. Aby kolejny mój post w temacie nie okazał się bezużyteczny, krótkie wyjaśnienie o co chodzi.
Jeśli mówimy o "Kacprze" w paśmie 80m to nadajemy z dolną wstęgą boczną a więc BFO (lub GFN - Generator Fali Nośnej - jak kto woli) "stoi" powyżej światła filtru. Słuchanie stacji telegraficznej z tonem dudnienia 800Hz oznacza. że jej częstotliwość jest niższa o tę wartość. Jeśli proponowany generator miałby F=1800 Hz, różnica wyniosłaby 1000 Hz i o tę wartość należałoby skorygować naszą w górę. To proste, pod warunkiem, że mieszanie VFO i BFO nie jest różnicowe. Wtedy kierunek zmian się odwraca.
Kluczowanie przez rozrównoważanie modulatora może okazać się niewystarczające, bowiem przy dobrym filtrze "pilot" stoi na zboczu, najczęściej w okolicy -20 dB tłumienia i nie jest możliwe uzyskanie wystarczającej amplitudy fali nośnej. Problemem jest też kształtowanie obwiedni kluczowanego sygnału a korekta częstotliwości musi być uwzględniona w planie przemiany.
Zastosowanie dodatkowego generator jest dobre ale trzeba zbudować dodatkowo generator podsłuchu nadawania (sidetone) i układ BK. A więc liczba ingerencji w oryginalny układ wzrasta.
Dlatego proponuje układ US5MSQ, bo pełną funkcjonalność uzyskasz po podłączeniu kilku kabelków. Specjalnie dla Ciebie przerysowałem odpowiedni fragment byś mogł się zorientować o skali przedsięwzięcia. Układ działa bez przełączania CW/SSB, naciskasz klucz - masz CW, naciskasz PTT i mówisz, masz SSB. Dodatkowo bez korekty częstotliwości, wystarczy wstroić się w korespondenta na ton dudnień, i oczywiście z podsłuchem własnego nadawania.
Jeśli czegoś nie zrozumiałeś, pytaj.