![]() |
Attiny 2313 - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Forum Praktyczno-Techniczne HomeMade (/forum-1.html) +--- Dział: ABC Radioamatora (/forum-12.html) +--- Wątek: Attiny 2313 (/thread-862.html) |
Attiny 2313 - SQ9MDD - 17-06-2011 15:07 Hmmm... zastanawiam się. Procesor Attiny 2313 Czy prawdą jest ze po przełączeniu na oscylator wewnętrzny, mogę bez dodatkowych zabiegów korzystać z portu A ? Konkretnie chodzi mi o te dwie nóżki które normalnie odsługują kwarc (PA0 i PA1). RE: Attiny 2313 - SQ1GYQ - 17-06-2011 16:59 Witam Czy konkretnie z tym prockeim o którym piszesz jest tak jak mówisz to nie wiem ale wiem ze w AVR-ach ogólnie to co napisałeś funkcjonuje, kosztem oscylatora zewnętrznego zyskujemy dodatkowe piny ![]() Pozdrawiam Andzej RE: Attiny 2313 - SP5FCS - 17-06-2011 19:18 Ryszard, możesz spokojnie używać pinów PA0, PA1 gdy procesor pracuje na wewnętrznym generatorze RC (ustawienie fabryczne) a jeśli zrezygnujesz z resetu to masz dodatkowo jeszcze PA2. Podczas konfiguracji procesora bitami FUSE zwalniane piny są podłączane do odpowiednich bitów portu. Tak pracuje procesor w skrzynce eATU, bez kwarcu, wszystkie piny jako porty I/O. Reset warto zostawić aby nie zablokować możliwości programowania przez SPI. Ryszard proponuję "przesiadkę" na ATmega8, koszt podobny a ma kilka pinów więcej, przetworniki A/C, więcej RAM-u i obszaru kodu. RE: Attiny 2313 - SQ6ADE - 17-06-2011 20:42 Większość małych AVRków tak ma - różnice są czasami np. na porcie od resetu - może być jednokierunkowy. Trza zawsze poczytać właściwy ustęp w pdf do czipu. p.s. Układy amatorskie do przywracania "stanu factory" AVR-ków po zabawach fusami są opisane na "elce". 2nd p.s. Czy ktoś z kol. używa czajnola Vellon VP-280 do zabawy z małymi AVR-kmi ? RE: Attiny 2313 - SQ9MDD - 18-06-2011 10:15 (17-06-2011 19:18)sp5fcs napisał(a): Ryszard proponuję "przesiadkę" na ATmega8, koszt podobny a ma kilka pinów więcej, przetworniki A/C, więcej RAM-u i obszaru kodu. Naturalny krok Adam tylko zużyję zasoby jeszcze kilka sztuk mi zostało ![]() Co do tych pinów to nie jest tak że zabrakło mi nóg do projektu, po prostu nie było sensu użycia oscylatora zewnętrznego wiec pomyślałem że z tych nóżek zrobię sobię jakąś sygnalizację stanów. Nie lubię marnować zasobów. Co do pisania na tiny, to dobre ćwiczenie by pisać oszczędny kod. |