![]() |
Analizatory antenowe - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Technika Antenowa (/forum-47.html) +--- Dział: Pomiary antenowe (/forum-52.html) +--- Wątek: Analizatory antenowe (/thread-408.html) |
Analizatory antenowe - HM_DIPOL - 31-05-2010 8:23 Postanowiłem wykonać jakiś analizator antenowy aby usprawnić prace nad moimi antenami. Interesują mnie tylko zakres KF oraz rozwiązania do samodzielnego wykonania, bez urządzeń fabrycznych. Proszę Kolegów posiadających praktyczne doświadczenia z takimi miernikami co wybrać, może kilka zdań o zaletach i wadach. Zastanawiam się pomiędzy VK5JST a VNA MAX4. Pierwszy jest tańszy w wykonaniu a do drugiego muszę kupić płytkę i kilka kosztownych elementów. 73 Henryk RE: Analizatory antenowe - SP9MRN - 31-05-2010 12:16 Mam vna w wersji 1 (LPT) i w wersji svna max2 (usb+lcd). Uważam, że jest to urządzenie na granicy genialności-niezależnie od wersji. Dwa w jednym: pomiary anten to jedna, tryb wobuloskopu to drugie. Strojenie anteny z możliwością oglądania wykresu swr na żywo jest nieprawdopodobnie proste - a strojenie filtrów czy np dobór kwarców to czysta przyjemność. Tyle mogę powiedzieć. O tym drugim mierniku niestety wiem niewiele. MAc mrn RE: Analizatory antenowe - SP2QCA - 31-05-2010 13:26 czolem wedlug mnie, latwiejsze do wykonania oraz tansze od MAX, a o niebo mające lepsze możliwości od VK5JST jest NWT7. Waldek SP2JJH opracowal plytke która jest łatwa do wykonania. Częsci pewnie poniżej 100zl wliczając AD9851 i AD8307 na allegro (Alfine tez sprzedaje krotkofalowcom - moze nawet lepiej tam). W NWT7 nie ma problemu z wykonaniem sprzegacza a możliwości prawie te same jak w MAX (choc nie wiem dokladnie) - zwlaszcza jesli chcesz miec sam KF. Strojenie czegos NWT7 to po prostu bajka. pozdrowienia Artur sp2qca RE: Analizatory antenowe - HM_DIPOL - 31-05-2010 15:26 Artur, "prawie" czyni w tym przypadku ogromną różnicę. Mam własny NWT7 i znam jego ogromne zalety jako wobuloskopu, możliwości pomiaru anten są jednak ograniczone. Prosty sprzegacz pozwala na pomiar modułu Z oraz SWR-a. Mnie interesuje analizator z pomiarem i zobrazowaniem składowych rzeczywistej i urojonej dlatego to musi być coś innego niż NWT7. RE: Analizatory antenowe - 3Z6AEF - 31-05-2010 16:09 (31-05-2010 8:23)dipol napisał(a): [...]kilka zdań o zaletach i wadach. Zastanawiam się pomiędzy VK5JST a VNA MAX4.[...]Wykonałem zarówno VK5JST jak i MAX6 (trochę nowsza odmiana MAX-a ![]() VK5JST Głównymi zaletami tego miernika są: łatwość wykonania, dostępność elementów oraz... cena! Za niespełna 100 zł można złożyć urządzenie, którego przydatność do prostych pomiarów i strojenia anten jest bezdyskusyjna. Miernik jest mniej więcej tej klasy co fabryczny MFJ-259B, który jest wielokrotnie droższy. Poprawnie mierzy R/X/SWR w zakresie krótkofalowym, a nawet do 50Mhz. Wada: aby określić charakter reaktancji (pojemnościowa czy indukcyjna) trzeba ręcznie przestroić generator w niewielkim zakresie obserwując zmiany modułu reaktancji (X). MAX6 To jest już porządny analizator antenowy! Wyposażony w graficzny wyświetlacz LCD pozwala zarówno na szybką ocenę w jakim paśmie jest strojona antena, a także na dokładny pomiar w wybranym podzakresie. Może także współpracować z komputerem PC (łącze USB). Wyposażony jest w dodatkowe "bajery": możliwość zdalnego uruchamiania pomiarów za pomocą pilota, składowania na karcie pamięci, itp. Wady: cena ![]() ![]() Na temat design'u urządzenia nie będę się wypowiadał - rzecz gustu - chociaż dla niektórych Kolegów jest to równie ważne, jak parametry techniczne ![]() Które urządzenie wybrać: VK5JST czy MAX? Powtórzę tutaj, co już kiedyś pisałem w innym miejscu: "To jest raczej niewłaściwie postawione pytanie... Oba doskonale spełniają zadania, do których zostały zaprojektowane. Do prostych pomiarów, strojenia albo szybkiego sprawdzenia, czy antena „jest OK” – wystarczy w zupełności miernik VK5JST. Oczywistą zaletą jest niski koszt budowy. MAX6 jest dużo droższy (nawet w wersji budowanej samodzielnie) i z tego powodu zapewne niewielu Kolegów będzie na niego stać – jednak możliwości są dużo większe niż miernika VK5JST! Dodatkowe funkcje stawiają go w rzędzie przyrządów niemal laboratoryjnych. Jest świetnym przyrządem, który powinien znaleźć się w każdej pracowni klubowej albo - co ostatnio (ponownie!) jest coraz powszechniejsze – na wyposażeniu grupy koleżeńskiej, razem podejmującej zadania konstrukcyjne czy organizacyjne." Polecam zatem oba urządzenia – wybór i tak należy do Ciebie! ![]() [attachment=1237] [attachment=1238] RE: Analizatory antenowe - SP2QCA - 31-05-2010 17:54 (31-05-2010 15:26)dipol napisał(a): Artur, "prawie" czyni w tym przypadku ogromną różnicę. Mam własny NWT7 i znam jego ogromne zalety jako wobuloskopu, możliwości pomiaru anten są jednak ograniczone. Prosty sprzegacz pozwala na pomiar modułu Z oraz SWR-a. Mnie interesuje analizator z pomiarem i zobrazowaniem składowych rzeczywistej i urojonej dlatego to musi być coś innego niż NWT7. Gdybyś wspomniał że masz NWT7 to bym niepotrzebnie nie zabierał głosu ![]() Mój punkt widzenia był uwzględniony dla osoby która nie ma żadnego z 3 powyższych i jako urządzenie dla conajmniej średniozaawansowanych uważam że NWT7 powinien być 1-szą konstrukcją. pozdrowienia Artur sp2qca RE: Analizatory antenowe - HM_DIPOL - 31-05-2010 23:26 Artur, każdy głos w dyskusji jest cenny bo świadczy o chęci pomocy, dziekuję Kolegom za wszelkie sugestie i uwagi. Chapeau! (czapki z głów) po przeczytaniu opinii Waldka 3Z6AEF, konkretnie na temat, dokładnie o to mi chodziło. Zastanawiając się nad wyborem miernika kieruję się stosunkiem możliwości miernika do jego kosztów.Na początek optymalniejszy wydaje mi się wybór tańszego miernika VK5JST, jeśli jego funkcje pomiarowe mi nie wystarczą pomyśle o jednym z MAX-ów. 73 Henryk RE: Analizatory antenowe - SQ7IQA - 06-09-2010 11:45 Najtańszy analizator obecnie na rynku, to chyba miniMAX. Na stronie MAX6 są odnośniki. Analizator w postaci "pudełka" z jednym gniazdem BNC, USB i gniazdem typu PS2 - jak na razie nie używanym, ale prawdopodobnie będzie tam można zapiąć sondy mocy - podobnie jak w NWT200/500. Wadą i jednocześnie zaletą ![]() MAX4 i miniMaxa zabiorę na Warsztaty QRP do Burzenina (11-12 września 2010) 72' RE: Analizatory antenowe - SP9FKP - 22-12-2010 20:20 Zachęcam do zapoznania się z konstrukcją PA1ARE, która w odróżnieniu od najbardziej rozpowszechnionej metody pomiaru za pomocą dedykowanego sprzęgacza wykorzystuje detektor synchroniczny. Podstawowe zalety tego rozwiązania: 1. prosta baza elementowa, bez DDS-a 2. duża dokładność pomiarów, 3. jednoznaczne wskazanie charakteru impedancji wraz z wyliczeniem ekwiwalentu szeregowego lub równoległego, 4. mała wrażliwość na obce sygnały indukowane w antenie, 5. automatyczne przeskalowanie dla 50, 75, 300 i 450 omów impedancji znamionowej, 6. dostępny wsad i projekty płytek drukowanych. Widziałbym to rozwiązanie do całkowicie autonomicznej skrzynki antenowej. |