Transceiver Antek - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Transceivery QRP (/forum-65.html) +--- Wątek: Transceiver Antek (/thread-3010.html) |
Transceiver Antek - SQ8NZD - 22-04-2017 2:39 Witam Antka kończę a BITX skończony (na razie bez PA). Antoś....... # Rozumiem, że L11/C48 ma mieć 18.5uH by wychodziło 3.7 MHz ? # Uważam, że L5/L6 mają mieć 8.4 uH by z C20...C22 być w środku pasma 80m ? # 4 zwoje na T50-2 w L4/L9 wystarczy ? # Materiał U32 na Tr1 i Tr2 ? Nie ma takiego # Chyba można nawinąć Tr-y na FT50-43 z taką samą ilością zwojów ? /z dokumentacji Antka..... [ DNE 0.3mm 10 zwojów bifilarnie] / Wszystkie cewki nawijam ręcznie na Amidonach. Proszę o pomoc. W Antku jest błąd..... Zamiast Dł3 dać R 1kom RE: Transceiver Antek - SPO3O2OL - 22-04-2017 12:48 Witam Adrian.Wszedłem w ten post ale chyba wiem dlaczego założyłeś nowy temat. Zacznijmy od pytania: Antka składasz na pcb czy robisz pająka? Czy odbiornik BitX20 działa? Mam nadzieję,że nie obrazisz się za dodane cyferki przed #.Tak łatwiej odpowiadać na dane pytanie. (22-04-2017 2:39)SQ8NZD napisał(a): 1# Rozumiem, że L11/C48 ma mieć 18.5uH by wychodziło 3.7 MHz ? 1# Niby tak,ale czy nie lepiej zmniejszyć indukcyjność i dołożyć trymer do strojenia obwodu.W oryginale są obwody chyba 127 strojone wkręcanym rdzeniem,indukcyjność się zmienia.Ty Adrian nawijasz na rdzeniu Amidon więc jakoś musisz stroić obwód.Trymer będzie dobrym pomocnikiem,zrób jak w #2 2# Nawijasz jak sam piszesz na Amidonach T50-2,stosuj trymery.Przy 8.4uH spróbowałbym C20,C22 zwiększyć do 180p i równolegle do nich trymery 60p #3 Tak #4i5 FT powinny być dobre do tego celu Dlaczego 1k zamiast dł3 nie wiem,pewnie Koledzy pomogą. Powodzenia w budowie. RE: Transceiver Antek - SQ8NZD - 22-04-2017 14:16 No to wiem już wszystko 1 # BITX-20 # uruchomiłem z pomocą mojego TS-a . Postawiłem nośną i poszukałem sygnału. Planuję dorobić do niego strojenie diodą pojemnościową BB112 (załącznik). Bo mam tylko 2 kondensatory zmienne a one pójdą do TDO. 2 # Antek # Pozostały mi tylko cewki i transformatory, o które pytałem w pierwszym poście. Dzięki wielkie. Pytań już nie mam. Aha. Możecie jeszcze mi podpowiedzieć czy z tam ma być Dł3 100uH czy 1kom. Antka buduję w pająku bo już nie ma PCB. Nie ma takiej opcji by wykonać tego TRX-a na płytce bo one są zaprojektowane pod 7x7 127/204 a nie Amidony. Byłby kłopot. Napiszę do SP5AHT z pytaniem czy zmodernizowałby obwody drukowane uwzględniając nowy schemat z poprawkami, które na przestrzeni wielu lat były aplikowane do schematu ideowego. RE: Transceiver Antek - SPO3O2OL - 22-04-2017 14:25 (22-04-2017 14:16)SQ8NZD napisał(a): 2 # Antek # Pozostały mi tylko cewki i transformatory, o które pytałem w pierwszym poście. W Antku płytka czy pająk? RE: Transceiver Antek - SQ8NZD - 22-04-2017 14:39 (22-04-2017 14:25)SPO3O2OL napisał(a):(22-04-2017 14:16)SQ8NZD napisał(a): 2 # Antek # Pozostały mi tylko cewki i transformatory, o które pytałem w pierwszym poście. Pająk tarantula hihi BITX-20 też w pająku i to w ogóle nie przeszkadza. To nie GHz-ce ! Na niskich częstotliwościach to nie przeszkadza. Wiem z praktyki. RE: Transceiver Antek - SPO3O2OL - 22-04-2017 14:56 Praktyka dobra sprawa. BitX w wielu pająkach na osobnych pcb z blokami pewnie bym ogarnął ale Antka nawet bym nie próbował,wybrałbym 100% pcb. Masz chłopie cierpliwość,podziwiam Cię za te Tarantule RE: Transceiver Antek - SQ8NZD - 22-04-2017 17:16 W BITX-20 oznaczyłem sobie tranzystorki pisząc na laminacie Q1, Q2..... etc. Tak go sobie oganiam bym wiedział gdzie co jest. Mam swój patent na nawijanie transformatorków bifilarnych i trifilarnych, a mianowicie robię pętelki na drucie DNE. Jedna pętelka na dwóch końcach każdego drutu. I jadę dalej.... później dwie pętelki i trzy. Tak się człowiek nie pomyli ! ======================================== Treść listu od AHT ; W tym roku raczej NIE. Każdy robi sobie, jak mu się podoba ======================================== RE: Transceiver Antek - SQ8NZD - 27-04-2017 13:33 Wrrrrr pająk !!! Antek podłączony pod 12V..... Odbiornik szumi i reaguje na dotyk wejścia antenowego, czyli działa. A nadajnik jutro sprawdzę bo nie mam odpowiedniej żarówki by sprawdzić, czy coś z niego wychodzi. Jeszcze muszę załatwić radiator do tranzystora stopnia końcowego. Iiiiiiii ponawlekać cewki filtrów pasmowych bo na szybkiego dałem dławiki. RE: Transceiver Antek - SP2JQR - 30-04-2017 11:53 To zdjęcie bardzo mi się podoba! Tarrrrrantula jak się patrzy! Jeśli urządzenie zadziała wyślij to zdjęcie wraz z filmikiem potwierdzającym działanie do Świata Radio. Na miejscu Andrzeja przysłałbym w nagrodę oryginalną płytkę PCB do zmontowania. RE: Transceiver Antek - SQ8NZD - 30-04-2017 15:37 Ja nawet Kenwooda potrafiłbym zrobić w pająku Nieeeee.... żartuję.... hihi Taka nagroda w formie PCB bardzo by mi się przydała. Zrobiłbym wtedy jak Pan Bóg przykazał. Cały układ jest poza domem w ŚDS-sie . A on będzie czynny po długim weekendzie a wtedy przyjdzie pora na nadajnik. A we wtorek będę miał MFJ-948, którego nabyłem w okazyjnej cenie, więc będę miał czym sprawdzić moc wychodzącą z PA. |