Filtry drabinkowe - projektowanie - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Oprogramowanie (/forum-84.html) +--- Dział: Oprogramowanie dla radioelektronika (/forum-87.html) +--- Wątek: Filtry drabinkowe - projektowanie (/thread-153.html) |
Filtry drabinkowe - projektowanie - admin - 28-07-2009 1:43 Bardzo dobry program do projektowania filtrów drabinkowych (różne filtry, wykresy, wartości pojemności, aplikacja do badania rezonatorów). Program do pobrania z cqham.ru Link do programu RE: Filtry drabinkowe - projektowanie - SQ2GXO - 14-02-2010 23:01 Również bardzo fajnym programem i z większą możliwością konfiguracji filtru jest "Dishal" autorstwa DJ6EV Dostępny pod adresem: http://www.arrl.org/qexfiles/09_November/11x09_Steder-Hardcastle.zip Opis projektowania z jego użyciem: http://www.arrl.org/qex/2009/11/feature.pdf Bardziej zaawansowanym programem do projektowania filtrow (nie tylko kwarcowych) jest AADE. Jest on trudniejszy w obsłludze i przed rozpoczęciem używania warto zapoznać się z tutorialem znajdującym się w pliku pomocy. Do pobrania ze strony: http://www.aade.com/filter.htm 73, Marek SQ2GXO RE: Filtry drabinkowe - projektowanie - SP2GOW - 09-01-2011 16:03 Umieszczam skany artykułu dot. budowy symetrycznych filtrów drabinkowych. Najważniejsze punkty: 1. Wszystko polega na tym, że kompensuje się pojemność oprawki rezonatora indukcyjnością dołączoną równolegle do pierwszego i ostatniego rezonatora. 2. Tab.1 mówi o możliwej do uzyskania szerokości maks. filtru w zależności od częstotl. rezonatorów, uzyskując przy tym właściwy współcz. kształtu SF i zafalowanie wierzchołka charakterystyki. 3. Tab.2 dot. rys.13(Blau-kolor niebieski). Zależność -impedancji wej. filtra, jego szerokości przenoszenia oraz odstrojenia częstotl iwości środkowej od częstotl. rezonatorów - od kondensatorów równoległych podł.do masy. Pierwsza i ostatnia pojemność jest sumą pojemności zastosowanych w filtrze plus dodatkowa pojemność(dla nieb. 129-82=47pF)tworzącej wraz z indukcyjnością szeregową dopasowanie do obciążenia 50 omów. 4. Układy próbne. Może zainteresowany i jednocześnie posiadacz analizatora sprawdzi tą metodę i podzieli się wynikami swoich doświadczeń? RE: Filtry drabinkowe - projektowanie - SP9FKP - 22-01-2011 8:31 Czyli, jeśli dobrze zrozumiałem, obliczamy filtr korzystając z dotychczasowych narzędzi a potem doświadczalnie "prostujemy" charakterystykę filtru manipulując przy pierwszym i ostatnim rezonatorze ? RE: Filtry drabinkowe - projektowanie - SP2GOW - 23-01-2011 16:57 Osobiście mogę potwierdzić, że filtry z kwarców o częstotl. 4915 kHz (K2) sprawują się bardzo dobrze, również dla SSB. Co do filtrów symetrycznych, z artykułu wynika, że tak właśnie należy postępować. RE: Filtry drabinkowe - projektowanie - SQ6COE - 04-04-2012 14:06 Witam, z uwagi na niezbyt korzystny kurs $$, pomyślałem aby spróbować zrobić "drabinkę" na 455kHz, tylko jakoś nie mogę nigdzie namierzyć kwarców poniżej 1MHz, czy te ceramiczne się do tego nadają, macie koledzy jakieś doświadczenia w tym temacie?? Pozdrawiam, Waldek. RE: Filtry drabinkowe - projektowanie - SP2QCA - 04-04-2012 15:20 (04-04-2012 14:06)SQ6COE napisał(a): Witam, hej, drabinki na 455 ceramiczne też działają. Gotowe filtry były publikowane w Krótkofalowcu Polskim - głównie chyba do trx Bartek (ale nie tylko). Tyle że w tamtych czasach to malo kto mierzył dokładnie te filtry - nie było NWT jak dzisiaj proponowałbym jednak pośrednią 4-9MHz z tanich typowych kwarców 73! Artur sp2qca RE: Filtry drabinkowe - projektowanie - SQ6COE - 04-04-2012 20:00 (04-04-2012 15:20)SP2QCA napisał(a): hej, Tylko, że to ma być do FT-857, a tam 2 p.cz. jest na 455kHz, jak by była wyższa to już bym coś poskładał i pomierzył. 73! Waldek. RE: Filtry drabinkowe - projektowanie - SP4EJT - 27-06-2013 21:50 Waldek ... jeśli jeszcze odwiedzasz to szczególne miejsce w cyber-świecie ..... Znalazłeś kwarce do tego filtru gdzieś lub opracowałeś inny patent ? Pytam bo też mam to radio... a wobuloskop też mam. |