Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom –
w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli
04-11-2017, 12:54 (This post was last modified: 04-11-2017, 12:54 by SQ8NZD.)
Witam
W konstrukcji tej wykorzystano przestrajanie oparte o rezonator 4.91 MHz z BB112...
Ja chciałbym zrobić VFO na diodach BB105 i obwodzie LC, ale chciałem się dopytać co jest do usunięcia ze schematu a co dodać. Nie chcę "wylać dziecka z kąpielą".
Mam zamówić w AVT części do niego i zwlekam z powodu tego nieszczęsnego układu do przestrajania częstotliwości tegoż układu.
Proszę o pomoc.
PS. Pewnie zachodzicie w głowę.... po co robię te transceivery ?? Otóż by mieć satysfakcję z tego, że coś co powołałem do życia działa. A robienie łączności na takim sprzęcie to istna poezja.
Podejrzyj może pierwszego Kacpra, zobacz jak tam to było robione.
Osobiście poszukuję od kilku dni Seilera na kilka mega, ale trzeba jednak usiąść i przeliczyć, bo wszystko co jest jest niestety na UKF. Swoja drogą chętnie bym się dowiedział jak się liczy taki generator....
05-11-2018, 9:16 (This post was last modified: 05-11-2018, 9:17 by SP5CII.)
dostawić FLL i stabilność kwarcu (FLL) ....uzyskana dobowa stabilność VFO +/- od 20Hz przy stabilnym temperaturowo otoczeniu , przy znacznych zmianach temperatury otoczenia 40Hz/100 Hz (zadbać o stabilność mechaniczną VFO)
05-11-2018, 10:51 (This post was last modified: 05-11-2018, 10:56 by SP4SKP.)
(14-11-2017, 8:06)SP7EZG Wrote: Podejrzyj może pierwszego Kacpra, zobacz jak tam to było robione.
Osobiście poszukuję od kilku dni Seilera na kilka mega, ale trzeba jednak usiąść i przeliczyć, bo wszystko co jest jest niestety na UKF. Swoja drogą chętnie bym się dowiedział jak się liczy taki generator....
W załączeniu układ VFO w układzie Seilera zamieszczony w książce Wiktora Chojnackego pt "Układy półprzewodnikowe w urządzeniach krótkofalarskich"