( 1 godzinę temu)SP5LU napisał(a): Tak, też widziałem te Tangi i gołe chipy na ali, ale wiedząc o FPGA tyle, że istniejąwolę założyć, że w razie gdyby projekt nadawał się do budowy trzeba będzie jednak użyć BRS-100.
Niby tak z drugiej strony na Tang Nano 9K jak i na tym BRS-100 wiele poza FPGA nie ma
W zasadzie FPGA + JTAG + Układ zasilania i jakaś pamięć SPI Flash... Na upartego można zrobić PCB zgodne z BRS-100. Szkoda że nie zrobili pinowo kompatybilnego z Tang Nano 9K. Możnaby też kombinować i zrobić płytkę która będzie przejściem pod Tang Nano 9k aby odpowiednie IO FPGA były na tych samych nogach co w BRS-100... Wszystko kwestia ile byłoby chętnych na budowę. Co do ściągania z Australii czy DigiKey (wysyłka na 100% będzie z poza UE) to trzeba doliczyć jeszcze koszt odprawy celnej i VAT 23%...
Natomiast co do walki z Chińską myślą techniczną to miejmy nadzieję - choć te układy czasami z przyczyn nie do końca jasnych potrafią się zachowywać w totalnie nieobliczalny sposób - pomijam już to że chyba wiele zależy na jaki scalak się trafi bo jedne chyba działają lepiej inne gorzej.
Obecnie patrząc na źródło kodu uDST dla FPGA to tam wiele nie ma więc nie powinno być problemów - pytanie czy to koniec czy jeszcze coś będzie implementowane w FPGA (ot kwestia ile ma robić PI Pico, a ile FPGA - akurat RP2040 ma programowalne PIO które mogą robić też naprawdę szybkie rzeczy których ARM nie da rady)...
Natomiast wracając do chińszczyzny z góry mówię że z programowaniem też czasem jest ciekawie - nawet o tym wspomniałem na elektrodzie odnośnie wygrywania mojego kodu Cobra 1 że soft do programowania z najnowszej wersji środowiska Gowin-a na tamten czas (GOWIN Programmer V1.9.12.01) akurat przestał programować GW1NR9 (choć może już to naprawili - ot nie sprawdzałem). Jest co prawda openFPGALoader - ale z tego co pamiętam też była jakaś zabawa aby chciał zaprogramować układ
Jednym słowem układy nie pozwalają się nudzić... Z drugiej strony osobiście kibicuje Gowinowi bo niestety "wielka trójka" od FPGA na rynku (Xilinx, Altera, Lattice) trochę głupawki dostaje z powodu braku konkurencji - dlatego sam trochę się nimi bawię bo "wielka trójka" jeśli chodzi o ceny niektórych układów zwariowała
Tomek - SP6VGX (SWL: SP-0316-JG)
http://www.sp6vgx.pl/
http://www.sp6vgx.pl/