To forum używa plików cookies
To forum wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji o Twoim logowaniu, jeśli jesteś zarejestrowany, oraz informacji o Twojej ostatniej wizycie, jeśli nie jesteś zalogowany. Pliki cookies to niewielkie pliki tekstowe zapisywane na Twoim komputerze; cookies ustawiane przez to forum mogą być używane wyłącznie na tej stronie i nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa. Cookies na tym forum śledzą również, które tematy zostały przez Ciebie przeczytane oraz kiedy miało to miejsce. Prosimy o potwierdzenie, czy akceptujesz, czy odrzucasz zapisywanie tych plików cookies.

Niezależnie od wyboru w Twojej przeglądarce zostanie zapisany plik cookie, aby zapobiec ponownemu zadawaniu tego pytania. W każdej chwili będziesz mógł zmienić ustawienia cookies, korzystając z linku w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stacja lutownicza 852DH
W trakcie prac związanych z lutowaniem płyty PCB zauważyłem pogarszającą się jakość i coraz większą trudność z przetopieniem lutowia. Moje podejrzenia padły na kolbę lutowniczą ale ponieważ mam dwie by nie przekładać grotów za każdym razem, podmieniłem i to samo. Zatem kolejnym winowajcą mogła być sama stacja. Rozkręciłem sądząc, że wystarczy skorygować kalibrację. I co się okazało? Pomiar dokonywany jest w grzałce zatem by mieć pewność do grzałki przywiązałem paskiem miedzi czujnik temperatury i pokazał dokładnie nastawioną temperaturę. W tym momencie już załapałem w czym rzecz. Do pracy nad nową PCB założyłem nowe groty bo poprzednie już były wysłużone. I póki były nie utlenione, w miarę dobrze przekazywały temperaturę z grzałki. Po kilku dniach tlenki zrobiły izolację i temperatura na grocie spadła na tyle, że nie dało się pracować.
Jak się okazało, nowe groty mają większą średnicę wewnątrz i ta dodatkowa "izolacja" sprawiła kłopot. Pomogły paski cienkiej blaszki miedzianej zwinięte w rurkę i włożone do środka grota. Problem ustąpił.
To kolejny przykład na to, że rezystancja termiczna nie jest pojęciem akademickim i trzeba brać ją pod uwagę nawet w tak wydawać by się mogło banalnych sytuacjach.

Praktykujący teoretyk

Wiadomości w tym wątku
Stacja lutownicza 852DH - przez SP9FKP - Dzisiaj, 8:11

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości