Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver DC01
Zarówno NE5534 jak i NE5532 są w obudowach 8 pinowych. Nie ma sytuacji, że jeden z pary wzmacniaczy w obudowie nie jest używany. Zapewne nie masz jeszcze pełnego rozeznania w schemacie ;-)
Przebudowa DC01 na technologię smd jest kusząca ale wymaga sporo pracy. Na razie nie planuję tego robić sam bo mam rozgrzebanych parę innych tematów, w tym nowy generator DDS oraz prosty transceiver cw a także projekt mniej związany z tematyką krótkofalową. Wprowadzenie smd na pewno pozwoliłoby na uzyskanie pewnej ilości wolnego miejsca na poprawę rozwiązania stopnia mocy i być może na wprowadzenie wyjściowych filtrów pasmowych. Wykonanie profesjonalnych płytek z metalizacją otworów tylko poprawi jakość pracy.
Jeśli chodzi o uwagi Bogdana to w większości się z nimi zgadzam, są to z resztą przeważnie modyfikacje korygujące. Wszystkie błędy i niezbędne korekty znajdują się na mojej stronie. Ale jeśli chodzi o tor nadajnika to Bogdan nie ma racji bo wzmacniacz w.cz odbiornika działa również w torze nadawczym. Co do arw to uważam, że jest rozwiązaniem dobrym, choć wymagającym pewnej korekty wartości elementów w celu poprawy komfortu regulacji i doboru stałych czasowych. Jednak cechy tego sposobu regulacji oraz dynamika jest bardzo dobra co pokazałem w opisie i symulacji tej regulacji dla odbiornika transceivera cw.
L.J.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Transceiver DC01 - przez SP6FRE - 18-01-2010, 21:44

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości