To forum używa plików cookies
To forum wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji o Twoim logowaniu, jeśli jesteś zarejestrowany, oraz informacji o Twojej ostatniej wizycie, jeśli nie jesteś zalogowany. Pliki cookies to niewielkie pliki tekstowe zapisywane na Twoim komputerze; cookies ustawiane przez to forum mogą być używane wyłącznie na tej stronie i nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa. Cookies na tym forum śledzą również, które tematy zostały przez Ciebie przeczytane oraz kiedy miało to miejsce. Prosimy o potwierdzenie, czy akceptujesz, czy odrzucasz zapisywanie tych plików cookies.

Niezależnie od wyboru w Twojej przeglądarce zostanie zapisany plik cookie, aby zapobiec ponownemu zadawaniu tego pytania. W każdej chwili będziesz mógł zmienić ustawienia cookies, korzystając z linku w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
uDST od Iana VK7IAN
Jeszcze nie opadł kurz po MBPTRX, a Ian kilka dni temu zaprezentował nowy projekt - uDST. Jest on częściowo oparty o MBPTRX (głównie funkcje DSP i sterowania realizowane przez Pi Pico 2), jest to jednak prawdziwy DDC/DUC zrealizowany z użyciem szybkiego DAC'a AD9236BRURL7-80 w torze odbiorczym, przetwornika ADC AD9740ARZRL w torze nadawczym oraz modułu FPGA BRS-100-GW1NR9. Ogromną zaletą projektu jest zredukowanie części analogowej odbiornika do kilku filtrów i przedwzmacniacza AG203-63G, co powinno zapewnić znakomitą powtarzalność parametrów i minimum kłopotów z uruchomieniem.

opis na githubie
wideo #1
wideo #2

Aby zapewnić możliwie dużą stabilność częstotliwości Ian zdecydował się na wymianę oryginalnego generatora 27MHz w module FPGA na TCXO 24 MHz FT3MHUPM24.0-T1 - jest to niewątpliwie dość delikatna operacja (jednak jak najbardziej wykonalna), ale dostępna powinna być również wersja oprogramowania dla 27 MHz.

Największym problemem wydaje mi się mała dostępność FPGA - moduł BRS-100 jest australijski, nie występuje na ali  i jak na razie znalazłem go jedynie poprzez Digikey, gdzie cena pojedynczego modułu jest równa kosztowi wysyłki (19 USD+19 USD), tak więc jeśli projekt (który jest obecnie w początkowym stadium) osiągnie dojrzałość i wzbudzi zainteresowanie szanownych Kolegów - może warto byłoby pomyśleć nad wspólnym zamówieniem newralgicznych pozycji?
Łukasz, Warszawa - FT991, TRX Brass (w budowie), Joker SDR (w głowie) i trochę chińszczyzny dla smaku.
( 7 godzin(y) temu)SP5LU napisał(a): Największym problemem wydaje mi się mała dostępność FPGA - moduł BRS-100 jest australijski, nie występuje na ali  i jak na razie znalazłem go jedynie poprzez Digikey, gdzie cena pojedynczego modułu jest równa kosztowi wysyłki (19 USD+19 USD), tak więc jeśli projekt (który jest obecnie w początkowym stadium) osiągnie dojrzałość i wzbudzi zainteresowanie szanownych Kolegów - może warto byłoby pomyśleć nad wspólnym zamówieniem newralgicznych pozycji?

Jeśli chodzi o FPGA Gowina w tym FPGA GW1NR9 który występuje w tym module BRS-100-GW1NR9 to te FPGA występują też na płytkach Sipeed Tang (do kupienia i na Ali). Same FPGA bez modułu też można kupić... Więc tutaj nie widzę problemu ot co najwyżej może przeprojektowanie PCB TRX-a co by się nie pierniczyć z modułami Tongue

Większy problem widzę w samym tym FPGA, a raczej w tym jak on potrafi "działać" Wink O ile normalne jest w FPGA że w miarę rozrostu projektu i syntezy projektu różnie są routowane połączenia więc sumarycznie spada nam prędkość zegarów jakie możemy uzyskać. To niestety ten FPGA potrafi się zachowywać czasami w bardzo dziwny i nieprzewidywalny sposób wraz ze wzrostem projektu. Nie jest powiedziane że będzie tak w tym wypadku ot zależy ile zostanie w tym projekcie użytych zasobów oraz jakie będą zegary. 

Reasumując układy ciekawe ale niestety kapryśne (widać w pewnym stopniu niedopracowane) co mogę osobiście potwierdzić jak i wiele wylanych pomyj na ich temat można znaleźć w internecie (przez te niestabilne zachowanie). 

Osobiście akurat na GW1NR9 realizowałem implementacje polskiego komputera Cobra 1: 

https://github.com/sp6vgx/tang9-cobra

https://www.youtube.com/watch?v=PIMvBwGqQ_8

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2...l#21847983

Więc trochę się przez te dziwne zjawiska w tym FPGA nakombinowałem (trzeba mieć sporo samozaparcia) Tongue 

Z drugiej strony Gowin trochę rozwija swoje środowisko w tym syntezer i trochę coś tam poprawili. W sumie miałem kilka podejść do tych FPGA i przynajmniej jak ostatnio testowałem to coś tam chyba poprawili bo nawet w ograniczonym stopniu udało mi się uruchomić wbudowaną pamięć DDR co wcześniej było niemożliwe - co prawda pracującą na dwóch zboczach zegara odczytując tylko dwa bity zamiast czterech bitów czyli o połowę wolniej, no ale zawsze to coś. Ale to dalej pokazuje że coś jest nie tak z stabilnością zegarów w tym układzie FPGA bo przy próbie użycia serializacji IDES4/OSER4 która wymaga dobrej kalibracji zegara mieszała się kolejność odczytywanych bitów... 

No ale że jakoś tą pamięć DDR w ograniczonym stopniu udało się uruchomić to dzięki temu powstała bardziej rozbudowana wersja tej Cobry 1 (z w/w linków) bo w 2023 się poddałem (a raczej brakło mi samozaparcia) właśnie przez te cuda z tym FPGA: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2...l#20533936

Reasumując poczekałbym jak kod na FPGA w uDST będzie w 100% ukończony i nie wyjdą jakieś "kwiatki"...
Tomek - SP6VGX (SWL: SP-0316-JG)
http://www.sp6vgx.pl/
Tak, też widziałem te Tangi i gołe chipy na ali, ale wiedząc o FPGA tyle, że istnieją Wink wolę założyć, że w razie gdyby projekt nadawał się do budowy trzeba będzie jednak użyć BRS-100. 

Dobrze poczytać uwagi kogoś, kto ma takie doświadczenie jak Ty w kwestii kaprysów tych układów - mam jednak nadzieję, że dość jasno określone funkcje realizowane przez FPGA nie będą się musiały zmieniać wraz z rozwojem projektu i Ian nie ugrzęźnie w walce z chińską myślą techniczną... tak czy inaczej bardzo jestem ciekaw, co z tego wyjdzie.
Łukasz, Warszawa - FT991, TRX Brass (w budowie), Joker SDR (w głowie) i trochę chińszczyzny dla smaku.
( 2 godzin(y) temu)SP5LU napisał(a): Tak, też widziałem te Tangi i gołe chipy na ali, ale wiedząc o FPGA tyle, że istnieją Wink wolę założyć, że w razie gdyby projekt nadawał się do budowy trzeba będzie jednak użyć BRS-100. 

Niby tak z drugiej strony na Tang Nano 9K jak i na tym BRS-100 wiele poza FPGA nie ma Smile W zasadzie FPGA + JTAG + Układ zasilania i jakaś pamięć SPI Flash... Na upartego można zrobić PCB zgodne z BRS-100. Szkoda że nie zrobili pinowo kompatybilnego z Tang Nano 9K. Możnaby też kombinować i zrobić płytkę która będzie przejściem pod Tang Nano 9k aby odpowiednie IO FPGA były na tych samych nogach co w BRS-100... Wszystko kwestia ile byłoby chętnych na budowę. 

Co do ściągania z Australii czy DigiKey (wysyłka na 100% będzie z poza UE) to trzeba doliczyć jeszcze koszt odprawy celnej i VAT 23%...

Natomiast co do walki z Chińską myślą techniczną to miejmy nadzieję - choć te układy czasami z przyczyn nie do końca jasnych potrafią się zachowywać w totalnie nieobliczalny sposób - pomijam już to że chyba wiele zależy na jaki scalak się trafi bo jedne chyba działają lepiej inne gorzej. 

Obecnie patrząc na źródło kodu uDST dla FPGA to tam wiele nie ma więc nie powinno być problemów - pytanie czy to koniec czy jeszcze coś będzie implementowane w FPGA (ot kwestia ile ma robić PI Pico, a ile FPGA - akurat RP2040 ma programowalne PIO które mogą robić też naprawdę szybkie rzeczy których ARM nie da rady)... 

Natomiast wracając do chińszczyzny z góry mówię że z programowaniem też czasem jest ciekawie - nawet o tym wspomniałem na elektrodzie odnośnie wygrywania mojego kodu Cobra 1 że soft do programowania z najnowszej wersji środowiska Gowin-a na tamten czas (GOWIN Programmer V1.9.12.01) akurat przestał programować GW1NR9 (choć może już to naprawili - ot nie sprawdzałem). Jest co prawda openFPGALoader - ale z tego co pamiętam też była jakaś zabawa aby chciał zaprogramować układ Smile Jednym słowem układy nie pozwalają się nudzić... Z drugiej strony osobiście kibicuje Gowinowi bo niestety "wielka trójka" od FPGA na rynku (Xilinx, Altera, Lattice) trochę głupawki dostaje z powodu braku konkurencji - dlatego sam trochę się nimi bawię bo "wielka trójka" jeśli chodzi o ceny niektórych układów zwariowała Wink
Tomek - SP6VGX (SWL: SP-0316-JG)
http://www.sp6vgx.pl/

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości