To forum używa plików cookies
To forum wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji o Twoim logowaniu, jeśli jesteś zarejestrowany, oraz informacji o Twojej ostatniej wizycie, jeśli nie jesteś zalogowany. Pliki cookies to niewielkie pliki tekstowe zapisywane na Twoim komputerze; cookies ustawiane przez to forum mogą być używane wyłącznie na tej stronie i nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa. Cookies na tym forum śledzą również, które tematy zostały przez Ciebie przeczytane oraz kiedy miało to miejsce. Prosimy o potwierdzenie, czy akceptujesz, czy odrzucasz zapisywanie tych plików cookies.

Niezależnie od wyboru w Twojej przeglądarce zostanie zapisany plik cookie, aby zapobiec ponownemu zadawaniu tego pytania. W każdej chwili będziesz mógł zmienić ustawienia cookies, korzystając z linku w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Joker SDR - dyskusja do wątku
Nie będziemy wprowadzać modyfikacji płytek PCB, żadnego cięcia ścieżek i dodawania elementów.
Konstrukcja powinna pozostać estetyczna, zgodna z zamówionymi modułami i dokumentacją KiCad.
Możliwość wykrywania jednoczesnego naciśnięcia kropki i kreski na kluczu telegraficznym
trzeba rozwiązać inaczej, pomyślę o tym w wolnym czasie. Przerzucenie CALLSIGN do serwisu
wydaje się dobrą propozycją, zrobię to jak usiądę do kodu, może podczas tego weekendu.
(09-05-2026, 12:01)SP9DK napisał(a): Nie będziemy wprowadzać modyfikacji płytek PCB, żadnego cięcia ścieżek i dodawania elementów.
Konstrukcja powinna pozostać estetyczna, zgodna z zamówionymi modułami i dokumentacją KiCad.

Wybacz, ale nie przemawia do mnie taki argument - tym bardziej, że ani nie trzeba żadnych ścieżek ciąć, ani wśród dotychczas opublikowanych projektów płytek nie ma płytki gniazd ani klawiatury (więc co najwyżej należałoby dodać rezystor(y) na przewodzie lub w nowo projektowanej płytce), ani Joker w obecnej formie nie jest wybitnie estetycznym projektem (las przewodów SMA nie wydaje mi się szczytem estetyki, to już budowany przeze mnie Brass jest bardziej estetyczny, bo składa się z dwóch płyt połączonych tylko wiązką zasilania i wąskim flexem). Ale nie w tym rzecz. Z jednej strony zachęcacie do wprowadzania własnych rozwiązań i eksperymentowania, z drugiej strony ograniczacie te możliwości zamykając żródła oprogramowania (co rozumiem i szanuję, choć nie do końca się z tym zgadzam). Więc czuję tu pewien dysonans...

Oczywiście to Wy jako autorzy podejmujecie decyzje projektowe a ja mogę tylko podziwiać rozwój Jokera i podsuwać dobre, złe i zupełnie głupawe pomysły Wink - oraz oczywiście próbować go poskładać ile się da po swojemu.
Łukasz, Warszawa - FT991, TRX Brass (w budowie), Joker SDR (w głowie) i trochę chińszczyzny dla smaku.
Moduł Display Panel ma przeznaczone miejsce montażu rezystorów i na razie chciałbym zachować
wyłącznie taką formę połączeń. Jak już pisałem wcześniej, istnieje jeszcze jedno rozwiązanie,
które nie wniesie żadnych zmian w elementach, potrzebuję tylko czasu, żeby to przemyśleć i wypróbować.
Zachęcając do eksperymentowania nie mam na myśli wykonywania płytek niezgodnych z działaniem programu,
ale takich, które będą działały tak samo, chociaż zbudowane w zupełnie inny, lepszy, ciekawszy sposób.
Akurat na płytce Display Panel nie ma dużego pola do wprowadzania własnych rozwiązań bo jest skromna.
Zdaję sobie sprawę, że być może wiele osób odwraca się od Jokera ze względu na brak dostępności kodu,
ale od początku nie obiecywałem, że będzie on kiedyś dostępny. Traktujmy ESP jako układ logiczny,
na bazie którego możemy w domowych warunkach samodzielnie zbudować działający transceiver.
Joker jest tylko jeden, ale pomysłów na realizację wiele.
Wystarczy sięgnąć do pierwszego wpisu "Joker SDR - Simple SDR HF transceiver project" (obecnie dostępnego w dokumencie Joker_01), by przeczytać jak zaczęła się historia Jokera i czym on jest.
Zacytuję kilka pierwszych zdań:

..."Joker to przede wszystkim moduł cyfrowy opierający się na tanich i łatwo dostępnych elementach, posiadający wszystko co potrzebne do obróbki sygnału i zarządzania modułami podrzędnymi, od których tak na prawdę będzie zależała jakość całości, ale jednocześnie zachowujący przyzwoity poziom porównywalny z urządzeniami wyższej klasy. Joker będzie miał bazowy zestaw modułów do wykonania, ale równie możliwym będzie użycie zupełnie innych płytek własnego pomysłu.

Szczegóły modułów zostaną przekazane w kolejnych wpisach. Praca na modułach, które w przyszłości będzie można wymieniać i eksperymentować z nimi,
tworzą jakby projekt typu Niekończąca się opowieść, o ile będą czas i chęci na próbowanie zupełnie innych, nowych podejść do płytek modułowych."...

Jednym zdaniem, Joker to edukacja połączona z zabawą nad projektem, pomysł na nowe rozwiązania radiowe w konstrukcjach typu SDR.

Z tego początkowego wpisu wynika zachęta do pracowania nad własnymi konstrukcjami oraz punkt do jakiego doszliśmy w projekcie "Joker".
Joker jest tylko jeden, aktualnie realizowany na ESP32-S3 z zintegrowanym wyświetlaczem jako moduł sterownika transceivera SDR wraz z zaawansowaną obróbką SDR według własnego autorskiego pomysłu.
Część radiową transceivera można wykonać na wiele sposobów.
To była nasza idea od początku, tak by dać alternatywę w stosunku do wielu konstrukcji trx SDR, które zamykają możliwość realizacji własnej koncepcji części radiowej decydującej o jakości odbiornika i nadajnika, ograniczając nas do powielania gotowych rozwiązań. 

Podsumuję jakie mamy możliwości  wykonania własnego projektu części radiowej, można to prześledzić w menu serwisowym:
- wybór selektywny dowolnej ilości pasm z zakresu 80-10m. Ja testowałem również 6m i 2m. Testy z 2m prezentowałam na filmie. Jak otworzą się warunki na 6m postaram się nagrać film z pracy odbiornika. Obecnie testy robiłem tylko odbierając słyszane bikony,
- można poprzez ograniczenie określonych bloków wykonać wersje tylko z emisją SSB lub tylko CW, ograniczyć ilość pasm, co da w efekcie mniejsze urządzenie skrojone pod własne potrzeby,
- dla zaawansowanych konstruktorów jest opcja wyboru zupełnie różnych rozwiązań, mamy tu trzy ścieżki realizacji: układ klasyczny SDR (generowanie z Si5351 LO I/Q), układ wykorzystujący dzielnik częstotliwości /4 pojedynczego sygnału LO (Si5351 generuje w tej opcji częstotliwość LO x 4) lub nasz autorski pomysł na hybrydę toru nadajnika nie spotykany w konstrukcjach amatorskich z wykorzystaniem offset 18kHz, prostego filtru AM 10,7 MHz w torze pcz i mieszacza nadajnika na SN16913. Układ hybrydowy wpłynął na osiągniecie czystości sygnału nadajnika na poziomie najwyższych wymagań. Można eksperymentować z innym rozwiązaniem toru pcz i innym mieszaczem. Rafał SQ4AVS aktualnie kończy swój projekt toru RF oparty na układzie klasycznym ze wzmacniaczami operacyjnymi w torze odbiornika. 
- w ramach innowacyjnych rozwiązań zastosowaliśmy w torze odbiornika wzmacniacze instrumentalne w miejsce operacyjnych, realizując kolejny pomysł na inny sposób polaryzacji kluczy CBT3253 w demodulatorze. Wpłynęło na obniżenie podłogi szumowej odbiornika. 
- opcja zegara dla SI531 25 lub 27MHz daje możliwość użycia TCXO, realizację generatora z elementów dyskretnych zamiast gotowego modułu. Tak została zrealizowana przez Rafała pierwsza wersja modułu RF, którą obecnie wykorzystuję w budowie miniJokera.
Ta wersja nie ma połączeń kablami SMA, gdyż generator Si5351 jest zmontowany na płytce RF przy mieszaczach.
- można wykonać własne rozwiązanie BPF, nie musi być oparty o elementy indukcyjnych smd, można wykonać indukcyjności na rdzeniach,  
- można wykonać własną wersję wzmacniacza nadajnika QRP lub QRO,.. 
- można wykonać własną wersje przedwzmacniacza antenowego lub ten moduł całkowicie pominąć.

Pomysł na  konfigurator, daje nam możliwość zapisywania wszystkich ustawień w pliku na komputerze, co ułatwia eksperymentowanie i personalizację Jokera.
Nie znam projektu amatorskiej konstrukcji SDR z takim podejściem i możliwościami. Jeśli komuś nie podoba się estetyka łączeń, to nic nie stoi na przeszkodzie by przeprojektować moduły i wykonać układ pod siebie, pokazać własne rozwiązanie.
Moja ocena konstrukcji opiera się o inne kryteria niż estetyka wewnątrz obudowy. W wielu wpisach przedstawiałem co jest dla mnie ważne z puntu widzenia odbiornika i nadajnika oraz jakie parametry pod tym względem osiągnęliśmy w konstrukcji Joker.
Dokładamy wszelkich starań by Joker był konstrukcją powtarzalną, tak by uczestniczący w tym projekcie osiągnęli podobne rezultaty wykonując przedstawiane tu rozwiązania.

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości