To forum używa plików cookies
To forum wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji o Twoim logowaniu, jeśli jesteś zarejestrowany, oraz informacji o Twojej ostatniej wizycie, jeśli nie jesteś zalogowany. Pliki cookies to niewielkie pliki tekstowe zapisywane na Twoim komputerze; cookies ustawiane przez to forum mogą być używane wyłącznie na tej stronie i nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa. Cookies na tym forum śledzą również, które tematy zostały przez Ciebie przeczytane oraz kiedy miało to miejsce. Prosimy o potwierdzenie, czy akceptujesz, czy odrzucasz zapisywanie tych plików cookies.

Niezależnie od wyboru w Twojej przeglądarce zostanie zapisany plik cookie, aby zapobiec ponownemu zadawaniu tego pytania. W każdej chwili będziesz mógł zmienić ustawienia cookies, korzystając z linku w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Joker SDR - dyskusja do wątku
Joker - korektor parametryczny toru mikrofonowego.

Omówienie 8-punktowego korektora parametrycznego w torze mikrofonowym Jokera:
ustawienia korektora w trzech opcjach, z menu, w konfiguratorze oraz w trakcie nadawania.
Zapisywanie ustawień do pliku wykorzystując konfigurator, wczytywanie danych z pliku do Jokera.

Poniżej link do filmu.

https://youtu.be/aI9_F5bU7Ts

[Wideo: https://youtu.be/aI9_F5bU7Ts]
Podłączyłem manipulator do Jokera aby sprawdzić działanie klucza. Niestety nie jest w pełni obsługiwany manipulator dwułopatkowy. Brak trybu jambicznego. Tryb ten w fabrycznych TRX oznaczony jest jako type-B. Przy naciśnięciu obu łopatek klucza wysyła na przemian kropki i kreski. Obecnie jak szybko przesunę dźwignie klucza nadając K układ wysyła M. Jest to spowodowane tym, że kropki jak i kreski są uruchamiane z jednego wejścia przetwornika. Bardzo bym chciał aby Joker był przyjazny telegrafistom. Z wyrazami uznania za wkład w konstrukcję, Janusz sp5bmp.
Też to zauważyłem, choć że mnie d... a nie telegrafista. 

Mam jeszcze jedna wątpliwość: skoro wejście SSB nie działa w trybie CW,  a wejście CW_KEY nie działa w trybie SSB czy nie lepiej byłoby połączyć obu funkcji w jednym przycisku? Wprawdzie dotąd śledziłem projekt "jednym okiem", ale po zbudowaniu makiety panelu przedniego widzę, że CW_KEY warto wyprowadzic na przycisk, bo jest to potrzebne do nadawania z pamięci.  Zaoszczędzony przycisk mógłby służyć wraz z CW_TEXT jako przełączanie pamięci wstecz. 

Swoją drogą projekt jest uroczy z tym malutkim LCD Wink - aż kusi żeby to wcisnąć do bardzo przenośnej obudowy...

Załączone pliki Miniatury

Funkcja "jabiczna" nie została wprowadzona. Pisałem w dokumencie "Joker przyjazny telegrafistom", że Joker nie obsługuje "trybu" manipulatora dwudźwigniowego czyli nadawania naprzemiennego kresek i kropek przez naciśnięcie obu dźwigni jednocześnie.
W trybie nadawania CW z manipulatora funkcjonuje pamięć jednego znaku, nadawanie kresek i kropek wymaga jednak naprzemiennego naciskania dźwigni.
Wszystkie wejścia sterujące związane z nadawaniem są obsługiwane drabinką rezystancyjną na jednym pinie ESP32 opisanym jako PTT.
W związku z tym nie ma możliwości realizacji funkcji z dwóch wejść jednocześnie.

Pomyślimy o wprowadzeniu zmian w logice wejściowych pinów analogowych ESP32 (MENU i PTT).

Krótki opis wejść sterujących na płytce display.

Wejścia pracują jako zwieranie do masy !!!

Funkcje dotyczące CW są aktywne przy wybraniu mode CW.

CW DOT - nadawanie kropek, podłączenie dźwigni manipulatora.
CW DASH - nadawanie kresek, podłączenie dźwigni manipulatora.
CW KEY - trzy funkcje:
1. Nadawanie z klucza ręcznego.
2. Nadawanie z zewnętrznego klucza automatycznego.
3. Nadanie wybranego tekstu z pamięci lub raportu w zawodach. Działa tylko w przypadku wybrania tekstu (TEXT) do nadawania (wtedy nie działa nadawanie z klucza ręcznego lub automatycznego). Naciśnięcie klucza ręcznego spowoduje w takim przypadku nadanie wybranego tekstu.
TUNE - generowanie nośnej na częstotliwości pracy do strojenia zewnętrznego ATU.
TEXT - wejście w tryb nadawania z pamięci tekstów CW lub raport w zawodach, funkcjonuje jako szybkie wywołanie na ekran tekstów wpisanych do pamięci.
SSB - przełączenie na nadawanie w mode SSB, przykładowo jako przycisk PTT przy mikrofonie.

Powyższe informacje były zawarte w dokumencie Joker_07.

Dla lepszego zobrazowania przygotuję film jak u mnie funkcjonują wszystkie przełączania i co mam podłączone, powinno to ułatwić zapoznanie się z obsługą Jokera.

W załączeniu schemat w pdf dla zobrazowania powyższego opisu.

Załączone pliki
.pdf   Panel_Display_Schemat.pdf (Rozmiar: 34.15 KB / Pobrań: 30)
Piotrze - byłoby super, gdyby dało się obsługiwać łopatki oddzielnymi pinami EPS32. Do dziś mam "w palcach" klucz na TTL'ach, który zbudowałem ponad pół wieku temu i który potrafił "wstrzeliwać" kropkę lub kreskę przy stale trzymanej jednej łopatce, a przy obu nadawał naprzemian kropki i kreski.

Jescze jedna idea - czy dłuższe przytrzymanie MENU, SUBMENU i SERVICE (ewentualnie może też TEXT) mogłoby cofać o jedną pozycję? Obecnie "long press" nie jest wykorzystywany a listy są długie (zapewne będą jeszcze dłuższe). - jak się "przestrzeli" to trzeba przekręcić licznik (edit - albo wyskakiwać z menu), a jak się to robi szybko, to ... wiadomo Wink.
Powyżej wyjaśniłem kwestię pin wejściowych ESP32 - mamy tylko dwa do dyspozycji (MENU i PTT).
Każdy ma jakiegoś swojego ulubionego keyera, ja mam staruszka MFJ-493 z Iambic, którego używam do tej pory ze wszystkimi nawet fabrycznymi transceiverami.
Testowałem go też z Jokerem jako opcja zewnętrznego klucza automatycznego.
Pisałem, że pomyślimy o wprowadzeniu zmian w logice wejściowych pinów analogowych w kwestii klucza dwułopatkowego.
Obecnie pracujemy na czymś innym, będzie kolejna publikacja w najbliższy weekend.

Funkcja TEXT - poruszanie się po tekstach TEXT1, TEXT2, TEXT3, TEXT4 nie odbywa się przyciskiem (też pisałem) tylko enkoderem przód - tył.
Przycisk (TEXT) służy tylko do wejścia w funkcję.

MENU - ustawienia widoczne z lewej na ekranie, są przyporządkowane dla danego pasma i emisji (zapamiętywane w pamięci) i nie ma potrzeby ich często zmieniać.

SUB MENU - najczęściej korzysta się tylko z kilku pierwszych ustawień, można bardzo szybko wyjść i powtórzyć ustawienie.
Dalsze ustawienie są bardzo rzadko zmieniane.

SERVICE - to praktycznie jednorazowe ustawienie przy uruchamianiu Jokera, później z niego nie korzysta się.
Można nie montować tego przycisku jako dostępnego na panelu przednim.

Testując Jokera od wielu miesięcy nie miałem nigdy potrzeby cofania się w pozycjach.
Szybkie wyjście z MENU, SUB MENU, SERVICE jest na przycisku VFO A/B i operuje się nim bardzo sprawnie.

Wszystkie ustawienia są widoczne w jednym oknie w konfiguratorze, nie muszą być zmieniane z poziomu Jokera.

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości