W moich płytkach przetwornice są również na układach MP1484, wszystkie 3.3V mają 3.6V,
5V zamontowane na płytce cyfrowej mają 5.2V, 9V na płytce przedwzmacniacza ma 9.8V.
Nie korygowałem u siebie tych napięć, ale można doprowadzić je do właściwego poziomu.
14-03-2026, 21:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-03-2026, 10:08 przez SP9LVZ.)
JOKER przyjazny telegrafistom
W załączeniu zapowiadane opracowanie "JOKER przyjazny telegrafistom" w formie pliku .pdf.
Zakres zawartych informacji, które zostały szczegółowo opisane:
Odbiornik
Ustawienie tonu odbioru B.I.Tuning.
Ustawienie tonu odsłuchu Pitch.
Wizualizacja filtra na Waterfall.
Redukcja szumów.
Ręczny Filtr Notch dla CW.
Automatyczny Filtr Notch dla CW.
Ustawienie szybkości AGC.
Przedwzmacniacz antenowy o regulowanym wzmocnieniu
Filtry cyfrowe w Jokerze
Nadajnik
Głośność podsłuchu Sidetone.
Częstotliwość podsłuchu Sidetone.
Prędkość klucza automatycznego.
Opóźnienie przejścia TX-RX Break-in Delay.
Pamięci tekstu CW.
Numeracja w zawodach.
Praca w trybie Split.
Kluczowanie nadajnika
Wizualizacja własnego nadawania
Coś dla miłośników QRP.
Opis dotyczy funkcji od wersji Joker 0.7 opublikowanej w #33 wątku głównego, w której to została wprowadzona rzadko spotykana funkcja Automatyczny Filtr Notch dla telegrafii. Funkcja ta zapewnia automatyczne, skuteczne wycinanie wielu nośnych przy zachowaniu nienaruszonych odbieranych sygnałów telegraficznych. Szczególnie przydatna w czasie pracy w zawodach lub przy dx-owanu, wycinając uporczywe nośne strojenia nadajników.
Dodatkowo funkcja ta sygnalizuje na waterfall miejsce zadziałania białą linią przykrywającą wystąpienie nośnej (lub wielu nośnych).
15-03-2026, 12:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-03-2026, 12:42 przez SP5MBM.)
......."Opis dotyczy funkcji od wersji Joker 0.7 opublikowanej w #33 wątku głównego, w której to została wprowadzona rzadko spotykana funkcja Automatyczny Filtr Notch dla telegrafii. Funkcja ta zapewnia automatyczne, skuteczne wycinanie wielu nośnych przy zachowaniu nienaruszonych odbieranych sygnałów telegraficznych. Szczególnie przydatna w czasie pracy w zawodach lub przy dx-owanu, wycinając uporczywe nośne strojenia nadajników.Dodatkowo funkcja ta sygnalizuje na waterfall miejsce zadziałania białą linią przykrywającą wystąpienie nośnej (lub wielu nośnych).".........
---
18-03-2026, 20:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-03-2026, 9:36 przez SP9LVZ.)
Joker wersja mini.
Po zakończeniu intensywnych prac nad hybrydową wersją toru TX w module RF nastała chwila wytchnienia.
Zmobilizowałem się więc, by rozpocząć montaż Jokera w wersji na małych PCB, które publikowałem już w głównym wątku.
Obecnie testuję klasyczny tor RF według opracowania Rafała SQ4AVS, w którym generator SI5351 montowany jest bezpośrednio jako układ (a nie moduł z Ali) wraz z TCXO 27 MHz. W torze demodulatora RX i modulatora TX zostały zastosowane następujące elementy: PI5V331, OPA1652, OPA1662 oraz TS924.
Poniżej pierwsze zdjęcia z montażu. Odbiornik uruchomił się bez problemów – wytłumienie niepożądanej wstęgi jest prawidłowe, a podłoga szumowa oscyluje na poziomie ok. -130 dBm (filtr 500Hz) we wszystkich pasmach (bez przedwzmacniacza).
Małe przyciski są wlutowane w PCB z ESP32-S3, natomiast enkoder w wersji dużej zamontowany jest obok płytki (dla jasności: to nie jest duża gałka, a po prostu większy model enkodera z Ali). Zastosowany enkoder optyczny 100 impulsowy występuje pod nazwą "CNC pulser 5V". Należy podłączyć zasilanie 3V3 z pin ESP-32 S3. Jest on szybszy niż enkodery mechaniczne w związku z tym można do strojenia stosować krok 100Hz.
21-03-2026, 10:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-03-2026, 19:15 przez SP9LVZ.)
Informacja na temat uzgodnień w sprawie projektów alternatywnych torów RF.
Biorąc pod uwagę, że opisany w projekcie Joker hybrydowy tor RF (TX IF 10,7 MHz) zapewnia satysfakcjonujące tłumienie fali nośnej oraz niepożądanej wstęgi bocznej, podjęliśmy decyzje dotyczące dalszych działań. Układ hybrydowy TX staje się rozwiązaniem bazowym.
Jednocześnie Rafał SQ4AVS zadeklarował przeprojektowanie swojej wersji klasycznego toru RF (RX/TX) – nowa płytka PCB będzie miała większe wymiary, co ułatwi montaż. Warto wspomnieć, że dla wersji klasycznej Joker posiada w menu serwisowym konfigurację generatorów opisaną jako clk0+clk1.
Sprawdziłem tę opcję w torze nadajnika; potwierdzam, że działa poprawnie, jeśli ktoś zdecyduje się na taką wersję można realizować.
Ja w tej wersji wykonam miniJokera.
W planach mamy również trzecią, wersję DX: pełną hybrydę (tor odbiornika i nadajnika z IF 10,7 MHz). Szczegóły przedstawię po opracowaniu pełnej koncepcji.
Zrobiłem jeszcze jedną próbę z zakupem wyświetlacza, znalazłem wersję bez płytki nośnej,
więc tym razem nie trzeba męczyć się z odklejaniem ekranu. Jeśli ktoś ma uszkodzony ekran,
może kupić taki z podanego linku – działa poprawnie.
Nigdy wcześniej nie miałem takiego typu mikrofonu i jeszcze go nie testowałem, ale mam nadzieję,
że uda się go dopasować do wejścia Jokera. Razem z mikrofonem przyszły kolorowe nakładki.
Szczególnie zależało mi na nakładce fioletowej z oczywistych względów, będzie fajny komplet.
Myślę, że mikrofon będzie miał kardioidalną charakterystykę, co pomoże osłabiać dźwięki otoczenia.
Sądząc po wymiarach wkładki, powinien być czuły i dobrze przenosić szczegóły mowy.
Do wyzwalania PTT planuję użyć małej stopki, ponieważ Joker nie posiada na razie funkcji VOX.
Nawiązując do filmu Piotra, ja również używam aktywnego zestawu głośnikowego. Oddzielne pokrętło głośności pod ręką to fajna rzecz,
praktyczne i wygodne. Wypracowany w Jokerze dźwięk jest dobrze oddany na takich głośnikach, górnymi pasmami audio zajmują się satelity,
niskie tony wychodzą z głośnika centralnego. W moim egzemplarzu mam pokrętło poziomu niskich tonów na tylnej części subwoofera.
Odsłuch moim zdaniem jest przyjemny, głęboki i szczegółowy, dodatkowo korzystam cały czas z funkcji redukcji szumu.
Obecnie przygotowujemy w Jokerze wsparcie do pracy z wyprawami, planujemy kolejne kroki opisać podczas weekendu.
OP1177 ma lepszy Slew Rate, Input Bias Current, Gain-Bandwidth Product, prąd spoczynku, jest ogólnie nowszy.
Używamy tych układów do wytworzenia napięcia referencyjnego dla AD8421, które powinno być możliwie stabilne,
szybko reagować na skoki prądu by utrzymać duży współczynnik CMRR. OP1177 ma bardzo niską rezystancję wyjściową,
dzięki temu nie wpływa na asymetrię wewnętrznego wzmacniacza różnicowego AD8421 - a to pozwala na zachowanie
wysokiego współczynnika CMRR oraz gwarantuje, że bias pozostanie stały przy szybkich zmianach sygnału wyjściowego.
Tak to powinno wyglądać teoretycznie, ale przetestuj OPA177, sam jestem ciekawy czy jesteśmy w stanie to odczuć.