![]() |
|
PA wg DJ0ABR - Wersja do druku +- Forum HomeMade (https://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=10) +--- Dział: Wzmacniacze mocy (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=38) +--- Wątek: PA wg DJ0ABR (/showthread.php?tid=2764) |
RE: PA wg DJ0ABR - SP5MI - 08-11-2021 (13-10-2021, 21:45)SP7EWL napisał(a):(10-05-2020, 11:52)SP6FPH napisał(a): Witam kolegow. Strona nie działa. RE: PA wg DJ0ABR - SP5CGI - 08-11-2021 Strona działa. Gratuluję Zbyszkowi SP7EWL profesjonalnego wykonania wzmacniacza. Maciek sp5cgi RE: PA wg DJ0ABR - SP5MI - 08-11-2021 Działa, faktycznie. Również gratuluję Zbyszkowi SP7EWL. Świetna robota, godna pozazdroszczenia. RE: PA wg DJ0ABR - Qmar - 09-11-2021 To nie są wzmacniacze Zbyszka - czytajcie. RE: PA wg DJ0ABR - SP2FP - 19-11-2021 Pytanie - czy lakierować gotową płytkę LPFu np lakierem elektroizolacyjnym PLASTIC70 w celu zabezpieczenia przed nadmierną wilgocią powietrza. Rozmawiając z kolegą który jeździ na wyprawy trzeba wziąć pod uwagę różne możliwości pracy PA. Zdarzało się że przy niedostrojonej lub przypadkowo zapiętej złej antenie tranzystorowe PA łatwo ulegały uszkodzeniu - głównie płytka LPFu lub skrzynki antenowej gdzie mogą panować wysokie napięcia. Nie wiem jak zachowa się lakier wobec w.cz. Może ktoś ma doświadczenie - żeby bardziej nie popsuć jak poprawić? Mechanicznie płytka po lakierowaniu może być trudniejsza do ewentualnej naprawy - chociaż to cienka warstwa ? Przykładowe dane lakieru Właściwości suchej folii (po 24 godz. schnięcia w temperaturze otoczenia, grubość 20-40 μm) Kolor bezbarwny-przezroczysty Rezystywność powierzchniowa w 20°C:> 10*13 Ω Rezystywność objętościowa w 20 ° C:> 10*13 Ω.cm Wytrzymałość dielektryczna:> 80kV / mm RE: PA wg DJ0ABR - SO8FM - 19-11-2021 (19-11-2021, 13:52)SP2FP napisał(a): Mechanicznie płytka po lakierowaniu może być trudniejsza do ewentualnej naprawy - chociaż to cienka warstwa ? W projektach, przy których pracuję zawodowo, są stosowane różnego rodzaju pokrycia tego typu (z ang. conformal coating), np. Parylene lub Humiseal. Generalnie bardzo utrudnia to pomiary, modyfikacje i naprawy. Jak tylko jest możliwość, to do testów prosimy fabrykę o płytki bez tego pokrycia. Są zdefiniowane procedury jak się tego pozbyć w sposób umożliwiający późniejsze uzupełnienie (wycinanie skalpelem dookoła elementu z małym marginesem. W przypadku wylutowywania na siłę przez przepalenie lakieru na padzie, najczęściej odciąga się element razem z tym lakierem, który odwarstwia się z płytki na dużym obszarze i przestaje pełnić swoją funkcję. Generalnie pokrycie nie ma wpływu na funkcjonowanie elektroniki, choć w moim przypadku to częstotliwości rzędu 25MHz w systemach cyfrowych i precyzyjna analogówka małej częstotliwości, a nie w. cz. dużej mocy. Pozdrawiam, Paweł RE: PA wg DJ0ABR - SP2FP - 19-11-2021 Dzięki Pawle za zainteresowanie, jeszcze może dojść zjawisko dodatkowej pojemności i pomniejszenia dobroci -- tak miałem po polakierowaniu lakierem do paznokci jakiejś cewki powietrznej na 28 MHZ w innym projekcie - zmieniała mocno swoje parametry. Pokrycie ma nastąpić po całkowitym zakończeniu pracy nad PA nawet po jakimś czasie użytkowania. (To co pisałem do użytku w ewentualnym terenie gdzie np wilgotność powietrza będzie 90%) RE: PA wg DJ0ABR - SQ5MGA - 02-12-2021 Ja używam preparatu DCA firmy Electrolube. Jest dobrą alternatywą dla lakierów np plastik 70 , ponieważ po wyschnięciu umożliwia lutowanie - nie trzeba zeskrobywać lakieru .Powłoka przypomina silikon , dodatkowo „świeci” w świetle uv. Pozdrawiam Wojtek SQ5MGA RE: PA wg DJ0ABR - SP2FP - 11-01-2022 Zasilacz Huawei R4875G5 Witam może ktoś próbował podnieść napięcie do 65v lub ma schemat takiego zasilacza aby spróbować zmodyfikować zabezpieczenie napięcia wyjściowego ? obecnie 61-62V RE: PA wg DJ0ABR - SP6DCO - 27-02-2022 Witam , po długiej przerwie w projekcie uruchomiłem wzmacniacz . Myślę zaprezentować zdjęcia z budowy w/w wzmacniacza . |