W sumie projekt niezbyt nowy (opublikowany w kwietniu 2025) ale przy okazji że wpadłem po długim czasie na forum to umieszczę może nie wszyscy widzieli.
https://hforsten.com/designing-a-low-cos...lyzer.html
ot taka ciekawostka wykonana z pewnymi kompromisami i na laminacie FR4

Jednak parametry osiągnięte patrząc na cenę całkiem fajne...
Może się ktoś skusi do budowy swojej wersji

Ja trochę o tym myślę ale to może za jakiś czas jak będą luźne jakieś pieniądze...
To jakiś kosmos! Pomijając fakt, że nie dałbym rady polutować to nie nie mam potrzeby zaglądania powyżej 3 GHz. Zatem pozostaje mi podziwiać dzieło i cieszyć się, że są ludzie budujący takie cuda w zaciszu domowym.
Dzięki za wskazanie, dobrze wiedzieć co w trawie piszczy. I fajnie że znów na Forum.
(Dzisiaj, 6:38)SP9FKP napisał(a): [ -> ]To jakiś kosmos! Pomijając fakt, że nie dałbym rady polutować to nie nie mam potrzeby zaglądania powyżej 3 GHz. Zatem pozostaje mi podziwiać dzieło i cieszyć się, że są ludzie budujący takie cuda w zaciszu domowym.
Dzięki za wskazanie, dobrze wiedzieć co w trawie piszczy. I fajnie że znów na Forum.
Wiesz postęp i obecnie dostępne scalaki pozwalają na takie cuda

Choć tutaj akurat trochę przeciągnięte ale widać dają radę. Jak na sprzęt który spokojnie można zbudować poniżej 1000$ to niezłe rezultaty wyszły...
Co do lutowania to obecnie szkoda się męczyć zamawiając PCB w takim JLC PCB itp. można zlecić za niewielkie pieniądze montaż inna sprawa w domu też już dawno lutuję na zasadzie zamówienia przy okazji płytek szablonu układanie elementów i do pieca... Ręcznie to jak mam do polutowania jedną płytkę itp.
Natomiast na forum wróciłem bo wykopałem z gratów mój analizator NA200 i chciałem zerknąć na pdf-y z wynikami dynamiki jakie tutaj wkleiłem podczas uruchamiania bo coś mi się nie podobały obecne... ale już ogarnięte zapomniałem że trzeba kilka spraw zmienić w WinNWT (ehhh dawno nie używałem)... W sumie stwierdziłem że jak jest to znajdę mu na nowo jakieś zastosowanie...