Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 4 Głosów - 3.25 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
WZMACNIACZE 20W i 150W wg G6ALU
SP5IWI Offline
Janek
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 01-02-2009
Post: #31
RE: WZMACNIACZE 20W i 150W wg G6ALU
mam pytanie do kolegów którzy uruchomili wzm. G6ALU na tranzystorach RD16, co za tranzystor stosowaliście zamiast ZTX-a ?

Witam
Ja mam zastosowany 2N3904 i jest ok,mam na wyjściu ok 15 W i to bez przedwzmacniacza przy filtrach BPF jak ma SP2JJH,moi koledzy z "okolicy" podobnie.ZTX występowały ładnych parę lat temu chyba w komputerkach SPECTRUM.
pozdr Janek sp5iwi
20-02-2012 10:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 135
Dołączył: 19-06-2011
Post: #32
RE: WZMACNIACZE 20W i 150W wg G6ALU
Ja akurat mam MPS2369 ale każdy podobny da rade.

Moje poprzednie problemy wynikały z tego, ze płytka została wycięta z niewielkim zapasem i miała taką małą "obramówkę" z miedzi, która zwierała mi gniazdo BNC na wejściu do masy. Stad wydawało się, ze wzmacniacz nie pracuje. Jednak teraz, przy sterowaniu z NWT oddaje ponad 20W, przy prądzie dochodzącym do ponad 3A i napięciu 13.8V.

A oto już działające cudo, reszta trx-a się buduje.

Marcin


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
20-02-2012 22:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8Z Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 21-10-2010
Post: #33
RE: WZMACNIACZE 20W i 150W wg G6ALU
I to jest super wiadomosc ;-)...
martwily mnie Twoje poprzednie posty... bo wspomniany MPS2369 to w sumie chyba tanszy plastikowy 2N2369 ;-) .. czyli nie powino byc problemow.
Pytanie : ile masz na wyjsciu z NWT ??? Wystarczy ze podasz co pokazuje w funkji miernik mocy na zwartych we/wy ;-)
pozdrawiam
Krzysztof SQ8Z
p.s.
jesli sterowales z NWT.... jak wyglada wzmcnienie w funkcji czestotliwosci 1...30 MHz ????
z gory dzieki za info ;-)
21-02-2012 0:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 135
Dołączył: 19-06-2011
Post: #34
RE: WZMACNIACZE 20W i 150W wg G6ALU
Witaj Krzysztofie,

Różnica była niewielka, rzędu 3 - 4W (między 3 a 28MHz - mierzone na reflektometrze Radioshack dedykowanym na zakres HF plus CB oraz na sztucznym obciążeniu DL-30A - 15W ciągłej) ale teraz to nic pewnego, bo nieszczęścia chodzą parami. Chcąc uruchomić wzmacniacz, używałem NWT jako miernika poziomu i chyba nawet wspomnianymi w poprzednim poście kilkuset mV uwaliłem sondę logarytmiczną. Natomiast z poprzedniego doświadczenia pamiętam, że mój NWT miał około -10dB na wyjściu. Szczerze mówiąc to poczekam, aż przyjdą mi nowe AD8307 z Chin (jak zawsze tanie i niezawodne źródło zaopatrzenia) i spróbuję dokładniej określić zależność mocy wyjściowej od częstotliwości.

Na zdjęciu mój zestaw do pomiaru mocy :-)


Załączone pliki Miniatury
İmage
21-02-2012 0:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8Z Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 21-10-2010
Post: #35
RE: WZMACNIACZE 20W i 150W wg G6ALU
Dzieki za odpowiedz,
roznice w mocy wyjsciowej , mierzone ta miarka ... wyglada to dobrze.. w sumie obawialem sie czy nie bedzie to np. 25W dla 3,5 ...... 12 W dla 28MHz , a z tego o czym piszesz to raczej nam nie grozi.... jest o.k..
Szkoda tego AD8307 :-(.... ja aby uniknac takich niespodzianek ... mam pod reka OZ2CPU z tzw. "posobnikiem" przez niektorych zwanym "tlumikiem " HI ;-)
mam za oknem 50 ohm KF sztuczne obciazenie 2kW ;-) i w sumie zakres pomiarowy
od mW do 1kW ;-).... ponadto cos mi nie pasuje w tym powmiarze mocy w NWT
odnoze wrazenie ze zawyza o conamjmniej 3...4 dBm ...
ale to szczegoly ;-)
pozdrawiam
Krzysztof SQ8Z
21-02-2012 2:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 363
Dołączył: 18-06-2009
Post: #36
RE: WZMACNIACZE 20W i 150W wg G6ALU
Cześć

TO fajnie jak się okazuje że tam można pospolite tranzystory wrzucić, więc nie pozostaje nic innego jak kompletowanie części no i czekam na wyniki Krzysztof twojej walki z tym wzmacniaczem jakieś foto Smile hi hi

pozdrawiam

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-02-2012 8:20 przez SQ1GYQ.)
21-02-2012 8:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #37
RE: WZMACNIACZE 20W i 150W wg G6ALU
(20-02-2012 7:00)SQ8Z napisał(a):  ...na wejsciu zamierzam zastosowac 2N2369 ale w wersji wlasciwej HI....

Co to znaczy właściwej?

--= SWL SP6-01-396 =--
21-02-2012 11:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 760
Dołączył: 02-07-2010
Post: #38
RE: WZMACNIACZE 20W i 150W wg G6ALU
Malowany inaczej :-)

73 JERZY SQ9RFC
21-02-2012 19:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 135
Dołączył: 19-06-2011
Post: #39
RE: WZMACNIACZE 20W i 150W wg G6ALU
O ile pamiętam, to 2N2369 normalnie jest w metalowej obudowie (był) i chyba o to chodziło Krzysztofowi.
21-02-2012 20:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8Z Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 21-10-2010
Post: #40
RE: WZMACNIACZE 20W i 150W wg G6ALU
Witam, zapomnialem o tym watku,
uruchomilem PILIGRIMA , o czym pisalem na watku PILIGRIM.
Wzmacniacz G6ALU , na oryginalnej PCB, tranzystor na wejsciu jak podpowiedzial kolega "malowany inaczej" to oryginalny 2N2369 w metalowej obudowie ( udalo mi sie zlapac te traznystorki kilka lat temu na jakiejs wyprzedazy i bede je mial do konca swiata ;-).
Wzmacniacz po zlozeniu, podlaczeniu, i ustawieniu pradow spoczynkowych dokladnie jak w instrukcji G6ALU.... sterowany z PILIGRM motherboard via BPF SP2JJH oddaje po LPF filtrach moc 15....18W na wszystkich pasmach KF ( od 1,8 do 28 MHz).
Zastosowalem skromny radiator, ale pracujac na delcie 80m w pasmie 7 MHz gdzie SWR jest okolo 1:3, sygnal nadal jest czysty a radiator pod koniec QSO robie sie ledwie letni.
Jednym slowem...konstrukcja jest super, skladac, podlaczac i ma dzialac .
Nic nie kombinowac, bo moc wyjsciowa mozna zwiekszyc spokojnie do 25 W ( koszte jakosci tego co z PA wyjdzie) tylko po co? roznica miedzy 15 a 25 W zadna.
Te 15 W spokojnie wysteruja ew. PA na tranzystorach i czy 150 czy 400W sie wydmucha. Moc ta wystarczy tez do sterowania PA lampowego ;-).
Polecam te konstrukcje, a za kilka dni odpale ten PA na PCB domorobne.
Pozdrawiam
Krzysztof SQ8Z
06-04-2012 19:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości