Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Anteny na początek
SQ9GEH Offline
Bogusław
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 23-06-2009
Post: #11
RE: Anteny na początek
fajne wynalazki

ja mam Rybakova na 8 metrowej wędce w wersji Ground ale ze względu na lakier z dodatkiem metalu kiepsko promieniuje.

Swoja droga z chęcią bym sie dorobił jakiegoś prostego analizatora aby móc poeksperymentować ale ostatnio jakoś z kasą krucho

Koszmarny telegrafista i jeszcze gorszy elektronik. W dodatku wielki psuj Angel
05-09-2010 10:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #12
RE: Anteny na początek
SQ9GEH - zobacz w drugim poście linkowałem moja antenę "podobna do rybakowa - ale dwie nawinięte na wędce razem ( Prosta 8m + spirala 20m ) ale zasilane z ATU)

Może u ciebie nie problem "lakieru" ( nie wierze w to) a braku dopasowania "u podstawy anteny" - jak masz zrobione dopasowanie ? Moim zdaniem TRAFO to pomyła.

Lepiej juz zrobic zestaw obwodów LC zafiksowanych ręcznie i przełączanych zdalnie przekaźnikami.
-Wystarczy zrobić obwód LC jak w skrzynkach automatycznych
- przekaźniki na dachu
- koder diodowy na jumperkach
- do "skrzynki" idzie tylko tyle przewodów co PASM .. czyli starczy kabel LAN na 6 pasm

i z dołu wybieramy PRESET skrzynki wcześniej wypracowany ;-)
05-09-2010 14:31
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9GEH Offline
Bogusław
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 23-06-2009
Post: #13
RE: Anteny na początek
Inaczej powiem

Stroi się przyzwoicie ale skuteczność mizerna. Ale może być to wina samego transformatora bo według kol SP9SPV jest tam błąd. tu zdjęcia z testów. Może mi się uda przytargać ją do Burzenina z dobrym transformatorem

Koszmarny telegrafista i jeszcze gorszy elektronik. W dodatku wielki psuj Angel
05-09-2010 19:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #14
RE: Anteny na początek
Tak jak pisałem wcześniej - trafo do kosza .. zbudowac zestaw LC dla kilku pasm

Czy robiłes test TX>>>TRAFO>>Z-testowe dummy load

Z - zgodnie z przełożeniem jak np 6x to 300om

ile mocy dociera do obciążenia... i jaki SWR pokazuje TX
a jakie masz przeciwwagi do anteny ??
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-09-2010 20:06 przez SP3SWJ.)
05-09-2010 20:05
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9GEH Offline
Bogusław
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 23-06-2009
Post: #15
RE: Anteny na początek
Nie testowałem samego trafa.

A przeciwwagę mam tylko jedną o długości 20 m, ci do lakieru to hipoteza Czesia SP9HZI ale mysle ze to wina Trafa a nie samem rury

Koszmarny telegrafista i jeszcze gorszy elektronik. W dodatku wielki psuj Angel
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-09-2010 21:27 przez SQ9GEH.)
05-09-2010 21:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #16
RE: Anteny na początek
İmage

(05-09-2010 20:05)SP3SWJ napisał(a):  . zbudowac zestaw LC dla kilku pasm
06-09-2010 22:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9GEH Offline
Bogusław
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 23-06-2009
Post: #17
RE: Anteny na początek
Fajny układ.

Z okazji ze Rybakov jest antena polową (czytaj wypadową) będzie można zrobić po prostu cewkę z odczepami. NA razie zrobiłeś mi smaka na analizator wiec to jest obecnie mój priorytet. a potem zacznę kombinować. Jako ciekawostkę powiem ze Leszek SP9SPV na testy w Burzeninie przygotował mi jakiś eksperymentalny Balun wiec jesli uda mi się ją przytarć będzie okazje do wytestowania. Problem jest taki ze jestem na urlopie i wracam w czwartek a muszę pojechać do SPV po balun i Czesia SP9HZI po antenę. a w piątek już trzeba jechać

Swoja droga zastanawiałem się nad budową wielopasmowego GP wiec pewnie na warsztatach wymienimy trochę informacji

Koszmarny telegrafista i jeszcze gorszy elektronik. W dodatku wielki psuj Angel
07-09-2010 7:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #18
RE: Anteny na początek
A ten ludzi to do czego?

Obracania kondensatorem jak siądzie silniczek lub odczyt położenia?
07-09-2010 9:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #19
RE: Anteny na początek
(07-09-2010 9:17)SP6-01-396 napisał(a):  A ten ludzi to do czego?

Obracania kondensatorem jak siądzie silniczek lub odczyt położenia?

to jest WATCHDOG

----------



zewnętrzna skrzynka w wersji ekonomiczniej :-)
- 6 przekaźników sterowanych kablem z domu - podawanie panięcia
- 1 Kondensator kręcony silniczkiem od sprzętu stereo z odczytem położenia
- 2 przekaźniki na przełączanie układu L

Sterowanie przez dwa kable LAN

Sterownik domowy:
- Miernik wskazówkowy - odczyt C
- 7 przełączników dwupozycyjnych
07-09-2010 13:13
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 764
Dołączył: 29-08-2009
Post: #20
RE: Anteny na początek
Czy ktoś bawił się w modelarstwo i wie czy serwo (tanie) wystarczy do kręcenia kondensatorem? Unikamy odczytu, mamy szybkie nastawy kosztem jakiegoś małego attiny z potencjometrem (albo dwóch 555)

MAc
mrn
07-09-2010 13:28
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości