Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
wyświetlacz LCD do VNA MAX4
SP9AKI Offline
Jacek
*

Liczba postów: 24
Dołączył: 24-06-2009
Post: #1
wyświetlacz LCD do VNA MAX4
Witam .
Trafił mi się analizator antenowy jak w tytule .
W trybie PC działa poprawnie . Kłopot jest z wyświetlaczem LCD , który bardzo blado obrazuje to co powinien .
Mowy nie ma aby w pełnym świetle dnia coś z niego odczytać .
Albo padł , albo jest nieodpowiedniego typu .
Zasilałem ten przyrząd z wydajnego prądowo zasilacza 10-13 V bez poprawnego zobrazowania wyników .
Na stronie autora projektu jest podany typ tego wyświetlacza KS0108 , a w posiadanym przeze mnie przyrządzie CBG128064A02-FHW-R .

Moje pytanie do praktyków w tym temacie : czy są to zamienne wyświetlacze ?
Może jest możliwość podkręcenia kontrastu posiadanego przeze mnie wyświetlacza ?
Jest on intensywnie podświetlany białym światłem i trudno coś czytać w świetle dnia .
vy 73! Jacek
29-08-2010 1:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #2
RE: wyświetlacz LCD do VNA MAX4
Wygląda to raczej na źle ustawiony kontrast.

Możesz wstawić sobie 20k rezystor regulowany (potencjometr)

1) Usuń rezystor który łączą sobą nóżkę 18 i 3
2) Środek potencjometru podłącz do nóżki 3
3) Jeden koniec do nóżki 18
4) Drugi koniec do nóżki 2

Powinieneś uzyskać płynna regulację kontrastu.
29-08-2010 8:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Online
Witek
***

Liczba postów: 193
Dołączył: 24-03-2009
Post: #3
RE: wyświetlacz LCD do VNA MAX4
Cześć panowie.

KS0108 to jest typ kontrolera wyświetlaczy graficznych,
tak że jeżeli ci coś tam się wyświetla to znaczy ,ze wyświetlacz działa
a może być tak jak ci kolega podpowiada...
musisz się jedynie upewnić gdzie trzeba ,,uderzyć``..
powodzenia.

Witek sp5taa
(29-08-2010 13:02)sp5taa napisał(a):  Cześć panowie.

KS0108 to jest tyk kontrolera wyświetlaczy graficznych,
tak że jeżeli ci coś tam się wyświetla to znaczy ,ze wyświetlacz działa
a może być tak jak ci kolega podpowiada...
musisz się jedynie upewnić gdzie trzeba ,,uderzyć``..
powodzenia.

Witek sp5taa

sri, miało być: ...typ kontrolera...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-08-2010 13:04 przez SP5TAA.)
29-08-2010 13:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9AKI Offline
Jacek
*

Liczba postów: 24
Dołączył: 24-06-2009
Post: #4
RE: wyświetlacz LCD do VNA MAX4
Witam .
Pomierzyłem rezystancje w gnieździe wyświetlacza po jego wyjęciu .
I tak :
1-19 ok. 0,9 Ohm
3-18 ok. 4,7 kOhm

Mam inny typ wyświetlacza i inne rezystory R6 oraz R20 .
Chyba muszę zlecić komuś doprowadzenie tego VNA do oryginalnego pierwowzoru
ze względu na mój wzrok i brak doświadczeń w montażu SMD .
Dziękuję kolegom za cenne podpowiedzi .
vy 73! Jacek
29-08-2010 14:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 652
Dołączył: 20-03-2010
Post: #5
RE: wyświetlacz LCD do VNA MAX4
Witaj

Wyświetlacz musi być na KS0108 :-)

z tej "rodziny"
http://www.artronic.pl/o_produkcie.php?id=668
http://www.maritex.com.pl/pl/shop/produc.../1/backurl

Zdradź coś więcej o twoim problemie...

R6 jest odpowiedzialny za kontrast
http://www.sp3swj.com/OLD/sp3swj.googlep...7-full.jpg
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-08-2010 2:16 przez SP3SWJ.)
30-08-2010 2:14
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9AKI Offline
Jacek
*

Liczba postów: 24
Dołączył: 24-06-2009
Post: #6
RE: wyświetlacz LCD do VNA MAX4
(30-08-2010 2:14)SP3SWJ napisał(a):  Zdradź coś więcej o twoim problemie...

Problemem dla mnie jest bardzo mały kontrast ( + białe tło ) wyświetlacza .
Jest on chyba innego typu jak w pierwowzorze co opisałem w poprzednich postach .
Również wartości rezystorów R6 i R20 są inne niż te na schemacie ideowym .

Czy prosta wymiana samego wyświetlacza rozwiąże mój problem ?
30-08-2010 20:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AN Offline
Włodek
*

Liczba postów: 37
Dołączył: 09-11-2009
Post: #7
RE: wyświetlacz LCD do VNA MAX4
Witam.
SP6-01-396 w 2 poście podał jak masz podłączyć regulację kontrastu - usuwasz rezystor R6 , którego wartość zależy od typu wyświetlacza, dlatego masz inny niż na schemacie. Rezystorem R20 ustawiasz podświetlenie LED. Czy podświetlenie w ogóle działa? Kontroler Twojego LCD jest zgodny z tym, który zastosował Jarek.
Pozdrawiam.

CBG128064A02-FHW-R to jest oznaczenie producenta wyświetlacza AG-128064H-FHW K/W-E6


Załączone pliki
.pdf  lcd_ag_12864d1.pdf (Rozmiar: 404.05 KB / Pobrań: 486)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-08-2010 22:42 przez SP6AN.)
30-08-2010 21:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
****

Liczba postów: 732
Dołączył: 29-08-2009
Post: #8
RE: wyświetlacz LCD do VNA MAX4
[/quote]
Czy prosta wymiana samego wyświetlacza rozwiąże mój problem ?
[/quote]
Jacek
Jeżeli poprawnie wyświetla (chodzi o treść) to jest na "KS". Wg mnie na 99% jeżeli nie jest to wynik uszkodzenia wyświetlacza, to jest to do ustawienia.
Wymiana może pomóc - ale nie musi. Może się okazać, że problem jest gdzieś na płytce i niepotrzebnie wydasz pieniądze.
Proponuję:
1. zlokalizować datasheet wyświetlacza i sprawdzić wymagane poziomy napięć dla nogi "kontrast"
2. zmierzyć ile w rzeczywistości wynosi to napięcie
3. ustawić ile trzeba
4. sprawdzić, czy to przypadkiem nie "clover" (producent - opis na PCB). Była w SP seria wyświetlaczy z walniętą przetwornicą ujemnego napięcia.

Jak to nic nie da to myśleć o kupieniu nowego. Podobnie jak Jarek proponuję Artronic - nigdy nie miałem kłopotów z wyświetlaczami od nich.

Powodzenia, bo VNA to GENIALNE narzędzie...

MAc
mrn
30-08-2010 21:53
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 86
Dołączył: 18-08-2009
Post: #9
RE: wyświetlacz LCD do VNA MAX4
Witam
Jestem szczęśliwym posiadaczem VNA MAX4 który sam wykonałem. Wykonałem go zgodnie z instrukcją Jarka, nic nie zmieniałem i nie kombinowałem. Ruszył od razu. Problemy napotkałem tylko przy programowaniu, ale to z powodu braku tej umiejetności.
Wspaniałe urządzenie.
Stanisław
31-08-2010 21:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 652
Dołączył: 20-03-2010
Post: #10
RE: wyświetlacz LCD do VNA MAX4
(30-08-2010 20:07)sp6aki napisał(a):  Problemem dla mnie jest bardzo mały kontrast ( + białe tło ) wyświetlacza

:-) ale najpierw odpowiedz co masz na myśli "mały kontrast"

1 - miernik działa z LCD - ale ledwo cokolwiek widzę

2- nic nie działa i na LCD brak cokolwiek

3- miernik działa w trybiez PC przez USB - LCD nie pokazuje NIC

4 - miernik nie pika nie stuka nie daje żadnych oznak życia

:-) wybierz opcję Tongue .... wiem że "4" odpada :-)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-2010 2:15 przez SP3SWJ.)
01-09-2010 1:31
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości