Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
wyświetlacz LCD do VNA MAX4
SP9AKI Offline
Jacek
*

Liczba postów: 24
Dołączył: 24-06-2009
Post: #11
RE: wyświetlacz LCD do VNA MAX4
Cytat:1 - miernik działa z LCD - ale ledwo cokolwiek widzę

2- nic nie działa i na LCD brak cokolwiek

3- miernik działa w trybiez PC przez USB - LCD nie pokazuje NIC

4 - miernik nie pika nie stuka nie daje żadnych oznak życia

:-) wybierz opcję Tongue .... wiem że "4" odpada :-)

Jest sytuacja jak w p. 1 opisu z powyższej ramki .
Można z trudem odczytać to co trzeba , ale chciałbym robić to bez specjalnego wysiłku
i wierzę że tak doprowadzę ten VNA . Zamierzam na " początek " wstawić potencjometr
jak mi sugeruje Kol. SP6-01-396 , ale muszę najpierw nabyć jakieś maleństwo o tej wartości .
Docelowo chyba wolałbym niebieskie tło i dlatego ponawiam pytanie czy mogę wymienić
sam wyświetlacz i wszystko będzie OK .
Typ posiadanego wyświetlacza ujawniłem na początku tej dyskusji .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-2010 18:31 przez SP9AKI.)
01-09-2010 18:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 652
Dołączył: 20-03-2010
Post: #12
RE: wyświetlacz LCD do VNA MAX4
niebieskie - tak może być niebieski - ale on żre więcej pradu

Zielone przeważnie rezystor od kontrastu maja ~~1,3 k Niebieskie i białe ~~3,9 k

Zmierz napięcie zasilania czy masz 5V ~~ 4,9...5V, była partia LCD z mariteksu co była czuła na spadek napięcia zasilani
i szybko traciła kontrast :-( przy spadkach zasilania

napisz do http://allegro.pl/show_user.php?uid=9015460 i zapytaj o wersje LCD 128x64-H SMALL http://allegro.pl/listing.php/search?str...nge_view=1 maja cała rodzine takich samych "mechanicznie" KS0108

ten rezystor co ci pisałem - daj dla testu drugi równolegle ... powinien się przyciemnić... ale dobranie wiesz jak zrobić - i wspawaj docelowy :-)
01-09-2010 20:07
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9AKI Offline
Jacek
*

Liczba postów: 24
Dołączył: 24-06-2009
Post: #13
RE: wyświetlacz LCD do VNA MAX4
Witam .
Po wykonaniu porady z postu nr 2 wyświetlacz ożył .
Zastosowanie potencjometru 22 k całkowicie rozwiązało mój problem .
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za zainteresowanie i życzliwe porady .
vy 73! Jacek
03-09-2010 23:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 652
Dołączył: 20-03-2010
Post: #14
RE: wyświetlacz LCD do VNA MAX4
i zgadnę że rezystor wyszedł ci 3,9 kom :-)
04-09-2010 0:40
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #15
RE: wyświetlacz LCD do VNA MAX4
(03-09-2010 23:24)sp6aki napisał(a):  Witam .
Po wykonaniu porady z postu nr 2 wyświetlacz ożył .

Cieszę się, że mogłem pomóc, a jeśli będzie przeszkadzał Ci potencjometr teraz znając wartość możesz zastąpić go rezystorami.
04-09-2010 14:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9AKI Offline
Jacek
*

Liczba postów: 24
Dołączył: 24-06-2009
Post: #16
RE: wyświetlacz LCD do VNA MAX4
(04-09-2010 0:40)SP3SWJ napisał(a):  i zgadnę że rezystor wyszedł ci 3,9 kom :-)

W końcu wykorzystałem potencjometr jako rezystor nastawny .
Zmierzona rezystancja w gnieździe wyświetlacza 3-18 to 2,13 kom .

Teraz z kolei ( już kilka razy ) ten VNA nie jest wykrywany przez PC i startuje w trybie LCD
mimo zasilania z USB .
Czy ktoś spotkał się z takim zjawiskiem ?
05-09-2010 23:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 652
Dołączył: 20-03-2010
Post: #17
RE: wyświetlacz LCD do VNA MAX4
Może ktoś sie z tym spotkał... hmmm HuhHuh UndecidedUndecided DodgyDodgy SleepySleepy IdeaIdea

AKI - jaka masz wersje oprogramowania

Jestem Ciekawy czy zapoznałeś się z INSTRUKCJA MAX4 lub z opisem ekranów alno z tym i BANDS

Kto jest spawaczem tego miernika ?? - sprawdzę w danych archiwalny czy dobrze go ten ktoś wykonał.... Skoro LCD nie działa jak trzeba... to kto wie co jeszcze.... jaka niespodzianka...

Zajrzyj na strone 5 instrukcji...

Może masz przynulonego Windowsa i zanim FTDI sie "obudzi' to mija duuuużo czasu

Pokaż mi pomiary OPEN LOAD SHORT i pomiar kwarcu...w wobuloskopie - powiem ci czy miernik działa. tu masz przykładowe pomiary
06-09-2010 0:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9AKI Offline
Jacek
*

Liczba postów: 24
Dołączył: 24-06-2009
Post: #18
RE: wyświetlacz LCD do VNA MAX4
Całkiem możliwe , że to Windows w PC powoduje złe wykrywanie tego miernika .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-09-2010 19:51 przez SP9AKI.)
11-09-2010 19:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości