Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 4.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skrzynka antenowa SQ9GL
SP7DCB Offline
Adam
*

Liczba postów: 16
Dołączył: 07-01-2011
Post: #41
RE: Skrzynka antenowa SQ9GL
U mnie po uruchomieniu części cyfrowej wygląda to następująco: P1 -Bypass ON/OFF; P2 -sekwencyjna zmiana pasm; P3 -locked /unlocked. Mam w tej chwili drobny przestój bo brakuje mi 7490 w wersji LS (jakoś się ten towar zrobił deficytowy), czekam na dostawę .. i dalsze uruchomienie. Na razie znalazłem 2 albo 3 masy (okolice PZ7 i PZ13) od strony bottom nie połączone z masą.

Pozdrawiam,
a.
08-02-2015 0:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 638
Dołączył: 10-07-2009
Post: #42
RE: Skrzynka antenowa SQ9GL
Witaj Adamie. Nie masz pojęcia jak się cieszę, że wreszcie ktoś się odezwał. Już powoli traciłem nadzieję. Kupiłem tę skrzynkę z A........o. Chyba poprzedni właściciel poddał się przy uruchamianiu. Co się okazało:
1. Płytka drukowana home made (wg schematu ver.3.0) niechlujnie wytrawiona - dziwię się trochę porzedniemu właścicielowi, ze złożył tę skrzynkę w całość bez dokładnego sprawdzenia druku. Właściwie to w ogóle się dziwię, że odważył się składać to urządzenie na tak niechlujnym PCB. Od kilku dni likwiduję przerwy w ścieżkach i zwarcia. Najprawdopodobniej to było powodem, że produkt poszedł ,,w ludzi". Wykonawcy zabrakło cierpliwości przy poprawianiu własnych błędów. Najgorsza robota jeszcze chyba przede mną. Okazało się, że mam zwarcie wszystkich styków roboczych (NC, NO) do masy na przekaźnikach od PZ9 do PZ16 - pomimo odlutowania końcówki cewki L1_12. Tym samym OUT skrzynki mam zwarte do masy. Krótko mówiąc czeka mnie chyba wylutowywanie tych przekaźników, bo najprawdopodobniej coś jest nawyrabiane na druku pod nimi.
2. Nie działa częstościomierz. Mam obawy o uszkodzone scalaki 74LS90. Dopiero po jakimś czasie i kilkukrotnym uruchomieniu znalazłem zwarcie do masy na 8 nodze podstawki scalaka U6. Możliwe, że któryś jest uszkodzony lub oba, bo zamieniałem je miejscami w trakcie uruchamiania. Teraz na obu scalakach 8 noga wisi w powietrzu - tak jak być powinno, ale na jednej mam 0,16V, a na drugiej 4,85V - to mnie niepokoi. Będę chyba również zmuszony zakupić te układy. Mam prośbę o podanie źródła zakupu - tu lub na PW.
3. Wraz z płytką dostałem od poprzedniego właściciela ,,czyste" procesory. Jako U1 zastosowałem Atmega168. Soft w procesorach w wersji nowszej (GL100V2,5). Programowałem w zewnętrznym programatorze wgrywając pliki hex. W informacji tekstowej do plików Wojtek pisze, że do procesorów są przeznaczone pliki z rozszerzeniem bin. Czy na pewno zrobiłem wszytko jak trzeba? Po odpaleniu wyświetlacz wita mnie znakiem Wojtka i nazwą softu, a potem wyświetla różne wskazania.
4. Nie wiem również, czy nie trzeba zczytać z EEPROM-a i zmienić stopień podziału dzielnika z 10 na 1, po dodaniu jeszcze jednego 74LS90, czy w tym nowszym sofcie jest to już zrobione?
5. Rozumiem, że w opcji Bypass skrzynka jest omijana (ze schematu wynika, że odpowiada za to przekaźnik PZ29). W odbiorniku mam okropnie tłumiony sygnał, ale tu chyba jest winne to zwarcie na stykach przekaźników, o którym pisałem wcześnie.
6. Bardzo dziwnie i wręcz, powiedziałbym losowo działają przyciski. Sekwencyjnej zmiany pasm przyciskiem P2 nie udaje się uzyskać. Chyba, że coś nie wiem.

Adamie jak widzisz mnóstwo niewiadomych. Dla mnie wszystko w tym temacie jest nowe - począwszy od takich podstaw jak programowanie procesorów, a skończywszy na innych kwestiach. Na razie skrzynka nie chce się stroić - przekaźniki klepią, ale SWR nie schodzi do żadnych akceptowalnych wartości. Możliwe, że to sławetne zwarcie na stykach roboczych (PZ9 - PZ16) ogłupia elektronikę - mostek pomiarowy i procesory. Przy takiej usterce to nic dziwnego, że nie chce ona zadziałać. Zajrzenie na ścieżki pod tymi przekaźnikami będzie priorytetem na najbliższy czas - ciarki już mam na plecach jak pomyślę jaka to robota. Czy prawidłowo działający częstościomierz jest niezbędny do działania skrzynki, czy jest on tylko dodatkiem?

Adamie bardzo dziękuję za odzew - jeżeli się nie pogniewasz to chętnie pogawędziłbym przez telefon. Jeżeli możesz podrzuć numer na PW. Życzę miłej niedzieli i proszę o info gdzie kupiłeś 74LS90. Sprawdź również masy wokół przekaźników PZ9, PZ11, PZ13, PZ15. Ja musiałem robić zworki z drutu pomiędzy top i bottom. Jest to istotne w przypadku dodawania kondensatorów blokujących, bo inaczej ich końcówki nie mają masy, a wiszą w powietrzu. Ja zaczynam się głowić jak wylutować przekaźniki z dwustronnego laminatu home made bez metalizacji otworów.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-02-2015 15:30 przez SP4LVC.)
08-02-2015 12:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7DCB Offline
Adam
*

Liczba postów: 16
Dołączył: 07-01-2011
Post: #43
RE: Skrzynka antenowa SQ9GL
Witaj Bogdanie,
przyznam, że duże wyzwanie przed Tobą. Mnie udało się kupić fabryczne PCB od Wojtka (autora) -przeleżało kilka miesięcy bo kończyłem jeszcze Husarka.
Byłem pewien, że 74LS90 mam w szafie ale w czasie uruchomienia ZONK. Czekałem na dostawę w http://www.semiconductors.com.pl (i chyba właśnie dotarły) bo w http://www.wekton.pl/ też są tylko taką nieprzystępną cenę mają. Co prawda te z semiconductor'a są w obudowie SO14 ale przejściówka załatwi sprawę.
Przyznam, że z przekaźnikami też miałem małe przejścia -pierwsza ich wersja miała odrobinę za szerokie nóżki i osadzenie ich w otworach było praktycznie niemożliwe. Dla pierwszych dwóch miałem chęci na piłowanie ale potem doszedłem do wniosku, ze to nie jet dobre rozwiązanie i zmieniłem na inny typ (inny producent). Na załączonym foto widać te dwa na samym dole PCB. Ale metalizacja otworów do przekaźników w wersji home to rzeczywiście duże wyzwanie -przy tej liczbie przekaźników dość żmudne i długie zajęcie.
Programy mam wgrane podobnie jak Ty -te z wersji 2.5 (wszystkie 3 Atmegi programowałem plikami hex) i wydawało mi się (post #39), że są już dostosowane do wersji nazwijmy to pełnopasmowej -ale rzeczywiście w poście jest mowa jest tylko o szybkości strojenia. Może więc pozostałe trzeba będzie dostosować do własnych potrzeb -czyli głównie dzielnik pod adresem 8. To jeszcze przede mną więc na razie nie mogę nic powiedzieć.
Trochę na razie mnie dziwi dość długi czas, rzędu 3 -4 sek na reakcję naciśnięcia przycisku ..
U mnie w wersji bypass przekaźniki są w stanie spoczynku -NO, za wyjątkiem właśnie PZ29. Jeszcze nie mierzyłem wielkości L i C pomiędzy IN - OUT w stanie spoczynku bo dopiero dziś poradziłem sobie z obsadzeniem na płytce nawiniętej cewki ... trochę czasu mi zajęło. Ale przy okazji zbierałem punkty w Staropolskich Dniach Aktywności w OT51.
To chyba na tyle co wiem dziś ... na początku tygodnia jadę po liczniki i dokończę uruchomienie więc będę już więcej wiedział .. na PW masz dodatkowe info.

Pozdrawiam,
a.

P.S. Pisałem też do Wojtka ale chyba jest na wyjeździe bo od tygodnia nie było odpowiedzi.


Załączone pliki Miniatury
İmage
09-02-2015 0:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 638
Dołączył: 10-07-2009
Post: #44
RE: Skrzynka antenowa SQ9GL
Z płytką PCB to Ty jesteś panisko - wersja fabryczna. Ja czuję, że będę miał mały czyściec, zanim moja skrzynka ruszy. Adamie mam prośbę, abyś pomierzył omomierzem przejścia do masy na stykach roboczych przekaźników, o których pisałem (oczywiście bez podawania napięcia na płytkę). Czy również masz pozwierane wszystko do masy, czy u Ciebie jest inaczej? Chciałbym mieć potwierdzenie swego toku rozumowania zanim wezmę się za ich wylutowywanie. Jeszcze jedno pytanie - w moim PCB nie ma miejsca na rezystor R66 (25 noga procesora U1), jest natomiast na schemacie. Czy jest to mało istotne, czy dla ,,spokojności" zalutować te 100 KOm od strony ścieżek?
Ja również pisałem do Wojtka i nie mam odpowiedzi.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-2015 10:39 przez SP4LVC.)
09-02-2015 10:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5LQV Offline
Andrzej
**

Liczba postów: 78
Dołączył: 21-03-2010
Post: #45
RE: Skrzynka antenowa SQ9GL
......LVC ! Ty nie kompinuj z takim niewiadomym PCB . Chyba że już zaczeło coś działać.
U mnie leża 2 sz. orginalne od kol konstruktora .
Ja kupiłem dla siebie i kol. który miał pomontować te 2 szt . Niestety koledze się "odeszło"( SK) a jako " staruszek " dość mozolnie idzie montaż jednej swojej .
Jak mi skończysz montować !!! masz u mnie gratis płytke + koszty elementów i pracy .
Rzucam propozycje również dla "ogółu "

Andrzej
09-02-2015 14:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 638
Dołączył: 10-07-2009
Post: #46
RE: Skrzynka antenowa SQ9GL
Cześć Andrzej. Prawie w to ,,wchodzę", ale musimy chwilę pogawędzić. O kosztach pracy nie ma mowy - dłubanie to dla mnie przyjemność, ale nie zrobię Ci tego na ,,już". Zerknij na PW.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-2015 15:27 przez SP4LVC.)
09-02-2015 15:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7DCB Offline
Adam
*

Liczba postów: 16
Dołączył: 07-01-2011
Post: #47
RE: Skrzynka antenowa SQ9GL
Bogdanie, odpowiadając na Twoje wątpliwości: na fabrycznym PCB jest miejsce na R66 (u mnie na tę chwilę zamontowany).
Teraz przekaźniki: w obszarze "L" w położeniu spoczynkowym zwierają do masy wszystkie sekcje cewki (czyli pin NC wszystkich 12 przekaźników połączony jest z masą).
Część wejściowa i część wyjściowa obszaru "C" ma natomiast w stanie spoczynku włączoną pełną pojemność -czyli mierząc od strony IN i OUT do masy pomiar wskazuje max pojemność. Tak więc w spoczynku wszystkie piny NC przekaźników sekcji wejściowej są połączone ze sobą i z wejściem IN. Podobnie jest z wyjściem OUT -tylko dla NC przekaźników sekcji wyjściowej.
Podsumowując w stanie spoczynkowym nie powinno być zwarcia do masy żadnej z sekcji C.
Etap montażu u mnie zakończony. Na razie bez strojenia i regulacji włączyłem skrzynkę i ... wygląda, że działa. Na wstępie GL100 pokazała mi SWR=99 Smile, po przełączeniu w tryb "auto" stroi w 4 krokach ... chwila odpoczynku i na LCD pokazuje się "Tune opt", po czym rusza na kolejne 4 kroki ... Ale to wszystko na razie na gorąco, bez żadnych regulacji ... na dziś (a właściwie to już zrobiło się jutro) wystarczy ... jutro kolejny etap -uruchomienie i strojenie. Dam znać o postępach ... jeśli masz pytania to pisz lub dzwoń.

Pozdrawiam,
a.

Witam,
relacji z uruchomienia ciąg dalszy. Po wstępnym uruchomieniu i weryfikacji zaprogramowanych procesorów okazało się, że konieczne jest od_programowanie fuse bita "divide system clock by 8" (tak jak wspomina Wojtek w swoim opisie). Przy okazji "zabawy" z fusami zablokowałem sobie jedną "88" ... i prawie godzinka mi zeszła na powtórne jej przywrócenie do życia. Po tej operacji skrzynka zaczęła działać (chyba) jak należy Smile Stan fuse bitów u mnie jest następujący: efuse=01; hfuse=DF; lfuse=E2 (wszystkie 3 Atmegi jednakowo).
Reakcja klawiszy jest już normalna -krótkie przyciśnięcie wywołuje funkcję przynależną klawiszowi w danym momencie, dłuższe przytrzymanie wprowadza skrzynkę w ręczny tryb ustawiania odpowiednich sekcji C_in; L; C_out.
Na wejście skrzynki podałem sygnał żeby sprawdzić działanie licznika -działa jak należy .. w moim egzemplarzu do 27,5 MHz bez problemu ... powyżej już odrobinkę się gubi (wydaje mi się, że to może być ograniczenie f licznika 74LS90 - może lepsza byłaby wersja CMOS). Ciekawi mnie jak będą działać egzemplarze Bogdana ..
I to chyba już wszystko jeśli chodzi o uruchomienie -kilka fotek w załączeniu.
Jutro dzień klubowy więc w piątek etap ostatni -strojenie GL100.
İmage İmage İmage İmage

Pozdrawiam,
a.
Bogdan -trzymam kciuki za Twoją walkę ze skrzynką ... jestem dobrej myśli.
Gdybyś coś potrzebował to daj znać.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2015 0:25 przez SP7DCB.)
10-02-2015 1:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 638
Dołączył: 10-07-2009
Post: #48
RE: Skrzynka antenowa SQ9GL
Dzięki Adamie - wreszcie można się na kimś wzorować. Ja w międzyczasie zlikwidowałem zwarcie OUT do masy. Kosztowało mnie to wylutowanie i ponowne wlutowanie 6 przekaźników. Jeden malutki, miedziany włosek robił sodomę. Tak jak podejrzewałem miało to miejsce na ścieżkach pod wlutowanym przekaźnikiem. Wymieniłem również ,,podejrzane" dzielniki 74LS90 na DL090D. Nie działa dalej częstościomierz - nie wiem, czy również może mieć to związek z fuse bitami. Nie mogę uzyskać realnej opcji Bypass. Wyświetla się napis, ale tranzystor T30 i po nim przekaźnik PZ29 jakby nie dostawały ,,rozkazu" do zadziałania z 23 nóżki procesora U3. Możliwe, że również ma to związek z fuse bitami i niewłaściwą pracą procesora (ów). W dalszym ciągu jakoś po swojemu działają przyciski - nie mogę uzyskać sekwencyjnej zmiany pasm, a inne opcje tez wchodzą kiedy chcą. Adamie jeżeli możesz opisz procedurę zabawy z fuse bitami - choćby w telegraficznym skrócie.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2015 16:17 przez SP4LVC.)
12-02-2015 13:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7DCB Offline
Adam
*

Liczba postów: 16
Dołączył: 07-01-2011
Post: #49
RE: Skrzynka antenowa SQ9GL
Bogdan, aby się nie domyślać zrób proszę szybką operację przeprogramowania uC. U mnie początkowa wartość rejestrów była następująca: efuse=F9; hfuse=DF; lfuse=62
Poniżej skrótowy poradnik jak to zrobić na przykładzie AVR8 Burn-O-Mat ... ale pewnie każdy inny działa podobnie, czyli:
1) po uruchomieniu programu klikamy "fuses"
2) przechodzimy na zakładkę "hex editor" - wpisujemy wartości do poszczególnych rejestrów (foto przedstawia moją, działającą wersję)
3) klikamy "apply" (ważne!!) i "write fuses"
Gotowe Smile

Jedna drobna uwaga .. przez zapisem nowych wartości do uC sprawdź wartości rejestrów (podanych na foto) i potwierdź przez "apply" ...
Najważniejsze to aby checkbox "divide system clock by 8" NIE BYŁ zaznaczony!

Powodzenia!

Zalecam też ostrożność szczególnie na podzakładkach zakładki "Oscillator /Clock options" Smile
Ja trochę przedobrzyłem i jak pisałem, godzinka dodatkowej "zabawy" gratis.
İmage İmage İmage İmage

Pozdrawiam,
a.
12-02-2015 23:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 638
Dołączył: 10-07-2009
Post: #50
RE: Skrzynka antenowa SQ9GL
Adamie dzięki za wszystko - za to co piszesz i nasze wspólne ustalenia telefoniczne. Fuse bity poprawiłem i rzeczywiście przyciski zaczęły reagować normalnie i, co najważniejsze zgadza się to z opisem konstruktora. Do poprawienia tory od wyjść U2 do przekaźników wykonawczych załączających odczepy cewki - niektóre przekaźniki nie działają. Zauważyłem, ze tranzystor T25 jest źle wlutowany - po powrocie z pracy poprawię. Powoli zrobię porządek - weekend blisko, więc myślę, ze w niedzielę nastąpi uroczysty finał. Pozostała jeszcze kwestia licznika częstotliwości i moje pytanie z tym związane. Przeglądając zdjęcia tej skrzynki zauważyłem, że środkowa ścieżka pomiarowa mostka układu SWR jest mocno ,,pogrubiona" cyną. U mnie jest płaska - czy to może być przyczyną zbyt małej czułości mostka pomiarowego i braku wskazań?

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2015 20:25 przez SP4LVC.)
13-02-2015 20:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości