Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 1 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Reflektometr 50 do 440 MHz
SQ9MTX Offline
Krzysztof
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 14-01-2010
Post: #21
RE: Reflektometr 50 do 440 MHz
Blush
To może zapytam jeszcze nieśmiało, co moze być powodem że przy większej mocy swr jest większy. Nie powinno tak być prawda?
Załóżmy jeśli pomiar dokonuję przy mocy 5, 10W to jest jednakowy, a jeśli zmierzę przy mocy 50W to swr jest większy.
Może na ten pomiar wpływać brak ekranowania itp.

Dodam ze nie zrobiłem jeszcze obudowy i testy wykonywałem na tzw. "pająka" Wink
10-04-2011 17:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 462
Dołączył: 05-04-2010
Post: #22
RE: Reflektometr 50 do 440 MHz
Wydaje mi się że zauważyłem takie zjawisko kiedyś - właściwie zawsze sprawdzam antenę na QRP takim aby moc wystarczyła do
skalibrowania. Tak chyba się powinno robić aby zminimalizować "przesłuchy" w przyrządzie i minimalnie zaśmiecać eter w czasie prób.

... coś mi świta że kiedyś sprawdzałem antenę swoją samoróbką
SWR-metr'a i był podobny efekt.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
11-04-2011 20:28
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MTX Offline
Krzysztof
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 14-01-2010
Post: #23
RE: Reflektometr 50 do 440 MHz
Słyszałem właśnie takie opinie że przy większej mocy takie zjawisko może występować. Oczywiste jest to że sprawdza się na minimalnej mocy, włożę wszystko w metalowa obudowę, poskracam kable do minimum i się okaże (tak z czystej ciekawości).

Kalibracji nie muszę przeprowadzać tak jak się to czyni w reflektometrach ze wskazówką, podpinam i mierzę. Opieram się na projekcie tym http://sq1ftb.n12.pl/articles.php?article_id=12 ale tylko część "odczytu". Ustrój pomiarowy zrobiłem z linka który podałem powyżej.

Pozdr.
Krzysztof
11-04-2011 22:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 462
Dołączył: 05-04-2010
Post: #24
RE: Reflektometr 50 do 440 MHz
p.s.
Jak wypadają pomiary SWR urządzeniem z tego linka przy mocach rzędu 100mW ?

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
12-04-2011 21:24
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MTX Offline
Krzysztof
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 14-01-2010
Post: #25
RE: Reflektometr 50 do 440 MHz
Nie posiadam tak małej mocy więc trudno mi jest powiedzieć.
Najmniejsza jaką dysponuję to 1W.
12-04-2011 21:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 462
Dołączył: 05-04-2010
Post: #26
RE: Reflektometr 50 do 440 MHz
No właśnie - w wypadku wskazówkowych aparatów tzw. kalibracja
załatwia pewne problemy które mogą wystąpić w aparatach uP z przetwornikiem A/D.
Tzn. aparat na uP jest najbardziej dokładny jeśli pomiar napięcia
z linii "padającej" jest najbardziej zbliżony do napięcia referencyjnego A/D.

Jak pomiar napięcia z linii "padającej" przekroczy napięcie referencyjne to aparat albo zasygnalizuje ten fakt (firmłer) albo zawyży pomiar SWR.

Przy zbyt małej mocy jest też niekorzystne zjawisko związane z rozdzielczością A/D.

Dokładność pomiaru SWR może być fałszowana zatem zarówno przy zbyt dużej i zbyt małej mocy z TXa .

To takie moje przemyślenia z zastanawiania się nad zrobieniem takiego
czegoś na 8 bitowym A/D .

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
12-04-2011 22:10
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9IT Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 20
Dołączył: 10-04-2016
Post: #27
RE: Reflektometr 50 do 440 MHz
Piszecie (wielokrotnie - nie będę odnosił się z konkretnych cytatach) o linii dedykowanej do 2m, 70cm itd, rozumiem. Nie wymyślił ktoś dwóch obwodów/płytek w.cz. dla dwóch pasm (czyli np 2 pary gniazd - chyba zrozumiałe) - do tego jedna logika mikrokontrolera? Czy ta idea ma inne wady niż oszałamiające koszty gniazd / diód?

Oczywiście uK by musiał mierzyć A/C w 4 miejscach opcjonalnie, ale to jest do zaprojektowania ...

Jacek SP9IT, do niedawna cosinus
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-06-2016 21:01 przez SP9IT.)
28-06-2016 21:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
****

Liczba postów: 702
Dołączył: 29-08-2009
Post: #28
RE: Reflektometr 50 do 440 MHz
(28-06-2016 21:00)SP9IT napisał(a):  Piszecie (wielokrotnie - nie będę odnosił się z konkretnych cytatach) o linii dedykowanej do 2m, 70cm itd, rozumiem. Nie wymyślił ktoś dwóch obwodów/płytek w.cz. dla dwóch pasm (czyli np 2 pary gniazd - chyba zrozumiałe) - do tego jedna logika mikrokontrolera? Czy ta idea ma inne wady niż oszałamiające koszty gniazd / diód?

Oczywiście uK by musiał mierzyć A/C w 4 miejscach opcjonalnie, ale to jest do zaprojektowania ...
Ja nie widzę problemu. Kwestia decyzji czy robimy jakiś przełącznik, czy też mamy duży wyświetlacz na którym nieaktywne pasmo jest "martwe".
Problem wygląda na banalny, bo pinów w procku jest bez liku...
Oczywiście pozostaje pytanie - czy z powodu paru złotych (proc+lcd) warto kombinować, ale jeżeli weźmiemy pod uwagę konieczność dłubania kolejnych obudów i zajmowane miejsce, to może mieć sens.
W najbardziej prozaicznym, nieingerującym w soft rozwiązaniu pozostaje przelączanie sygnałów (czyli napięcia DC) z poszczególnych linii pomiarowych.

MAc
mrn

PZK OT-50 Gliwice
pzk.gliwice.pl zapraszamy wszystkich chętnych z całej Polski
24-07-2016 1:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości