Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza na układzie Si-570
RTVKRIS Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 20
Dołączył: 30-09-2010
Post: #81
RE: Synteza na układzie Si-570
zgadza sie ,to co pisze Leszek jest prawda,,piligrim pracowal poprawnie na 80m i do polowy 40m, potem byla dziura i znowu pracowal do 14.155mhz a od tej czestotliwosci wzwyz juz koniec,,poczatkowo winilem uklady 74164 ze malowanki ,potem po podlaczeniu zew. generatora okazalo sie ze uklad pracuje dobze,czyli wynikla sprawa oprogramowania no i po korespondencji z leszkiem wyszlo to o czym napisal wyzej kolega,,teraz piligrim pracuje prawie poprawnie bo stukot wystepuje tylko przy kroku strojenia 100khz i 1mhz a tego kroku zadko sie uzywa,tak ze dla domowych amatorskich rozwiazan jest to do przyjecia,,czestotliwosc jest dalej stabilna az do 30mhz{120mhz/gen},a leszek obiecal jeszcze popracowac nad ulepszeniem algorytmu sterowania dla si570 za co mu chwała bo jako jedyny podjal sie wezwania i chce doprowadzic sprawe do konca,,
to tyle a o wszelkich zmianach bede informowal forum.
73
kris
09-01-2011 12:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8NTY Offline
Waldek
**

Liczba postów: 52
Dołączył: 20-08-2009
Post: #82
RE: Synteza na układzie Si-570
http://www.cqham.ru/hf_synt_SI570.htm
http://www.cqham.ru/forum/showthread.php?t=16436
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-02-2011 8:36 przez SP8NTY.)
23-02-2011 8:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 725
Dołączył: 20-09-2009
Post: #83
RE: Synteza na układzie Si-570
Po dłuższej przerwie w tym temacie zostałem przez jednego z kolegów zmobilizowany do napisania prostego programu, który wyszukuje adres układu SI570. Chciałoby się aby taki moduł a nawet pozycja w menu pozwalająca na zmianę adresu znalazły się w głównym programie ale zabrakło miejsca na kod Sad
W każdym razie program wyszukuje i wypisuje na ekranie wyświetlacza znaleziony adres jako liczbę dziesiętną. Okazuje się, że układy SI570 mają bardzo różną adresację a jej znajomość pozwala na prawidłową zmianę adresu w kodzie programu. Program działa oczywiście tylko na płytce opisanego wcześniej układu DDS. Brak danych o adresie wskazuje na wadę sprzętową (zły lub błędny montaż, uszkodzone elementy etc.)
L.J.


Załączone pliki
.hex  SI570_ADRES.HEX (Rozmiar: 2.95 KB / Pobrań: 982)
25-09-2011 0:24
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ORINOCO Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 52
Dołączył: 01-01-2011
Post: #84
RE: Synteza na układzie Si-570
To ja jestem tym kolegą ;-) Program jest naprawdę dobrym i skutecznym narzędziem [ewenement na skalę Internetu] . Po wgłębieniu się w temat komunikacji i2c z si570 można obliczyć adresację zapisu i odczytu na kartce. Dziś pierwsze wrażenia z działania układu. Zaobserwowałem lekki brum na nośnej nawet na akumulatorze. Krok przestrajania na 144Mhz jest tylko 100Hz, krok 10Hz nie działa.
Dziś poszedł w ruch oscyloskop. Adres mojego si570 to 0x05h i nie oznacza to, że układ zareaguje na odczyt lub zapis pod tym adresem!

Pierwsza fotka to sygnał ze sprzętowego interfejsu I2C. Widać na przebiegach adres 05h i brak ACK.

Druga fotka to sygnał z ATMEGA8 i programu SP6FRE. Widać na przebiegach adres 05h i brak ACK.

Trzecia fotka to sygnał ze sprzętowego interfejsu I2C. Widać na przebiegach prawidłowy adres odczytu i potwierdzenie ACK


Mam nadzieję, że komuś się ta informacja przyda.
Obrazki 1 i 2 są w błędnej kolejności. Dla jednego z nich dałem zły opis.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-09-2011 0:37 przez ORINOCO.)
25-09-2011 8:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 725
Dołączył: 20-09-2009
Post: #85
RE: Synteza na układzie Si-570
Faktycznie, nieco powyżej częstotliwości 100MHz układ zaczyna przestrajać z dokładnością kilkudziesięciu Hz. Niestety, związane to jest ze skończoną dokładnością 8 bitowej arytmetyki. W moim najnowszym bascom-ie możliwe są już operacje na liczbach o podwójnej dokładności więc problemu z tym pewnie by nie było ale za to mogłyby być problemy z miejscem na kod programu.
Układ tego generatora powstał dla potrzeb DC01 gdzie wystarcza 60MHz ale również z chęci zmierzenia się z zadaniem i górny zakres częstotliwości ma z tego punktu widzenia znaczenie drugorzędne choć ogranicza dokładność przestrajania :-(
Zaobserwowany brum ma zapewne charakter lokalny. Warto sprawdzić połączenia masy, wyłączyć niepotrzebne urządzenia a nawet odłączyć je dla sprawdzenia z gniazda zasilania.
L.J.
26-09-2011 13:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3IQ Offline
Bogdan
****

Liczba postów: 281
Dołączył: 23-10-2011
Post: #86
RE: Synteza na układzie Si-570
Zdecydowałem się na zbudowanie DC-01 w wersji DDS na Si-570. Rozpocząłem właśnie od tego modułu DDS. Części dość szybko skompletowałem (Si-570 z Allegro oraz pozostałe z TME). Przy czym w trakcie składania zamówienia zrobiłem błąd, zamawiając kondensatory 100uF i kwarc 8MHz typowe, wysokie na 11mm. Jak już zacząłem montaż szybko się zorientowałem i musiałem zamówić te elementy z h=7 mm, co spowolniło na 2-3 dni prace montażowe. Zrobiłem też drugi błąd, który polegał na tym, że równocześnie postanowiłem nabyć programator do Atmega8 i nauczyć się z korzystania z niego po to aby „nie angażować” zbytnio Leszka SP6FRE w przygotowaniu softu do Atemga8. Oczywiście wszystko wyszło dokładnie odwrotnie, za co przepraszam tutaj Leszka za natarczywe niepotrzebna pytania via email. Przypominam tylko, że przygotowanie tego docelowego softu do Atmega8, należy robić w dwóch etapach:
a) pierwszy etap, to wgrać soft do Atmega8 i sprawdzić adres współpracy z Si-570, mój egzemplarz miał adres 10,
b) następnie znając ten adres, Leszek SP6FRE przygotował mnie soft, który zgodnie z moją prośbą otrzymałem via e-mail.
Niestety moja wiedza wtedy nie była wtedy zbyt dobra i uszkodziłem szt.2 Atmega8 z powodu braku znajomości zasad dotyczących programowania Fusebitów. Dlatego aby przestrzec innych początkujących (jak ja wtedy) podaję, że”Programując lock- i fusebity, należy pamięać, że wartości JEDEN odpowiada fusebit NIEZAPROGRAMOWANY, natomiast wartość 0 -ZAPROGRAMOWANY".
Prawidłowy bezbłędny montaż DDS po wgraniu docelowego softu (na tą samą kość Atmega8) umożliwia uruchomienie DDS. Pamiętać należy tylko o tym, że pierwsze włączenie DDS z docelowym softem należy ustalić Fx wzorca. Przy pierwszym włączeniu należy wcisnąć i przytrzymać (ok.5sek) skrajny lewy przycisk. Ukazanie się informacji „SETUP ACTION” informuje o włączeniu funkcji setup. Są tam 4 ekrany informacji, które przełącza się skrajnymi lewymi przyciskami.
    Funkcje przycisków są następujące:
    P1 i P2 - przewijanie menu (3 pozycje)
    P3 i P5 - exit z SETUP
    P4 - impulsator zmienia krok 10Hz - 1M w cyklu zamkniętym.
(Uwaga: kolejność przycisków od lewej: P1 lewy skrajny, P2,P3,P4,P5 prawy skrajny).

    a) ekran1
     ----------------------
    SET Fof
    -0.000.00    tu nic nie robimy, bo nie mamy w DC-01 pośredniej do Fofset
    -----------------------

   b) ekran2 - impulsator zmienia w obu kierunkach (góra, dół) DIV (1-100),
      poniżej 1 nie można ustawić oraz powyżej 100 też nie da się ustawić.
    -----------------------
     SET D
     DIV = 4
    -----------------------

   c) ekran3 - impulsatorem można zmienić od 114.000.00 lub więcej (zmiana w
górę i w dól) zgodnie z krokiem (przycisk P4)
    -----------------------
     SET Fx-tal
    114.xxx.xx 
   -----------------------
Ustawiamy Fx-tal, tak aby na wyjściu DDS (F/1) było dokładnie 10.000 MHz. Jeśli podepniemy się do wyjść F/2 lub F/4 to będziemy mierzyć odpowiednio mniejszą częstotliwość.

Uwaga: jeśli przy ustalaniu Fx na wyświetlaczy ukarze się kręcąc implulsatorem „NAN.ANH”, oznacza to, że należy wyłączyć i włączyć ponownie DDS w przyciśniętym (ok.5sek) prawym skrajnym przyciskiem.
W moim przypadku, ustalenie F wzorcowej, to częstotliwość Fx=114.211.21 co widać na załączonej fotografii.
Aby precyzyjnie ustawiać FX, należy korzystać z właściwego kroku (10H, 100HZ, 1K, 10K, 100K, 1M) który ustalamy przyciskiem P4.
Reasumując, należy zaznaczyć, że ta faza ustalania Fx musi być związana z użyciem urządzenia do do pomiaru częstotliwości 10.000MHz w miarę precyzyjnie. Ja użyłem częstościomierza, ale myślę że można w ostateczności skorzystać z posiadanego TRX w paśmie 30m.
Na załączonej fotografii częstościomierz mierzy F/2, na oscyloskopie widać przebiegi F/2 i F/4.
73 Bogdan, SP3IQ. İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-12-2011 10:48 przez SP3IQ.)
07-12-2011 1:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 725
Dołączył: 20-09-2009
Post: #87
RE: Synteza na układzie Si-570
Cieszę, się, że udało się w końcu uruchomić układ :-)
Niestety, nie używam programatora o jakim pisze Bogdan ale faktycznie, u niego pozycja aktywna w menu fuse bitów oznacza inaczej jej zaznaczenie (checked) z jednoczesnym przypisaniem wartości bitu na 0. Tkwi tu pewna sprzeczność logiczna na jakiej potknął się Bogdan.
Z powodu małej ilości miejsca na kod w procesorze musiałem w oszczędny sposób zapewnić inicjujące ustawienie wartości parametrów, które muszą być ustawione przy pierwszym starcie układu po programowaniu. Trzeba to wykonać raz dla każdego układu a procedura polega na włączeniu generatora z przyciśniętym prawym klawiszem, w czasie której program nadpisuje w odpowiednich komórkach wartości przybliżone, które należy następnie ustawić precyzyjnie w setup-ie generatora.
Ponieważ adres 10 po raz kolejny zdarzył się w chipie SI to postaram się wkrótce opublikować na mojej stronie na stałe tą wersję oprogramowania oraz wersje z pozostałymi adresami dla jakich modyfikowałem kod.
L.J.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-12-2011 10:48 przez SP6FRE.)
07-12-2011 10:47
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GU Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 16
Dołączył: 30-04-2011
Post: #88
RE: Synteza na układzie Si-570
A może by do syntezy dołozyc taki ładny kolorowy wyświetlacz jak w husarze.
LCD nokia 3100 za gosze i dośc łatwe sterowanie z Bascoma


Załączone pliki Miniatury
İmage
05-01-2012 21:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 725
Dołączył: 20-09-2009
Post: #89
RE: Synteza na układzie Si-570
Z pobieżnej lektury nie wynika aby ten wyświetlacz był kolorowy (jeśli się mylę to proszę o korektę ale kontroler PCD8534 w wyświetlaczu do Nokii 3100 nie ma funkcji koloru więc może chodzi o inny wyświetlacz?) ale cena jest dość niska (ok. 14PLN na allegro) co sprawia, że można poeksperymentować nie bojąc się o koszta. Programowanie również wydaje się do ogarnięcia ale tu się kryje problem w kontekście generatora na SI. Aby doprowadzić do stanu w jakim ten projekt aktualnie jest czyli, kiedy w zasadzie można go uruchomić i skonfigurować bez dodatkowych sztuczek, zająłem całą pamięć dla programu upychając go w końcowej fazie kolanem :-(
Obawiam się, że kod obsługi wyświetlacza (wszystkie znaki trzeba wygenerować ręcznie i zmieścić w kodzie programu) nie zmieści się obok kodu niezbędnego dla właściwej pracy generatora. Nie mam do końca pewności, że tak jest więc może ktoś wie ile pamięci zabrało zaprogramowanie funkcji wyświetlania pokazanych danych?
Przy okazji proszę o wyjaśnienie jak łączy się ten wyświetlacz z płytką. Prawdopodobnie to złącze na giętkiej taśmie, czy łatwo o gniazdo do takiego złącza?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-01-2012 20:42 przez SP6FRE.)
07-01-2012 20:42
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8Z Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 301
Dołączył: 21-10-2010
Post: #90
RE: Synteza na układzie Si-570
"Z pobieżnej lektury nie wynika aby ten wyświetlacz był kolorowy (jeśli się mylę to proszę o korektę"

http://worldgsm.pl/telefony/Nokia/3100/29

i na podanym adresie t co ponizej:
İmage

sq8z
16-06-2012 13:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości