(30-09-2012 17:14)SP6FRE napisał(a): Pomiar obwodów rezonansowych jak i elementów L i C możesz wykonać z pomocą analizatora NA01. Na filmie w poście #44 pokazałem jak odbywa się pomiar rezonatorów kwarcowych ale jeśli zamiast tego dołączy się cewkę z pojemnością to można mierzyć również elementy L i C mając do dyspozycji znane elementy C i L.
NA01 jest samodzielnym miernikiem więc nie wymaga połączenia z PC.
L.J.
Leszku ale ja nie piszę przecież o metodzie "rezonansowej"
Ja pisze o pomiarze indukcyjności w funkcji częstotliwości i wizualizacji na wykresie,
Dodatkowo można np dla dławików anodowych postarać się szukać rezonansów własnych... ale do dopiero jak z piwnicy wyciągnę PA na QQE to zaprezentuję to na fizycznym obiekcie.
Przecież napisałem tez że mierzymy WOBULOSKOPEM a przykłady zaprezentowałem na tym co mam, i każdy co ma WOBULOSKOP a tych opisywanych jest dużo tez poradzi sobie z tym pomiarem
indukcyjności w funkcji częstotliwości
(30-09-2012 19:53)SP2JQR napisał(a): ...
Niektóre analizatory mają ten pomiar zaimplementowany w sofcie i podają gotowy wynik.
...
zgadza się dużo programów to ma - stawiasz dwa markery w wybranych miejscach a w okienku pokazuje sie obliczona dobroć Q
a ja nawet w trybie LCD w MAX6 to dodałem dla szerokości okna na okranie "TABELKA"
Masz 100% racji... ale to zupełnie inne zagadnienie i pewnie opiszę to w oddzielnych instrukcjach